Πώς στηρίζουμε και υποστυλώνουμε τα κηπευτικά μας;
Τα περισσότερα κηπευτικά πρέπει και μπορούμε να τα στηρίζουμε. Ιδιαίτερα, στα "καλοκαιρινά" απαιτείται αυτή η εργασία για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο από την άποψη της παραγωγής όσο και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Ένα φυτό που στηρίζεται και είναι όρθιο, έρχεται σε καλύτερη επαφή με τον ήλιο, αερίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για προσβολές από έντομα, μύκητες κ.α. Επίσης το φυτό που υποστυλώνεται δεν ακουμπάει στο έδαφος οπότε δεν σαπίζουν τα φύλλα του ή ο κορμός του από το νερό του ποτίσματος.
Ποιά κηπευτικά στηρίζουμε και πώς;
Οι ερασιτέχνες καλλιεργητές συνήθως υποστυλώνουν την Τομάτα, την Αγγουριά και την Φασολιά. Στις επαγγελματικές φυτείες θα δείτε μέχρι και Πεπόνια αναρριχώμενα. Ας δούμε πιο κάτω, πώς και με ποιούς τρόπους στηρίζουμε την Τομάτα και την Αγγουριά, στον κήπο μας.
Στήριξη Τομάτας ( Ντομάτας )
Όλες οι αναρριχώμενες ποικιλίες, οι οποίες μεγαλώνων πολύ απαιτούν στήριξη. Πολλές φορές αυτή η εργασία γίνετε και στις "χαμηλές" ή κοντές ποικιλίες, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Εάν δεν τις στηρίξουμε θα πλαγιάσουν και θα σπάσουν. Η φωτογραφία πιο κάτω, δείχνει έναν απλό τρόπο υποστύλωσης σε ατομικό πάσαλο.
Υποστήλωση σε υπαίθριες καλλιέργειες
Σκίτσο με υποστύλωση Τομάτας σε ατομικό πάσαλο. Είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος και απλός τρόπος στήριξης.
Στήριξη υπαίθριας Τομάτας με ξύλινους πασσάλους και σπάγκο πάνω στην γραμμή καλλιέργειας. Η απόσταση μεταξύ των πασάλων είναι περίπου τέσσερα μέτρα, και το σύρμα ξεκινάει 30 εκατοστά πάνω απο το έδαφος. Ανα 30 εκατοστά δηλαδή δένουμε σύρμα πάνω στους πασάλλους μέχρι και το ύψος 1.60 εκ.. Προσοχή οι πάσσαλοι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να στερεωθούν καλά στο έδαφος, γιατί θα σηκώσουν το βάρος πολλών φυτών.
Υποστύλωση στο Θερμοκήπιο
Στήριξη Τομάτας σε επαγγελματικό θερμοκήπιο. Κάθε φυτό δένεται με σπάγκο στην βάση του και όλοι οι σπάγκοι σε οριζόντια σίδερα ή σύρματα που βρίσκονται πάνω απο τα φυτά στο θερμοκήπιο.
Στήριξη Τομάτας σε επαγγελματικό θερμοκήπιο, βιοκαλλιέργειας κηπευτικών στην Μακεδονία. Η Τομάτα όπως και στην παραπάνω φωτογραφία στηρίζεται σε σπάγκο. Το φυτό όσο μεγαλώνει ο παραγωγός το περιστέφει με προσοχή γύρω απο τον σπάγκο και το στηρίζει.
Στήριξη Αγγουριάς
Η στήριξη της Αγγουριάς έχει κοινά στοιχεία με αυτό της Τομάτας. Μπορείτε να την στηρίξετε σε ατομικό πάσσαλο στις υπαίθριες καλλιέργειες, ή με σπάγκο στα θερμοκήπια. Το φυτό της Αγγουριάς έχει πλούσιους και τρυφερούς βλαστούς. Προσέξτε κατα την διάρκεια της στήριξης να μην τους τραυματίσετε ή σπάσετε εντελώς.
Σκίτσα και προτάσεις
Τρείς προτάσεις υποστύλωσης για την Τομάτα, το Αγγουράκι και τα Φασολάκια.
Υποστύλωση Τομάτας σε οικοδομικό σιδερένιο πλέγμα (επιλέξτε γαλβανιζέ).
Υποστύλωση Τομάτας σε τρείς πασσάλους.
Πηγή: ktimabioma.com