Βότανα για κάθε πάθηση

    Μοιραστείτε το:

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά ενδεικτική και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή συνταγή.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Οι δίαιτες και η σωματική άσκηση δεν είναι τα μόνα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να χάσουμε τα περιττά κιλά. Μπορούμε να το πετύχουμε και με πιο φυσικούς, εναλλακτικούς τρόπους, και μάλιστα εξοικονομώντας ενέργεια. Τα κάτωθι βότανα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια κιλών.
Θα πρέπει να τονίσουμε, πάντως, ότι τα βότανα από μόνα τους δεν είναι θαυματουργά. Απλά αποτελούν ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης δίαιτας που, ούτως ή άλλως, πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αδυνατίσουμε.

Τα βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα είναι τα εξής:

Φασκόμηλο: Βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Τρόπος παρασκευής: Βράζετε μία χούφτα φασκόμηλο σε 4 φλιτζάνια νερό. Πίνετε ένα ποτήρι από το ρόφημα πρωί, μεσημέρι και βράδυ, πριν από το φαγητό. Εκτός του ότι βοηθά στο αδυνάτισμα, είναι αρωματικό, ελαφρώς διουρητικό και έχει ευχάριστη γεύση. Μπορείτε να το πίνετε για πολύ καιρό, χωρίς να αντιμετωπίσετε παρενέργειες.
Χαμομήλι: Είναι ένα ελαφρύ ρόφημα, που συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τρόπος παρασκευής: Διαλύστε 1 κ.γ. χαμομήλι σε σκόνη σε βραστό νερό. Πίνετε 1-2 ποτήρια την ημέρα, πριν από το φαγητό.
Λεμόνι: Βοηθά στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους. Τρόπος παρασκευής: Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό στύψτε 10 σταγόνες από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι. Πίνετε αυτό το βιταμινούχο ρόφημα κάθε πρωί.
Μέντα: Είναι διουρητική. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κ.γ. μέντα σε βραστό νερό. Πίνετε από το αφέψημα κάθε πρωί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα μέντας στο τσάι, σε άλλα ροφήματα, στους χυμούς, αλλά και στις κομπόστες.
Σέλινο: Είναι ένα πολύ καλό διουρητικό, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα στο αδυνάτισμα. Τρόπος παρασκευής: Σε ένα λίτρο νερό βράστε 5 ρίζες και φύλλα σέλινου. Πίνετε 3-4 ποτήρια την ημέρα.
Σένα: Την βρίσκετε στα φαρμακεία. Τρόπος παρασκευής: Μουσκέψτε λίγα φύλλα σ’ ένα ποτήρι βραστό νερό, για 5 ώρες περίπου. Το σουρώνετε και το πίνετε το βράδυ, κατά προτίμηση πριν κοιμηθείτε.
Φυτολάκα: H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. H φυτολάκα βοηθά ανθρώπους με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους. Τρόπος παρασκευής: Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι φυτολάκα σε 1 φλιτζάνι νερό. Επίσης, τη φυτολάκα θα τη βρείτε και σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά. Διαλύετε 10 σταγόνες φυτολάκα σε ένα φλιτζανάκι νερό και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.
Aψιθιά: Αν σας αρέσουν τα γλυκά. H αψιθιά φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά. Τρόπος παρασκευής: Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια αψιθιά σε 1 φλιτζάνι νερό.
Iβίσκος: Για τη δυσκοιλιότητα. Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων. Τρόπος παρασκευής: Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.
Λουΐζα: Για την κατακράτηση υγρών. H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουΐζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Eπιπλέον, η λουίζα έχει ήπια κατευναστική δράση. Τρόπος παρασκευής: Eτοιμάζετε έγχυμα, βάζοντας μέχρι 3 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό. Ωστόσο, αποφύγετέ την αν έχετε υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.
Σπιρουλίνα: Για τη βουλιμία. H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Bόρεια Eλλάδα). H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης. Τρόπος παρασκευής: Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Aποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση, ενώ σημειώστε ότι η σπιρουλίνα διατίθεται επίσης και σε κάψουλες.

Σημύδα για την κυτταρίτιδα: Tα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. H σημύδα επίσης μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Τρόπος παρασκευής: Eτοιμάζετε αφέψημα με 1 κουταλάκι φύλλων σημύδας σε 1 φλιτζάνι νερό.

Tαραξάκο για να περιορίσετε την όρεξη: Tο ταραξάκο είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Tο ταραξάκο βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών - γι’ αυτό και θα μπορούσε να βοηθήσει έναν υπέρβαρο με αυξημένη χοληστερίνη. Eπιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση. Τρόπος παρασκευής: Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Η χοληστερόλη είναι μια λιποειδής ουσία που μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και επικάθεται στο εσωτερικό των αρτηριών μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιόπαθεια και το έμφραγμα. Η εναπόθεση της χοληστερόλης στα τοιχώματα της αρτηρίας είναι γνωστή ως αθηρωμάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης.

Τα βότανα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης είναι τα εξής:

Βερονίκη (veronica officinalis): Παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
Γαϊδουράγκαθο (cardus marianus): Θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις όπως ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ. α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
Άγρια αγκινάρα (cynara scolymus): Φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο (ή αγκάθι της Παναγιάς). Διατίθεται σε μορφή βάμματος από το φαρμακείο μας, όπως και όλα τα προηγούμενα.

ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης:
Κράταιγος: Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.
Φύλλα ελιάς: Τα φύλλα της ελιάς έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε σε 300 ml νερό 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’ . Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Τίλιο: Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.
Βίσκο το λευκό: Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.
Μελισσόχορτο: Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν... πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 15’ . Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.
Κρόκος: O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση, καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη). Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6- 8’ . Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.
Δεσποινόχορτο: Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10- 15’ και σουρώνετε.
Σκόρδο: Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του αλατιού.

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

O σύγχρονος τρόπος ζωής, με την εσφαλμένη και άστατη διατροφή, το άγχος και την παντελή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, έχει κάνει τη δυσκοιλιότητα ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Aν σας ταλαιπωρεί κι εσάς η δυσκοιλιότητα, διαβάστε μερικές από τις λύσεις που προτείνουν οι εναλλακτικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε.
Άνθη χαμομηλιού. Για ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε 10 με 15 άνθη. Bράζετε το νερό και αφού το βγάλετε από τη φωτιά, ρίχνετε τα άνθη και τα αφήνετε εκεί για 7 με 10 λεπτά. Σουρώνετε και το πίνετε χλιαρό.
Bαλεριάνα. Eίναι ένα πολύ καλό ηρεμιστικό φυτό που καταπολεμά τη σπαστικότητα του εντέρου. Σε ένα λίτρο νερό βάζετε 30 γρ. φύλλα, τα βράζετε, τα σουρώνετε και πίνετε ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Λιναρόσπορος. Mουσκεύετε 2 κουταλιές της σούπας σε 1,5 λίτρο νερό και το αφήνετε για όλη τη νύχτα. Tο πρωί, το σουρώνετε και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσοχή: Ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα από άτομα που υποφέρουν από διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Άλλα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν είναι η αλόη, το αγριμόνιο, ο βασιλικός, ο βασιλικός πολτός, το κύμινο, , η μηλιά, η πικραγγουριά, οι σπόροι άρεκας (bing lang), ο ασφόδελος (zhi mu), το μοσχοκάρυδο, η ψίχα του βερίκοκου (xing ren), η βερόνικα, η κάσσια (fan xie ye), το κόκαλο σουπιάς (hai piao xiao), ο κράταιγος (shan zha), η μανόλια (huo po), το αρωματικό ξύλο (mu xiang), ο πάπυρος (xiang fu), το κυνόροδο, η σπιρουλίνα, το πράσινο νεράντζι (zhi shi), το ραπάνι (lai fu zi), η ρεμάνια (shu di huang), το ρήο (da huang), , το κουκούτσι ροδάκινου (tao ren), το μπολντό, η νταμιάνα, τα φύλλα συνναμικής, το ταραξάκο, η φραγκουλιά, τα φύλλα Αιγύπτου, το rou cong rong, το suo yang, το zi hua di ding, το gua lou pi και το gua lour en.

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ

Βήχας μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, μια από τις οποίες είναι και οι ιώσεις. Υπάρχουν φυσικοί τρόποι να καταπολεμηθεί και να ανακουφισθεί το ταλαιπωρημένο αναπνευστικό.

Σιρόπι βοτάνων:
Τι θα χρειαστείτε:
-1 κ.γ. φτελιά (slippery elm)
-2 κ.γ. δενδρομολόχα (Althaea officinalis)
-45 σταγ. βάμμα εχινακέας (echinacea)
-5 στ. βάμμα γλυκόρριζας (Glycyrrhiza glabra)
-1 κ.γ. μέλι
Η συνταγή: Βάλτε τα ξηρά βότανα μέσα σε μiα κανάτα τσαγιού και προσθέστε 250 ml σχεδόν βραστό νερό. Εμποτίστε για 20 λεπτά και μετά σουρώστε. Προσθέστε τα βάμματα και το μέλι.
Σημείωση: Αποφύγετε τη γλυκόρριζα, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χυμός από ρόδι:
Τι θα χρειαστείτε:
-1 ρόδι
Η συνταγή: Τοποθετήστε το ρόδι οριζόντια και κρατώντας το σφιχτά με την παλάμη σας κυλήστε το, θρυμματίζοντας τους σπόρους του.  Αφαιρέστε την κορυφή του και συμπιέστε το. Πίνετε 1-2 ποτήρια με τα πρώτα συμπτώματα.

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΙΜΟΣ

Τον νιώθετε να σας γαργαλάει και να είναι «γδαρμένος»; Ο ερεθισμένος λαιμός είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορείτε να νικήσετε μόνες σας, στο σπίτι.

Διάλυμα για γαργάρες:
Τι θα χρειαστείτε:
-1 κ.γ. βάμμα φασκόμηλου (Salvia officinalis)
-1 κ.γ. βάμμα δεντρολίβανου (Rosmarinus)
-1 κ.γ. βάμμα θυμάρι
-1 κ.γ. βάμμα μύρου (Commiphora molmol)
-1 κ.γ. βάμμα εχινάκειας
Η συνταγή: Αναμείξτε τα βάμματα σε μισό ποτήρι του κρασιού ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες για μερικά λεπτά και κατόπιν καταπιείτε το.
Σημείωση: Αν είστε έγκυες, μην το καταπιείτε.

Ρόφημα από φασκόμηλο:
Τι θα χρειαστείτε:
-μία κ.σ. φασκόμηλο (περίπου 2- 3 γρ. )
-5 ml ξίδι
-1 κ.γ. μέλι
Η συνταγή: Βάλτε το φασκόμηλο σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε το στο φλιτζάνι. Γεμίστε το με βρασμένο νερό. Καλύψτε το φλιτζάνι με ένα καπάκι για 10' κι έπειτα αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε το ξίδι και το μέλι. Κάντε γαργάρες για μερικά λεπτά και καταπιείτε το.
Σημείωση: Αν είστε έγκυες, μην το καταπιείτε.

ΕΜΕΤΟΣ

Το στομάχι σας είναι ανακατεμένο και καταλήγετε να αποβάλλετε οτιδήποτε έχετε καταναλώσει. Και σ' αυτή την περίπτωση για όλα φταίει... ο ιός. Τι μπορείτε να κάνετε; 

Ρόφημα χαμομηλιού:
Τι θα χρειαστείτε:
-μία κ.σ. χαμομήλι (Chamomilla) ή μέντα (Mentha piperita)
-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Η συνταγή: Φτιάξτε το ρόφημα του χαμομηλιού ή της μέντας και προσθέστε το αιθέριο έλαιο. Πίνετε 1-2 φορές την ημέρα.

Γάλα με μοσχοκάρυδο:
Τι θα χρειαστείτε:
-μία πρέζα μοσχοκάρυδο
-μία πρέζα κάρδαμο
-½ φλιτζάνι γάλα
Η συνταγή: Ανακατέψτε το μοσχοκάρυδο με το κάρδαμο και προσθέστε τα στο ζεστό γάλα.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Όταν πονάει όλο το κορμί με αιτία το κρυολόγημα, μια φυσική λύση μπορεί να είναι η εξής:

Αλοιφή για μασάζ:
Τι θα χρειαστείτε:
-100 γρ. αμυγδαλέλαιο
-25 σταγ. έλαιο πεύκο (Pinus sylvestris)
-25 στ. έλαιο ευκάλυπτο (Eucalyptus globules)
-25 στ. έλαιο κέδρο (Juniper)
-15 στ. έλαιο δεντρολίβανο
Η συνταγή: Προσθέστε στο αμυγδαλέλαιο τα αιθέρια έλαια και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να κάνετε μασάζ πρωί και βράδυ.

Αφέψημα για ανακούφιση:
Τι θα χρειαστείτε:
-5 γρ. θυμάρι (Thymus vulgaris)
-5 γρ. μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
-5 γρ. κουφοξυλιά (Sambucus nigra)
Η συνταγή: Βάλτε τα βότανα σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε τα στο φλιτζάνι. Γεμίστε το με 750 ml βραστό νερό. Καλύψτε το για 10'. Αφήστε το να κρυώσει και πίνετε 5 φλιτζάνια.

ΠΥΡΕΤΟΣ

Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει επικίνδυνα και νιώθετε κρυάδες, αποτελεσματικό μπορεί να είναι το εξής:

Σιρόπι για ήπιο πυρετό:
Τι θα χρειαστείτε:
-ένα μεγάλο κρεμμύδι (allium cepa)
-μέλι (όσο το μέγεθος του κρεμμυδιού)
Η συνταγή: Βάλτε το κρεμμύδι στο φούρνο και ψήστε το για 40 λεπτά στους 200°C .  Πολτοποιήστε το και αναμείξτε το με το μέλι. Λαμβάνετε 1-2 κ.γ. ανά ώρα, μέχρι 8 φορές την ημέρα.

Ρόφημα για υψηλό πυρετό:
Τι θα χρειαστείτε:
-1 κ.γ. χιλιόφυλλο (Achillea millefolium)
-1 κ.γ. ευπατόριο (Eupatorium perfoliatum)
-μία πρέζα τσίλι (Capsicum frutescens)
Η συνταγή: Φτιάξτε το έγχυμα των βοτάνων σε ένα φλιτζάνι νερό. Πίνετέ το ζεστό, μέχρι και 4 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 2-3 μοσχοκάρφια.
Σημείωση: Αποφύγετέ το αν είστε έγκυες.

ΡΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η μύτη σας τρέχει ή είναι βουλωμένη, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ενώ η όσφρηση και η γεύση σας έχουν αλλοιωθεί. Υπάρχουν φυσικές λύσεις που θα σας ανακουφίσουν.

Εισπνοές για την καταρροή:
Τι θα χρειαστείτε:
-15 γρ. ευκαλύπτου ή 5-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
Η συνταγή: Εγχύστε το βότανο ή προσθέστε τις σταγόνες από το έλαιό του σε 750 ml νερό. Εισπνεύστε για 10'.

Έγχυμα για τη συμφόρηση:
Τι θα χρειαστείτε: -½ κ.γ. θυμάρι
-½ κ.γ. ευπατόριο (Eupatorium cannabinum)
Η συνταγή: Φτιάξτε το έγχυμα των βοτάνων σε ένα φλιτζάνι νερό. Πίνετε μέχρι 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

Πηγή: holism.gr

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα