Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Φτιάξτε τον δικό σας βιολογικό κήπο

Φτιάξτε τον δικό σας βιολογικό κήπο

Αν θέλουμε να γευτούμε το καλοκαίρι φρέσκα βιολογικά προϊόντα από τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, τα οποία εμείς έχουμε καλλιεργήσει, θα πρέπει από τις αρχές Απρίλη και εφόσον ο καιρός έχει ζεστάνει, να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται, για τη φύτευση τους.
 
Ξεκινάμε από τη δημιουργία του σπορείου. Υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία του σπορείου είναι, τελάρα ξύλινα ή ότι άλλο υλικό μπορούμε να βρούμε, που να έχει ύψος γύρω στους 6-7 πόντους, ή τελάρα με διαχωρισμένες θέσεις σποράς, από φελιζόλ ή πλαστικό, που θα βρούμε σε μαγαζιά πώλησης γεωργικών εφοδίων.
 
Η ΣΠΟΡΑ

Θα πρέπει να υπολογίσουμε πόσα φυτά θα χρειαστούμε από το κάθε είδος λαχανικού ώστε να σπείρουμε τον ανάλογο αριθμό φυταρίων. Για παράδειγμα, για
μία τετραμελή οικογένεια, δέκα ρίζες από το κάθε λαχανικό (ντομάτες, μελιτζάνες ή πιπεριές), είναι αρκετές για να έχουμε για δύο μήνες ή και περισσότερο, τα προϊόντα αυτά από την καλλιέργειά μας. Για άλλα είδη όπως τα αγγούρια, θα αρκούσαν και πέντε ρίζες, ενώ για φασόλια ή για μπάμιες , θα χρειαστούμε πολύ παραπάνω. Αν μας το επιτρέπει ο χώρος, θα μπορούσαμε, για να έχουμε για το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού λαχανικά, να σπείρουμε και ανάλογο αριθμό φυτών σε μία δεύτερη φάση, αμέσως μετά την μεταφύτευση του πρώτου αριθμού των φυταρίων από το σπορείο.
 
ΤΟ “ΧΩΡΑΦΙ” ΜΑΣ

Αφού λοιπόν έχουμε αποφασίσει πόσα φυτά μας χρειάζονται, διαλέγουμε το χώρο που είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση του σπορείου μας. Πρέπει αυτός ο χώρος να είναι κατά το δυνατό ζεστός, ευάερος και προσήλιος, με προφύλαξη από τους κρύους βόρειους ανέμους. Σε διαμερίσματα θα μπορούσε να είναι κατάλληλος, κάποιος ημιυπαίθριος χώρος με τζαμαρία, ενώ σε κήπο ένα μέρος υπήνεμο με νότια έκθεση. Θα ήταν ακόμα καλύτερα, αν αυτό το χώρο μπορούσαμε να τον καλύψουμε με πλαστικό διάφανο, (ένα μικρό τούνελ με σκελετό από μπετόβεργες για παράδειγμα).
 
Αφού έχουμε το χώρο, ετοιμάζουμε το εδαφικό μείγμα που θα χρησιμοποιήσουμε σαν υπόστρωμα στο σπορείο. Θα πρέπει να είναι, όσο γίνεται αμμουδερό για να στραγγίζει. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, 5 μέρη κοσκινισμένο κηπόχωμα, 3 μέρη φυλλόχωμα, (σχινόχωμα, καστανόχωμα ή κάποιο compost) και 2 μέρη ποταμίσιας άμμου. Ελλείψει όμως όλων αυτών, χρησιμοποιούμε 4 μέρη φυλλοχώματος και ένα μέρος άμμου ή περλίτη που βρίσκουμε ευκολότερα.
 
ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ

Αφού ανακατέψουμε τα διαφορετικά μέρη, παίρνουμε το εδαφικό μείγμα που ετοιμάσαμε και γεμίζουμε τα τελάρα που έχουμε ως σπορεία, αφού έχουμε ανοίξει τρύπες (αν δεν είχαν) για τη στράγγιση. Τα τελάρα γεμίζονται με 6-7 πόντους από το χώμα και σπέρνουμε σε γραμμές τα λαχανικά μας. Η απόσταση των σπόρων επί των γραμμών σποράς είναι 4-5 εκατοστά, ενώ οι γραμμές σποράς θα απέχουν 6-7 εκατοστά. Σε κάθε θέση σποράς σπέρνουμε 4-5 σπόρους του λαχανικού, για να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα έχουμε κενά. Μπορούμε να σπείρουμε και στα “πεταχτά”, αλλά είναι δύσκολος ο διαχωρισμός τους κατά τη μεταφύτευση.

Για τα τελάρα με έτοιμες διαχωρισμένες τις θέσεις σποράς, γεμίζουμε με το εδαφικό μείγμα ως μισό εκατοστό κάτω από το χείλος και σπέρνουμε στις καθορισμένες θέσεις, 4-5 σπόρους του λαχανικού. Αφού σπείρουμε, τους καλύπτουμε με μισό πόντο περίπου χώμα και συμπιέζουμε επιφανειακά με το χέρι ώστε να έρθουν σε επαφή οι σπόροι με το χώμα. Έπειτα ποτίζουμε άφθονα, αλλά πολύ προσεχτικά, με μικρό μέγεθος σταγόνας, ώστε να μη μετακινηθεί το έδαφος και αποκαλυφθούν οι σπόροι.
 
ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα, ώστε το επιφανειακό στρώμα του εδάφους να μένει πάντα υγρό. Μία μέθοδος καλή για να βλαστήσουν οι σπόροι γρηγορότερα, είναι να τοποθετηθούν για 1-2 ημέρες πριν τη σπορά, σ’ ένα δοχείο με νερό για να “τραβήξουν” υγρασία. Όταν οι σπόροι βλαστήσουν, σταματάμε τα καθημερινά ποτίσματα. Συνήθως ένα πότισμα ανά 2 ημέρες είναι αρκετό (εξαρτάται βέβαια από τη θερμοκρασία το χώμα κ.λ.π.). Το σημαντικότερο μετά τη βλάστηση των σπόρων είναι η αφαίρεση από κάθε θέση σποράς, των πλεοναζόντων φυταρίων, ώστε να μείνουν τελικά σε κάθε θέση 1-2 φυτάρια, τα πιο υγιή. Φροντίζουμε ο χώρος του σπορείου να αερίζεται επαρκώς, ιδίως τις ώρες της ημέρας (πρέπει να αποφεύγουμε τη δημιουργία ιδιαίτερα υγρού περιβάλλοντος). Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να ενισχύσουμε τα φυτά δημιουργώντας εκχυλίσματα από διάφορα οργανικά υλικά ή φυτά (π.χ. τσουκνίδες), ή προμηθευόμαστε υγρά οργανικά λιπάσματα, (π.χ. από φύκια ή γεωσκώληκες), που δυναμώνουν τα μικρά φυτάρια. Αυτά προστίθενται με διαφυλλικό ψεκασμό, είτε διαλυμένα στο νερό του ποτίσματος. Σε περίπτωση εμφάνισης κηλίδων στα φύλλα ή στο στέλεχος των φυτών, ραντίζουμε με θειϊκό χαλκό.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ανάλογα το είδος των φυτών και το χώρο του σπορείου, μετά από 6-7 εβδομάδες, τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος γύρω στα 15 εκατοστά και είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

 

Πηγή: gonatural.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άνοιξη








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το λίπος αδυνατίζει;

    Το λίπος αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα, που βρίσκει το νόημά του...

  2. Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά

    Είναι τα πιο όμορφα φυτά για τα χριστούγεννα. Σίγουρα δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ας δούμε ποιά είναι: Αλεξανδρινό (Ποϊνσέτια)Το...

  3. Σαλαμάνδρα: Aναγέννηση ιστών με βλαστοκύτταρα

    Νέα μέθοδο αναγέννησης ιστών με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, η οποία μιμείται την ικανότητα της σαλαμάνδρας να αναδημιουργεί...

  4. Στα χωριά της Ηπείρου επιδρομές λύκων

    Όλο και πιο συχνές γίνονται οι επιδρομές λύκων στα χωριά της Ηπείρου. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου αγέλες άγριων...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron