Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός κήπου με συγκεκριμένο στυλ » Αλπικός κήπος

Αλπικός κήπος

Αλπικός κήπος

Με τον όρο Αλπικός κήπος χαρακτηρίζεται το τμήμα εκείνο του εδάφους, αυτόνομο η περιλαμβανόμενο σε μεγάλο κήπο, στο οποίο καλλιεργούνται Αλπικά η τουλάχιστον ορεινά φυτά.

Ο κήπος αυτός μπορεί να πλησιάζει πολύ το βραχώδη κήπο αλλά διαφέρει κυρίως στα είδη φυτών που μπορούμε να καλλιεργήσουμε ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με τα ορεινά και Αλπικά περιβάλλοντα.

Και στον Αλπικό κήπο θα αφθονούν οπωσδήποτε οι βράχοι οι όποιοι επίσης πρέπει να είναι αλλού πυριτικοί και αλλού ασβεστολιθικοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται μόνο για την δημιουργία αισθητικών "εφέ", αλλά και για τη δημιουργία ενός πραγματικού τμήματος ορεινού περιβάλλοντος με όλα τα χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τα βουνά των ασβεστούχων ζωνών παρουσιάζουν στρώματα διατεταγμένα οριζόντια η σχεδόν οριζόντια, ενώ των πυριτικών οροσειρών εμφανίζουν κατακόρυφες ρωγμές. Στα τοπία αυτά προσαρμόζονται με μεγαλύτερη φυσικότητα τα διάφορα φυτά που πρόκειται να φυτευτούν και πρέπει να είναι κατάλληλα για τους βράχους, οι οποίοι προορίζονται να τα φιλοξενήσουν.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι Αλπικός κήπος μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε βουνό, οπότε όλα είναι ποιο εύκολα, είτε σε πεδινό μέρος, οπότε και εδώ θα πρέπει να δημιουργηθούν βραχώδεις πλαγιές με μικροκλίματα.

Για τον παραπάνω σκοπό, θα χρησιμοποιηθούν πέτρες, που έχουν αλλοιωθεί ήδη από τα στοιχεία της φύσης, και μάλιστα πέτρες που αν είναι δυνατόν να έχουν πάνω τους λειχήνες η βρύα. Οι λειχήνες και τα βρύα προσαρμόζονται σχεδόν σε όλα τα περιβάλλοντα και θα εξακολουθήσουν να ζουν και να δίνουν πιο φυσικό τόνο στον ίδιο το κήπο.

Οι πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία του Αλπικού μας βραχόκηπου πρέπει να είναι πλούσιες σε ρωγμές και ανώμαλες επιφάνειες και σκεπασμένες τμηματικά η εξ ολοκλήρου με βρυόφυτα.

Αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στα ξέφωτα δασών η και σε άλλα ορεινά σημεία όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία και το κλίμα διευκολύνει την επικάλυψη τους με βρύα και λειχήνες. Επίσης για τον ίδιο σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανάγλυφοι, γυμνοί κορμοί δέντρων όπως επίσης και αποφλοιωμένα τμήματα λεπτότερων κορμών διαφόρων σχημάτων που να έχουν πάνω τους ρόζους και να σχηματίζουν ανάγλυφες εσοχές.
Κατά τον ίδιο τρόπο δύναται να βρεθούν και μερικά είδη από αυτοφυή φυτά τα οποία θα φιλοξενήσουμε στο βραχόκηπο μας όπως τα διάφορα είδη του γένους Sedum, Sempervivum, Draba, Geum, Anemone, Viola, Dianthus και πολλά άλλα. Ορισμένα Sempervivum (εκτός το S. ciliosum) μπορούν να εγκλιματιστούν στο κλίμα των πεδινών περιοχών αρκεί να προστατεύονται από το μεσημεριάτικο ήλιο και η θερμοκρασία του σώματος τους να μη ξεπερνά τους 38 C.
Κατά το τρόπο μια προσεκτική επιλογή από sedum (εκτός των S. alpestre, S magellense κλπ) θα μπορούσε να "χρωματίσει" άνετα και χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες όλα τα εκτεθειμένα βραχώδη σημεία που έχουν ελαχίστη υγρασία.

Όταν φτιαχτεί ο Αλπικός κόπος θα πρέπει να αφεθούν μικρές κόγχες οι οποίες θα γεμίσουν με χώμα πλούσιο σε χούμο που θα μαζευτεί από δάση με διαφορετικό τύπο χλωρίδας και κυρίως από δάση πλατύφυλλων. Εδώ μπορούν να φυτευτούν είδη χαρακτηριστικά της δασικής ζώνης όπως διάφορα Orchidacaeae, του γένους Neottia, Orchis, Nigritella, Cynoglossum κλπ. Στο ίδιο χώρο επίσης μπορούν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους διάφορα Ericaceae, όπως τα Vaccinium myrtillus, vaccinium vitis-idaea, Erica carnea και Arctostaphyllus uva-ursi.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σχεδόν όλα τα παραπάνω Ericaceae είναι κατάλληλα για τη δημιουργία συστάδων θάμνων κυρίως κάτω από κωνοφόρα όπως τα Έλατα.
Δε θα πρέπει να λείπει επίσης ένας χώρος, όπου βέβαια είναι δυνατό, με κάποια κλίση, που να 'χει πέτρες χαλίκια με λίγο αδύνατο χώμα. Καλύτερα μάλιστα θα είναι ο χώρος αυτός να οδηγεί κοντά σε ρυάκι με τρεχούμενο νερό. Στο ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον μπορούν να καλλιεργηθούν με επιτυχία τα είδη Dryas octapetala, η linaria alpina, το Geum montanum & G. reptans, η ajuga Laxmanii και διάφορα ποώδη είδη του γένους potentilla. Οι παρυφές των σημείων αυτών είναι οι πλέον κατάλληλες για τα διάφορα είδη με περιορισμένη ανάπτυξη του γένους Dianthus, το leontopodium alpinum (edelweiss) και τις Artemisia, minuartia και gypsophila.

Τα παραπάνω φυτά προσαρμόζονται δύσκολα σε θερμά κλίματα και δεν επιζούν πάντοτε σε κήπους που βρίσκονται στη πεδινή ζώνη. Στη περίπτωση αυτή μπορεί να επιτευχτεί το ίδιο αποτέλεσμα αν φυτευτούν φυτά που τους μοιάζουν στην εμφάνιση και κυρίως στα λουλούδια.
Ορεινά φυτά που μπορούν να ζήσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε πεδινούς κήπους είναι οι Γκλομπουλαριες (globularia), Globularia cordifolia, G. bellidifolia, τα είδη του γένους Helianthemum με τα μικρά λευκά η κίτρινα άνθη, όπως τα H.fumana, H. caput-felis, H. vulgare, ένα μικρό κίτρινο Hieracium με χνουδωτά φύλλα (H. pilosella) η Saponaria ocymoides με άφθονα μικρά άνθη χρώματος ροζ-λιλά, ο thymus serpyllum με τις διάφορες ποικιλίες του με αρωματικά φυλλαράκια και πολλά άλλα είδη.

Πολύ διακοσμητικά μπορούν επίσης να είναι και τα τεχνητά "λιβαδάκια" στα οποία μπορεί να δοθεί ορεινή φυσιογνωμία, αν σπαρθούν η φυτευτούν με Αγρωστώδη όπως η festuca glauca, αν πρόκειται για τμήμα άγονο και εκτεθειμένο στον ήλιο, η τέλος ένα μείγμα από είδη των γενών Agrostis, Poa, Arrheanatherum, Trisetum και Anthoxanthum, αν θέλει να φτιάξει μια μικρογραφία ορεινού λιβαδιού.
Στη τελευταία περίπτωση υπάρχουν πάρα πολλά κατάλληλα φυτά.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν το polygonon bistorta με τους ροζ στάχεις, τα Centaurea montana & C. napulifera, o Trollius europaeus, οι καμπανουλες, Campanulla persica, C. rotundifolia, C. glomerata, C. carpathica, o scleranthus perennis, καθως και τα διάφορα είδη του γένους viola (Viola doerflerii, Viola tricolor) και σχεδόν όλες οι ποώδεις Achillea και Anthemis.

Στα μικρά επίπεδα ανάμεσα στους βράχους μπορούν να δημιουργηθούν μικρά καταπράσινα χαλιά. Αυτά μπορούν να δημιουργηθούν από μικρά φυτά με συμπαγή εμφάνιση, όπως τη Sagina subulata, Arenaria montana, Cerastium banaticum, Androsace villosa, Draba aizoon & Dr. lasiocarpa, Gentiana Verna, minuartia setaceaa, Jobibarba heuffeli & J. Hirta & J. sobolifera όπως φυσικά και όλα τα είδη του γένους Saxifraga και Sempervivum.

Τα δυο τελευταία γένη περιλαμβάνουν πολλά είδη (όπως και τα Sedum μαζί) και είναι πολύ ξεχωριστά και ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Αλπικού Κήπου.
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε και για τα δυο γένη ξεχωριστά σε διαφορετική ενότητα.

Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες με αλπικά περιβάλλοντα και φυτά απο το Βόρα, Παγγαίο και Φαλακρό.

Ο Βόρας, όπου το έδαφος είναι οφιολιθικό, χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία ασβεστολιθικών πετρωμάτων, ενώ για τα άλλα δυο βουνά ισχύει το αντίθετο, με κυρίαρχο στοιχείο τον ασβεστόλιθο στις διάφορες φυσικές του μορφές.

Συνήθως τα πιο πλούσια εδάφη σε βλάστηση και είδη είναι τα ασβεστολιθικά και τα οφιολιθικά, ορισμένα άλλα όπως τα όρη Βροντούς που χαρακτηρίζονται για τα γρανιτικά τους εδάφη χλωριδικά, είναι φτωχά σε διαφορετικά είδη φυτών.

Πάντως στις περισσότερες περιοχές όπου τραβηχτήκαν οι φωτογραφίες είναι σχετικά εύκολη η πρόσβαση με αυτοκίνητο.

Δείγμα Αλπικού περιβάλλοντος

 


Υγρό λιβάδι με Crocus veluchensis αργά την Άνοιξη

 

Τα Veratrum εμφανίζονται ταυτόχρονα με το λιώσιμο των τελευταίων πάγων.

 

Ρυάκι με Caltha palustris και άλλα υδράβια φυτά.

 


Linum elegans

 

Thymus thracicus

 

Androsace villosa

 

Helianthemum caput-felis

 

Cerastium banaticum spp. speciosum

 

Globularia cordifolia

 

Διαφορα Αλπικα φυτα. Αναμεσα τους ξεχωριζουν ειδη του γενους Anthyllis

 

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

  Διακοσμήστε το πασχαλινό τραπέζι με πρωτότυπες ιδέες.Είναι έθιμο να διακοσμούμε το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα. Αν λοιπόν, είστε...

 2. Λιπάσματα: «παραμένουν σε έδαφος και νερό για δεκαετίες»

  Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και...

 3. Θα εξαφανιστεί ο λευκός βόρειος ρινόκερος;

   Μόνο τέσσερις λευκοί ρινόκεροι έμειναν στον πλανήτη μας, μετά τον θάνατο ακόμη ενός θηλυκού ρινόκερου του είδους ο...

 4. Αγοράζοντας Χριστουγεννιάτικο δέντρο

  Αν και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο θέλει το κλασικό καραβάκι να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες,...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron