vegan και νηστίσιμα
Γίγαντες στον φούρνο - Ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς
Η νηστεία τηρείται με αυστηρότητα στη ζωή των μοναστηριών όχι μόνο κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καθ΄ όλες τις περιστάσεις που επιτάσσει το τυπικό της Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλόγεροι θέλησαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τη μαγειρική τους.
Σήμερα μας παρουσιάζουν τρεις συνταγές για το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Γίγαντες στον φούρνο
Υλικά:
- 1/2 κιλό γίγαντες (μουλιασμένοι από την προηγούμενη μέρα)
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 2 ντομάτες
- 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. πελτέ
- φρυγανιά τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 πιπερίτσα
Εκτέλεση:
- Βράζουμε στη χύτρα τους μουλιασμένους γίγαντες για περίπου 20 λεπτά. (Αν δεν έχουμε χύτρα, τους βάζουμε σε κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά)
- Χτυπάμε στο μούλτι τα ντοματάκια κονσέρβας με τις ντομάτες και τον πελτέ και 2 κ.σ. ζάχαρη.
- Στη γάστρα ή σε πήλινο αδειάζουμε στους γίγαντες το κοκτέιλ ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι, την πιπερίτσα ολόκληρη (για να την αφαιρέσουμε μετά) και αλάτι.
- Τέλος, ρίχνουμε ένα νεροπότηρο νερό και ανακατεύουμε καλά να πάνε όλα παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160. Είτε είναι γάστρα είτε είναι πήλινο το κλείνουμε γύρω γύρω με ζυμαράκι που φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες με καπάκι και όταν περάσουν βγάζουμε το καπάκι με το ζυμάρι και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Δείτε επίσης:
Γεμιστές πιπεριές
Κριθαράκι με χταπόδι
Πηγή: www.womenonly.gr