Oι ρίζες της δύναμης

Oι ρίζες μπορεί να έγιναν μόδα και να τις συναντάμε σε εστιατόρια πολυτελείας, αλλά, εκτός από την εξαιρετική τους γεύση, είναι και «βόμβες» ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Oι ρίζες γενικότερα είναι οι «αποθηκευτικοί» χώροι των πολύτιμων συστατικών των φυτών. Εκεί βρίσκονται όλα τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες τους. Αξίζει, λοιπόν, να μπουν και αυτές στην κουζίνα σας, ώστε και το διαιτολόγιό σας να αποκτήσει ποικιλία και να ωφεληθείτε από τη μοναδική διατροφική τους αξία.
Σελινόριζα
Εξαιρετική σε θρεπτική αξία ρίζα. Έχει ξεχωριστή γεύση και χρησιμοποιείται πολύ στις δίαιτες, αφενός γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες και αφετέρου γιατί ο οργανισμός καίει αρκετές θερμίδες για να τη μεταβολίσει. Όταν την αγοράζετε, πρέπει να είναι φρέσκια, γιατί αφυδατώνεται γρήγορα. Oι ρίζες πρέπει να είναι συμπαγείς και βαριές.
Πως σας ωφελεί: Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην καταπολέμηση των οιδημάτων και δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Τονώνει το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, η σελινόριζα ωφελεί και τους διαβητικούς, γιατί βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.
Πως να την καταναλώσετε: Χρησιμοποιείται ωμή σε σαλάτες, αλλά και σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας (π.χ. φρικασέ). Ταιριάζει ιδανικά σε ζεστές και κρύες σούπες και σε σάλτσες. O συνδυασμός της με το κρέας, εκτός από την αρμονία της γεύσης, παρέχει και πολύτιμες φυτοπροστατευτικές ουσίες ικανές να εξισορροπήσουν τα λιπαρά του κρέατος.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
• Θερμίδες 10 • Πρωτεΐνες 0,7 γρ. • Υδατάνθρακες 43 γρ. • Φυτικές ίνες 1,6 γρ.
Μαραθόριζα ή φινόκιο
Ιδιαίτερα γνωστή στην κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, οι οποίοι την εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τη νόστιμη γεύση ούζου που έχει και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ιταλών.
Πως σας ωφελεί: Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά της, η ανηθόλη και η φεγχόνη, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.
Πως να την καταναλώσετε: Μπορείτε να προσθέσετε τις τραγανές και αρωματικές λωρίδες σε διάφορες ωμές σαλάτες. Μαγειρεμένη συνδυάζεται ιδανικά με ψάρι και χοιρινό. Ταιριάζει ιδιαίτερα και στο φρικασέ. Oι Γάλλοι την γκρατινάρουν στο φούρνο με μπεσαμέλ, ενώ οι Ιταλοί την τηγανίζουν παναρισμένη. Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι να την ψήσετε στο γκριλ και να την περιχύσετε με λαδολέμονο. Όταν την προμηθεύεστε, προσέχετε να έχει καθαρό άσπρο χρώμα και πράσινα φυλλαράκια στο πάνω μέρος της, χωρίς κίτρινες άκρες.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
• Θερμίδες 22 • Πρωτεΐνες 1,2 γρ. • Υδατάνθρακες 4,3 γρ. • Φυτικές ίνες 2 γρ.
Ρέβες ή γογγύλια
Πρόκειται για σαρκώδεις ρίζες με λευκή φλούδα που γίνεται άλλοτε ελαφρώς ροζ και άλλοτε ελαφρώς κίτρινη. Προτιμάτε τις σφιχτές ρέβες.
Πως σας ωφελούν: Είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, ειδικά σε βιταμίνη C. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ρέβες είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, με ωφέλιμες για την καρδιά ιδιότητες.
Πως να τις καταναλώσετε: Μέχρι το Μεσαίωνα αντικαθιστούσαν τις πατάτες. Σήμερα, συνήθως τις τρώμε ωμές σε σαλάτες με ελαιόλαδο, αλλά και βραστές ή ψητές. Μπορούν να γίνουν και πουρές που συνοδεύει ψητά κρέατα.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
• Θερμίδες 21
• Πρωτεΐνες 0,7 γρ.
• Υδατάνθρακες 4,9 γρ.
• Φυτικές ίνες 2 γρ.
Ραπανάκια
Τα ραπανάκια καλλιεργούνται εύκολα και γρήγορα. Μεγαλώνουν σε εύφορο έδαφος και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
Πως σας ωφελούν: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης, μαγνησίου, χαλκού και ασβεστίου. Συμβάλλουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, της δυσπεψίας και των αρθριτικών.
Πως να τα καταναλώσετε: Θεωρούνται ορεκτικά και ταιριάζουν στις σαλάτες. Χρησιμοποιούνται και για γαρνιτούρα, ακόμα και σε πολυτελή εστιατόρια. Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις θρεπτικές τους ουσίες, είναι καλό να τα καταναλώνετε ωμά και όσο πιο φρέσκα γίνεται.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
• Θερμίδες 16 • Πρωτεΐνες 0,7 γρ. • Υδατάνθρακες 3,4 γρ. • Φυτικές Ίνες 1,6 γρ.
Πιπερόριζα ή τζίντζερ
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει. Η πιπερόριζα είναι το αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, στην οποία οφείλεται το άρωμα, καθώς και η πιπεράτη γεύση της.
Πως σας ωφελεί: Oι Κινέζοι τη συνιστούν εδώ και 2.000 χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και κυρίως για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών. Η πιπερόριζα περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, ενώ φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές της ιδιότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες.
Πως να την καταναλώσετε: Ωμή, μαγειρεμένη σε φαγητά (μπιφτέκια, κοτόπουλο κλπ.), αλλά και σε σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
• Θερμίδες 80 • Πρωτεΐνες 1,8 γρ. • Υδατάνθρακες 17 γρ. • Φυτικές ίνες 2 γρ.
Καρότα
Ίσως οι πιο γνωστές ρίζες, τα καρότα έχουν έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, που τους προσδίδει η β-καροτίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και αργότερα εντάχθηκαν στη διατροφή μας.
Πως σας ωφελούν: Η β-καροτίνη που περιέχουν μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία της όρασης.
Πως να τα καταναλώσετε: Διαλέγετε πάντα καρότα μετρίου μεγέθους, γιατί είναι και πιο τρυφερά. Τα καρότα γίνονται στον ατμό, αλλά η νοστιμιά τους αναδεικνύεται αν τα τρίψετε και τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο, είτε μόνα τους είτε μαζί με άλλα λαχανικά, και τα πασπαλίσετε με κύμινο. Το κύμινο τονίζει ακόμα περισσότερο τη γλυκιά γεύση του καρότου.
Θρεπτική αξία ανά 1 φλιτζάνι
• Θερμίδες 50 • Πρωτεΐνες 1,13 γρ. • Υδατάνθρακες 3 γρ. • Φυτικές ίνες 1,6 γρ. • Σάκχαρα 4,5 γρ.
Παντζάρια
Είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαμποκιού. Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώμα τους και την ιδιότητά τους να «βάφουν». Από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του.
Πως σας ωφελούν: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες (είναι πιο δύσπεπτες από τις διαλυτές).
Πως να τα καταναλώσετε: Τρώγονται συνήθως βραστά με ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι, αλλά γίνονται και υπέροχο τουρσί. Στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες μεσογειακές περιοχές, συνδυάζονται με σκόρδο, ολοκληρώνοντας έτσι την προστατευτική τους σύσταση για την καρδιά.
Θρεπτική αξία ανά 1 φλιτζάνι
• Θερμίδες 31 • Πρωτεΐνες 1,5 γρ. • Υδατάνθρακες 8,5 γρ. • Φυτικές ίνες 1,5 γρ. • Σάκχαρα 7,9 γρ.
Oι βιολογικές είναι καλύτερες
Επειδή οι ρίζες μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο χώμα, απορροφούν όλα τα συστατικά του. Παρόλο, λοιπόν, που είναι εξαιρετικά θρεπτικές, συχνά είναι και επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό, προτιμάτε τις βιολογικές ρίζες. Αν δεν είναι βιολογικές, αφήστε τις να μουλιάσουν σε δροσερό νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Και 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές:
Παντζάρια στο αλουμινόχαρτο
Τάρτα με μαραθόριζα
Ρέβες πουρέ
Πηγή: vita.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Φυτά και Feng Shui
Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των...
-
Τι δεν πρέπει να αγοράσετε από ένα Σούπερ Μάρκετ
Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε να αγοράζετε από σούπερ μάρκετ. Οι λόγοι είναι οικονομικοί...
-
Το Όχι της Ευρωβουλής στις απαγορεύσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
Την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. να περιορίζει ή να απαγορεύει την...
-
Πάντα ... καθαρό πρόσωπο
Το δέρμα του προσώπου είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί πλήρως με τις κλασικές μεθόδους καθαρισμού και το απλό...
Φυτά
Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι
Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...
διαβάστε αναλυτικά »
Χειμωνιάτικος κήπος
Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...
διαβάστε αναλυτικά »
Ανθεκτικότητα φυτών
Βροχή στον κήπο και νέα φυτά
Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...
διαβάστε αναλυτικά »
Σχεδιασμός λουλουδόκηπου
Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας
Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Φυτά και Feng Shui
Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...
διαβάστε αναλυτικά »
Χώροι κηπουρικής
Είδη βραχόκηπων
Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »