Η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η βιολογική γεωργία βασίζεται σε στόχους και αρχές, καθώς και σε κοινές πρακτικές. Οι πρακτικές αυτές σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξασφάλιση της ελάχιστης ανθρώπινης παρέμβασης και των επιπτώσεων της στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί όσο πιο φυσικά γίνεται.
Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:
-Αμειψισπορά ως βασική προϋπόθεση για ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
-Πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και συνθετικών λιπασμάτων, ζωικών αντιβιοτικών, συντηρητικών και προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές
-Πλήρης απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
-Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων , όπως το ζωικό κοπρολίπασμα ή οι τροφές που παράγονται στο αγρόκτημα
-Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής
-Εκτροφή ζώων ελευθέρας βοσκής, και όχι ενσταβλισμένων με την χρήση βιολογικών ζωοτροφών.
-Εφαρμόζοντας κτηνοτροφικές πρακτικές για την εκτροφή ζώων κατάλληλες για τις διαφορετικές ράτσες
Η αλυσίδα εφοδιασμού
Η βιολογική γεωργία αποτελεί επίσης μέρος μίας ευρύτερης αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία τροφίμων, τους τομείς διανομής και λιανικής πώλησης και φυσικά εσένα τον καταναλωτή. Κάθε σύνδεσμος σε αυτή την αλυσίδα είναι σχεδιασμένος ώστε να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προβολή των ωφελειών της βιολογικής γεωργίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο περιγράφεται λεπτομερώς σε άλλα σημεία αυτής της ιστοσελίδας και περιλαμβάνει:
-Προστασία του περιβάλλοντος
-Ευημερία των ζώων
-Εμπιστοσύνη του καταναλωτή
-Κοινωνία και οικονομία
Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που αγοράζετε ένα βιολογικό μήλο από το τοπικό σας σουπερμάρκετ ή επιλέγετε από τον κατάλογο του αγαπημένου σας εστιατορίου ένα κρασί που προέρχεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτά έχουν παραχθεί σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες οι οποίοι σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.
Κανόνες
Στην ΕΕ, οι κανόνες καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθμ. 2092/91 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 1991 για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής.
Μία λεπτομερής ανασκόπηση του υπάρχοντος κανονισμού, συνετέλεσε στην υποβολή δύο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δεκέμβριο του 2005 για μία σειρά απλοποιημένων και βελτιωμένων κανόνων σχετικά με τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων καθώς και το βιολογικό τρόπο παραγωγής και σήμανσης. Ο εισαχθείς κανονισμός, Κανονισμός 1991/2007 του Συμβουλίου, βελτιώθηκε και ισχύει ως Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθμ. 2092/91 περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2007. Ο ορισμός της βιολογικής παραγωγής, το λογότυπο και το σύστημα σήμανσης συμπεριλαμβάνονταν στον Κανονισμό του Συμβουλίου περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής και σήμανσης των βιολογικών προϊόντων,, έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 28η Ιουνίου 2007 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009.
Λογότυπο και σήμανση
Ο Κανονισμός της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η καλλιέργεια των φυτών, η εκτροφή των ζώων καθώς και η επεξεργασία των τροφίμων και των ζωοτροφών, προκειμένου να σημανθούν ως βιολογικά. Επιπλέον απαιτείται η συμμόρφωση με τον Κανονισμό της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία για όλα τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία. Είναι επίσης υποχρεωτικό στη σήμανση να περιλαμβάνεται ο κωδικός των οργανισμών ελέγχου που ελέγχουν και πιστοποιούν επιχειρηματίες για το βιολογικό τρόπο παραγωγής.
Αυτό το καθεστώς σήμανσης σχεδιάστηκε για να εμπνεύσει σε εσάς αλλά και σε άλλους καταναλωτές στα κράτη μέλη της ΕΕ εμπιστοσύνη σχετικά με το βιολογικό τρόπο παραγωγής των προϊόντων που αγοράζετε. Ο λογότυπος της ΕΕ σχεδιάστηκε με σκοπό την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα άλλα εθνικά λογότυπα που ίσως δείτε στη δική σας χώρα. Σήμερα δεν είναι απαραίτητα υποχρεωτικό για τα προϊόντα που παρήχθηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία να φέρουν το λογότυπο στη σήμανση τους, αλλά θα είναι όταν ο νέος Κανονισμός τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2009.
Γεγονότα
Οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί καταναλωτές της ΕΕ όπως εσείς, ψάχνουν για προϊόντα τα οποία φέρουν όλα αυτά τα βιολογικά λογότυπα και σήματα όταν αγοράζουν τα είδη διατροφής τους ή παραγγέλνουν ένα γεύμα.
Οι μελέτες εκτιμούν ότι η αγορά των βιολογικών προϊόντων αυξάνεται κατά 10-15% κάθε χρόνο.
Πηγή: ec.europa.eu