vegan και νηστίσιμα
Πατάτες γιαχνί - Σαρακοστιανές γεύσεις από το Άγιο Όρος
Η νηστεία τηρείται με αυστηρότητα στη ζωή των μοναστηριών όχι μόνο κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καθ΄ όλες τις περιστάσεις που επιτάσσει το τυπικό της Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλόγεροι θέλησαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τη μαγειρική τους.
Δίνεται η συνταγή για νόστιμες πατάτες γιαχνί. Το φαγητό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.
Υλικά (για 6 μερίδες):
- 1 κιλό πατάτες
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 180 γραμμάρια λάδι
- αλάτι και ρίγανη
- 4 δαφνόφυλλα
- μαυροπίπερο σε σπυριά
- κύμινο και κανέλα
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 2 κουταλιές τοματο πελτές
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια της αρεσκείας μας. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα πλένουμε. Τα κρεμμύδια τα ψιλοκόβουμε, τα σκόρδα τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε στον ταβά (τη ρηχή κατσαρόλα μας), το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.
Βάζουμε στον ταβά τις πατάτες και ανακατεύουμε δυο με τρεις φορές όλα μαζί, πατάτες και κρεμμύδια. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το μαυροπίπερο, το αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Έπειτα από τριάντα λεπτά βρασμού προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον τοματοπολτέ αραιωμένο σε νερό. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας, χαμηλώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά στο τέταρτο και κουνάμε τον ταβά.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό μας, διότι ήδη έχουν αρχίσει να χυλώνουν οι πατάτες μας. Μετά δεκαπέντε λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Δείτε επίσης:
Γίγαντες στον φούρνο - Ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς
Πηγή: www.agioritikovima.gr