Αρχική » Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor

Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση του στο αναπνευστικό σύστημα.Το αιθέριο έλαιο καμφοράς είναι αποχρεμπτικό και βρογχοδιασταλτικό, συνίσταται για εισπνοές στο άσθμα και στη βρογχίτιδα. Επίσης είναι σημαντικό για λάδια και αλοιφές μαζί με ευκάλυπτο, λεβάντα και δεντρολίβανο και  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εντριβές σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, μυϊκών πόνων, σε μώλωπες. Να αποφεύγεται η χρήση του από αλλεργικά άτομα και να μένει μακριά από ανοιχτές πληγές.

Αιθέριο Έλαιο Κύμινο – Essential Oil Cumin
Θερμαντικό αιθέριο έλαιο που ανακουφίζει μυϊκούς πόνους και ρευματισμούς. Κατά την καύση του τονώνει το νευρικό σύστημα γίνεται θεραπευτικό για τις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους και τις νευραλγίες. Επίσης ανήκει στα αποτοξινωτικά αιθέρια έλαια, βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στο αδυνάτισμα. Αραιώστε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο κύμινου σε μια κουταλιά της σούπας λάδι βάσης και τρίψτε σημεία που υποφέρουν από αρθρίτιδα, ρευματισμούς, πόνους μέσης ή αυχένα, μελανιές. Στην αρωματοθεραπεία το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί για προστασία χώρου καθώς και σε εργασίες έρωτα.

Αιθέριο Έλαιο Κανέλα - Essential Oil Cinnamon
Το αιθέριο έλαιο Κανέλας έχει μια πικάντικη ζεστή μυρωδιά και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για να ζεστάνει, να απαλύνει τον πόνο, να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στον καυστήρα ελαίου απελευθερώνει στοιχεία που ενισχύουν τη μνήμη, ενδυναμώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Δρα επίσης αφροδισιακά και συχνά συνδυάζεται με πατσουλί για μια ερωτική ατμόσφαιρα.

Αιθέριο Έλαιο Λεμόνι – Essential Oil Lemon
Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών θεωρούνται αναζωογονητικά, τονωτικά  και δροσιστικά. Το λεμόνι έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες  και χρησιμοποιείται ενάντια στα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Προσθέστε 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 10 σταγόνες μέντα σε 100 ml Αμυγδαλέλαιο και κάντε εντριβές ή κομπρέσας όταν έχετε υψηλό πυρετό. Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο λεμόνι βοηθά στην ευεξία, στην αυτοσυγκέντρωση και στην αποβολή του αισθήματος κούρασης. Δίνει αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας στο χώρο, φτιάχνει μια ατμόσφαιρα ιδανική για θεραπεία. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της λιπαρότητας της επιδερμίδας. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα φωτοευαίσθητο έλαιο, για το λόγο αυτό αποφύγετε την έκθεση του στον ήλιο.

Αιθέριο Έλαιο Άρκευθος - Essential Oil Juniper
Ο άρκευθος, χρησιμοποιούταν παραδοσιακά για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα ενός χώρου, λόγω των εντομοαπωθητικών του ιδιοτήτων, καθώς και για να ενισχύσει την ομαλή λειτουργία των νεφρών και του ουροποιητικού  συστήματος. Φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας, αναμειγνύοντας 3 σταγόνες του ελαίου με τρεις σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου στον εξατμιστήρα αιθέριων ελαίων.
Επίσης, βοηθάει όσους υποφέρουν από πονοκεφάλους, αϋπνίες, εντάσεις και στρες. Μπορείτε να το κάψετε ή να το χρησιμοποιήσετε σε μασάζ ή λουτρά, σε συνδυασμό με άλλα έλαια, για να αναζωογονήσει ακόμα και το δέρμα και τα μαλλιά σας. Συγκεκριμένα, για να καταπολεμήσετε την λιπαρότητα των μαλλιών σας, προσθέστε 10 σταγόνες ελαίου στο σαμπουάν σας. Επίσης, για να διώξετε σημάδια κυτταρίτιδας και τοπικού πάχους, αναμείξτε 15 σταγόνες ελαίου με 6 σταγόνες ελαίου λεβάντας και 10 σταγόνες ελαίου κυπαρισσιού σε 50 γρ. αμυγδαλέλαιο (βάση) κάνοντας μασάζ στις πάσχουσες περιοχές.
Γενικά, το αιθέριο έλαιο των καρπών του αρκεύθου, αναμειγνύεται καλά με αιθέρια έλαια από μαύρο πιπέρι, φασκόμηλο, σανταλόξυλο, περγαμόντο, γεράνι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, χαμομήλι και ευκάλυπτο.

Αιθέριο Έλαιο Λιβάνι  – Essential Oil Frankincense
Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι έχει πολυτελές ανατολίτικο άρωμα, αναζωογονεί, ηρεμεί και  έχει αντιρυτιδική δράση. Χρησιμοποιείται πολύ σε λάδια σώματος και κρέμες προσώπου για ενυδάτωση, ανάπλαση και ελαστικότητα του δέρματος καθώς και εναντίων των ραγάδων και των ουλών. Στην αρωματοθεραπεία καίγεται σε καυστήρες ελαίου για εξαγνισμό και καθαρισμό χώρου από αρνητική ενέργεια καθώς και για αυτοσυγκέντρωση - διαλογισμό. Λέγεται ότι το Λιβάνι έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις αρθρίτιδας καθώς και σε ορμονικές διαταραχές.   
       
Αιθέριο Έλαιο Καρότο – Essential Oil Carrot Seed
Πλούσιο σε βιταμίνη Α και καροτίνη και ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό, το αιθέριο έλαιο καροτόσπορου μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρασκευή φυσικών καλλυντικών  διότι προσφέρει ελαστικότητα και λάμψη στο δέρμα, δρα κατά των ρυτίδων και βοηθάει στο μαύρισμα. Λέγεται ότι η εισπνοή του σε ατμό ή σε καυστήρα ελαίου μπορεί να έχει ιδιαίτερα αποτοξινωτική και θεραπευτική δράση σε παθήσεις του συκωτιού.   
   
Αιθέριο Έλαιο Ερυθρελάτη – Essential Oil Spruce
Πρόκειται για αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τις βελόνες ελάτης και έχει σημαντική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Λέγεται ότι καθαρίζει τους πνεύμονες και διευκολύνει την αναπνοή καθώς είναι αντιβακτηριδιακό, βλεννολυτικό και αποχρεμπτικό. Είναι πολύ καλό αιθέριο έλαιο για εισπνοές και όταν βάζετε μερικές σταγόνες στο μπάνιο σας δρα κατά της υπέρτασης και δίνει αίσθηση ενέργειας και ζεστασιάς. Στην αρωματοθεραπεία λέγεται ότι βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση, απελευθερώνει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα και εμπνέει δύναμη για νέα ξεκινήματα.

Αιθέριο Έλαιο Γαρίφαλο – Essential Oil Clove Leaf
Αιθέριο έλαιο με αντισηπτικές ιδιότητες, συνίσταται για το βήχα, το κρυολόγημα και τα αναπνευστικά προβλήματα. Απαλύνει τον πονόδοντο (10 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό ως στοματικό διάλυμα. Χαρίζει ζωτικότητα, είναι διεγερτικό και αφροδισιακό. Λέγεται  ότι έχει θετική  επίδραση στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και  βοηθάει στην αίσθηση ισχύος. Να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση του καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικό.

Αιθέριο Έλαιο Γεράνι – Essential Oil Geranium
Από τα πιο γνωστά αντιφλεγμονώδη αιθέρια έλαια χρησιμοποιείται σε δερματολογικές θεραπείες και στην επούλωση πληγών ακόμα και σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας κάνοντας κομπρέσες με μια γάζα που την βουτάτε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό που έχετε προσθέσει 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι. Προσθέστε το στα λάδια κατά της κυτταρίτιδας. Είναι κατευναστικό σε πόνους περιόδου ενώ ταυτόχρονα είναι εντομοαπωθητικό. Στην αρωματοθεραπεία λέγεται ότι ηρεμεί, βοηθάει σε καταστάσεις άγχους και δημιουργεί μια προστατευτική από κακές ενέργειες ατμόσφαιρα

Αιθέριο Έλαιο Βασιλικός  – Essential Oil Basil
Θεωρείται από την αρχαιότητα το έλαιο των βασιλιάδων και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να δυναμώσει την καρδιά και το πνεύμα και να αυξήσει την αντίσταση του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Λέγεται ότι το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι «ρυθμιστής» του νευρικού συστήματος και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη θεραπεία νευρικών διαταραχών. Τέλος, μαζί με τα «συγγενικά» αιθέρια έλαια μέντας, δεντρολίβανο κλπ είναι πολύ αποτελεσματικό σε εισπνοές ώστε να θεραπευτεί ο βήχας, το συνάχι, η βρογχίτιδα κλπ. Στους καυστήρες ελαίων απελευθερώνει θετική ενέργεια, βοηθάει στον καθαρό νου και χαλαρώνει.

Αιθέριο Έλαιο Σιτρονέλα (Κιτρονέλα) – Essential Oil Citronella
Το αιθέριο έλαιο της Σιτρονέλας είναι παγκοσμίως γνωστό για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες. Ωστόσο, οι δράσεις του δεν περιορίζονται μόνο εκεί, καθότι στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρύτατα για να καθαρίσει το μυαλό από συγχύσεις και εντάσεις, βοηθά στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονοκεφάλων και γρίπης και είναι φυσικό αποσμητικό με την έννοια ότι μειώνει αισθητά την εφίδρωση και δροσίζει. Το άρωμά του είναι ελαφρώς γλυκό και εσπεριδοειδές.


Πηγή: fylaxta.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Καμφορά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πασχαλινά αυγά με φυσικές βαφές

    Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά, τυλίγοντας γύρω τους τα φλούδια από το κρεμμύδι.  Χρειάζεστε...

  2. Πύλες εισόδου πιστοποιήθηκαν στα πλαίσια του ΟΣΔΕ

    Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, πιστοποιούνται με 6ετή διάρκεια (2015 -...

  3. Φτιάξτε μαλακτικό ρούχων

    Ένα πανεύκολο DIY project για να φτιάξεις το πιο μυρωδάτο μαλακτικό για τα ρούχα σου. Πόσες ώρες έχεις...

  4. Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

    Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron