
Ας δούμε πως γίνεται η καλλιέγεια των μαστιχόδεντρων.
Τεχνική καλλιέργειας:
Ο πολλαπλασιασμός του μαστιχόδενδρου, γίνεται με δύο τρόπους. Ένας τρόπος είναι με «καταβολάδες», που σημαίνει ότι εάν κάποιο από τα κλαδιά του σκίνου ήταν πεσμένο προς το έδαφος, το φύτευαν. Καλύτερος όμως τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με κλαδιά - μοσχεύματα, τα οποία φέρουν οφθαλμούς για να μπορούν μετά την εμφύτευσή τους να αναπτύξουν ριζικό σύστημα. Αυτά αποκόπτονται από το ίδιο το δένδρο, περίπου 40-50 εκ., φυτεύονται σε βάθος 30 - 40 εκ. και σε γραμμές με απόσταση 3-4 μ. ώστε να διευκολύνονται σκάψιμο - όργωμα. Η ανάπτυξη του σκίνου δεν γίνεται με γοργό ρυθμό, καθώς για την πλήρη του ανάπτυξη χρειάζονται 40-50 χρόνια. Η αποδοτικότητά του αρχίζει μετά τον 5ο ή 6ο χρόνο. Απαραίτητο είναι το κλάδεμα, ο καθαρισμός του δέντρου από τα μη υγιή κλαδιά. Κάθε 5-6 χρόνια πρέπει να γίνεται συστηματικά για να πάρει την κανονική του μορφή το δέντρο, αλλά και για να μπορεί να αναπνέει.
Η θέση των φυτειών των μαστιχόδεντρων εξαρτάται από τοπικούς παράγοντες. Συνήθως συναντώνται σε μικρές και επίπεδες περιοχές , σε κοιλάδες, κατά μήκος των δρόμων ή κοντά στα ίδια τα χωριά. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα μαστιχόδεντρα είναι περίπου 20.000 στρέμματα, το 12% περίπου της καλλιεργήσιμης γης του νησιού της Χίου. Υπολογίζονται 2.000.000 περίπου μαστιχόδεντρα σε καλλιέργεια. Η μαστιχοκαλλιέργεια απασχολεί περίπου 4.500 αγροτικές οικογένειες. Κάθε φυτεία αποτελείται από μερικές δεκάδες δέντρα φυτεμένα σε σειρές (αράδες). Οι κόμες των δέντρων ακουμπούν μεταξύ τους αν και διατίθεται αρκετή απόσταση μεταξύ των κορμών . Πιθανόν η απ΄ ευθείας επίδραση των ηλιακών ακτίνων στον κορμό και η θέρμανση του να επιδρούν στην ποσότητα του εκκρινόμενου προϊόντος. Στις ορεινότερες περιοχές όπου το έδαφος έχει κάποια σχετική κλίση, όπως π.χ Πυργί, Εμποριός , Α.Πάντες συναντώνται και καλλιέργειες κατά βαθμίδες. Η ηλικία της κάθε φυτείας, αν κρίνουμε από το ύψος των δέντρων ποικίλλει. Τα ηλικιωμένα μαστιχόδεντρα φτάνουν συνήθως στα 4-5 μέτρα ύψος. Ο Βλαστός διακλαδίζεται, με την παρέμβαση του καλλιεργητή, σε 2-4 πλάγιους οι οποίοι διακλαδίζονται παραπέρα και δημιουργούν μια πυκνή κόμη. Η πορεία της εξέλιξης της κόμης του δέντρου έχει μεγάλη σημασία καθόσον θα πρέπει να υπάρχει άνετη πρόσβαση στον κορμό κατά την περίοδο του <> και της συλλογής της μαστίχας.
Από τον Ιπποκράτη και τη Ρώμη
Ιστορία πλέον των 2.500 χρόνων κουβαλάει η μαστίχα Χίου, αυτό το μοναδικό προϊόν με την παγκόσμια αναγνώριση. Η αρχαιότερη αναφορά για την μαστίχα, έρχεται από τον Ηρόδοτο, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες της ήταν γνωστές στον Ιπποκράτη και οι κυρίες της Ρώμης χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από μαστιχόδεντρα λόγω της ιδιότητας τους να λευκαίνουν τα δόντια.
Η επέκταση της καλλιέργειας της μαστιχοφόρου σχίνου, για εμπορική εκμετάλλευση, φαίνεται πως αρχίζει από την εποχή του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου (14 Μαΐου 250 μ.Χ.). Η μαστίχα από τον δέκατο αιώνα και μετά γίνεται διάσημη από τους περιηγητές που επισκέφθηκαν την Χίο. Στα μετέπειτα χρόνια η μαστίχα άρχισε να συσχετίζεται άμεσα με την ιστορία της Χίου.
Διαβάστε επίσης: Μαστίχα, ο ρόλος της στην υγεία μας