Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Ριφί με πατούδα ( Συνταγές από την Νάξο )

Ριφί με πατούδα ( Συνταγές από την Νάξο )

Παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή "ΤΟ ΡΙΦΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΤΟΥΔΑ". ΡΙΦΙ=ΚΑΤΣΙΚΙ

Υλικά
-Ένα ρίφι 8-9 κιλά. (Για να χωράει στο φούρνο της κουζίνας μας.)
-400γρ.Ρύζι γλασέ.
-Μισό κιλό σταφίδες.
-2 κιλά σεύκλα.
-Μπόλικο Μάραθο. -Ένα ματσάκι Άνιθο.
-Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια (2-3.)
-Ένα κιλό (παλιά, ξερά) κρεμμύδια.
-Πιπέρι, αλάτι, Ρίγανη
-ΜΕΡΑΚΙ και ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!

Προετοιμασία.
Αφού αφαιρέσουμε από το ρίφι το κεφάλι, τους ατσίνορες και φυσικά τα εντόσθια, το αφήνουμε από την παραμονή το βράδυ κρεμασμένο για να στραγγίσει.

Γέμιση.
-Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα σεύκλα, το μάραθο.
-Τα αλατίζουμε και στύβουμε (με τα χέρια μας) για να φύγουν τα πολλά υγρά.
-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνιθο και το μάραθο, τα οποία τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για ελαφρύ τσιγάρισμα με 2 μέτρια ποτήρια του νερού λάδι μέχρι να μαραθούν.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
-Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες με το ανάλογο αλατοπίπερο, αφήνοντας τα για λίγο (5 περίπου λεπτά) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
-Έφτασε επιτέλους η στιγμή να πιάσουμε το ρίφι μας το οποίο αλείφουμε μέσα-έξω με λάδι και αλατοπίπερο με λίγη ρίγανη.
-Αδειάζουμε στο εσωτερικό του ριφιού τη γέμιση που είναι στην κατσαρόλα.
-Τα πιέζουμε για να χωρέσουν μπόλικα(θα φαγωθούν όλα να είστε βέβαιοι!)
-Ράβουμε καλά το άνοιγμα με μια μεγάλη βελόνα (καπλαντοβελόνα) με κλωστή γερή (τιριπλίκι).
-Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε το μοσχομυρισμένο ήδη ρίφι μας.
-Αν έχει περισσέψει από την κατσαρόλα γέμιση την αδειάζουμε σε μια άκρη μέσα στο ταψί, το οποίο τοποθετούμε στο φούρνο αφού έχει προθερμαθεί στους 250C.
-Αφού πάρει χρώμα το χαμηλώνουμε στο 180C ελέγχοντας τα υγρά του.
-Το γυρίζουμε ανάποδα -όταν μας φανεί ψημένο από την μια πλευρά-μέχρι να καλοψηθεί και από την άλλη.

Το συνολικό ψήσιμο κατά μέσο όρο διαρκεί 4 ώρες.
Επιχειρήσατε όσοι δεν το συνηθίζεται, θα σας αρέσει!
Είναι η παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή ¨το ρίφι με τα πάτουδα"όπως συνήθως γίνεται στ'Απεράθου της Νάξου την ημέρα της Λαμπρής. Είναι δοκιμασμένη και όποιος τηρήσει τις οδηγίες- έχει στο αποτέλεσμα 100%επιτυχία

 

Πηγή: naxosfan.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μάραθος, Ρίγανη, Κρεμμύδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

    Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

  2. Η συσκευή που προσφέρει συνεχή ροή κρασιού

    Είναι κάτι σαν οινοποιείο τσέπης: ερευνητές με αγάπη στο κρασί δημιούργησαν μια μικρή συσκευή που δίνει συνεχή ροή...

  3. Επιτροπή για τη διάθεση αγροτικών προιόντων σε ευάλωτες ομάδες

    Τη δημιουργία πλαισίου για την καλύτερη υλοποίηση του κανονισμού που αφορά τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των...

  4. Πασχαλινά αυγά με φυσικές βαφές

    Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά, τυλίγοντας γύρω τους τα φλούδια από το κρεμμύδι.  Χρειάζεστε...

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron