Πίτες
Ζαγοριανή τραχανοτυρόπιτα
Στο Ζαγόρι, φημίζονται για τις νόστιμες πίτες που κάνουν. Ας δούμε μία από αυτές τις συνταγές.
Υλικά:
-1 πακέτο χωριάτικο φύλλο εμπορίου ή 4 μεγάλα σπιτικά φύλλα
-4 αβγά
-300-350 ml γάλα
-120 γραμμ. τραχανάς
-450 γραμμ. σκληρή φέτα χοντροτριμμένη
-1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
-1 φλιτζ. ελαιόλαδο και λίγο για επάλειψη
Εκτέλεση:
1. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και προσθέτετε τον τραχανά, τη φέτα, την πάπρικα και το λάδι.
2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις, ενώ στον αέρα στους 190ο C το πολύ.
3. Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνετε 2 φύλλα, χωρίς να τα τεντώσετε, με ζάρες, γιατί έτσι γίνονται πιο τραγανά.
4. Αδειάζετε από πάνω τη γέμιση και καλύπτετε με τα άλλα 2 φύλλα, χωρίς να τα τεντώσετε. Το ταψί θα πρέπει να είναι πιο μικρό από τα φύλλα. Χαράζετε σε κομμάτια και αλείφετε με λάδι. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει.
Πηγή: womenonly.gr