vegan και νηστίσιμα
Κυπριακή κουζίνα: Δάκτυλα
Ένα εύκολο και πολύ νόστιμο γλυκό που θα το αγαπήσετε.
Υλικά:
-ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι φαρίνα και ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι χωριάτικο
-4 κουταλιές βούτυρο
-λίγο αλάτι
-8 κουταλιές περίπου νερό
-ενάμιση φλυτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
-κανέλλα κοπανισμένη
-λάδι για τηγάνισμα
-μερικά γαρύφαλλα
Για το σιρόπι:
-3 φλυτζάνια ζάχαρη
-2 φλυτζάνια νερό
Εκτέλεση:
-τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτουμε το αλάτι
-ρίχνουμε το νερό και πλάθουμε την ζύμη αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη
-την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο και φτιάχνουμε στρογγυλά κομμάτια απο την ζύμη και ανοίγουμε λεπτά φύλλα
-κόβουμε μακρόστενα ορθογώνια κομμάτια 5 επι 8 εκατοστά περίπου
-σε ένα δοχείο ανακατεύουμε τα αμύγδαλα την ζάχαρη και την κανέλλα
-βάζουμε λίγο απο το μείγμα του αμυγδάλλου στα ορθογώνια κομμάτια
-τα τυλίγουμε ώστε να φαίνονται σαν δάκτυλα και τα πατάμε στις δυο άκρες με ἐνα πιρούνι
-Σε ένα βαθυ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι, μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα μερικά δάκτυλα
-τα αφήνουμε να ροδίσουν και τα βγάζουμε τοποθετώντας τα σε μια πιατέλλα
Το σιρόπι:
-Βάζουμε σε ένα κατσαρολλάκι την ζάχαρη και το νερό και ρίχνουμε μερικά φύλλα κανέλλας και μερικά γαρύφαλλα
-βράζουμε το σιρόπι μέχρις ότου δέσει
-βυθίζουμε σταδιακά τα δάκτυλα μέσα στο σιρόπι και τα βγἀζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλλα
-τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Πηγή: www.hellenica.de