Αν έχουμε κάποιο φυτό στον κήπο μας ή σε κάποια γλάστρα, στη βεράντα ή στο εσωτερικό της οικίας μας και θέλουμε να το πολλαπλασιάσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μεθόδους. Έτσι, μπορούμε να αποκτήσουμε νέα, υγιή φυτά προερχόμενα από μονάδες που έχουμε καλλιεργήσει οι ίδιοι. Εάν ευνοείται ιδιαίτερα η ανάπτυξη ενός είδους στο χώρο μας και το αισθητικό αποτέλεσμα που παρουσιάζει κρίνουμε ότι θέλουμε να απαντάται σε περισσότερες από μια γωνιές ή ακόμη και σε ομοιόμορφες ομάδες, μπορούμε να αποκτήσουμε εύκολα και γρήγορα τον επιθυμητό αριθμό της ίδιας ποικιλίας φυτών. Με τις τεχνητές μεθόδους πολλαπλασιασμού (μόσχευμα, διαίρεση, καταβολάδα) αποκτούμε απογόνους των πολύτιμων ειδών μας, με αποτέλεσμα να παραμένει πάντα φρέσκια και αναλλοίωτη η εικόνα του χώρου μας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Η πιο συνηθισμένη πολλαπλασιαστική διαδικασία είναι η τεχνική με μοσχεύματα από ιστούς του φυτού, όπως είναι τα φύλλα ή ο βλαστός του. Στην πρώτη περίπτωση αφαιρούμε κάποιο φύλλο από το μητρικό φυτό μας, το βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας και το τοποθετούμε στο εδαφικό υπόστρωμα ή στο χώμα ενός δοχείου. Με αυτό τον τρόπο το μόσχευμα θα αναπτύξει ρίζες στην κάτω επιφάνειά του δημιουργώντας ένα νέο θυγατρικό φυτό. Αυτή η τεχνική θεωρείται ιδανική για τον πολλαπλασιασμό της μπιγκόνιας, της σανσεβιέριας, της σεντπόλιας (αφρικανική βιολέτα), του ζαμιοκούλκας και του στρεπτόκαρπου.
Για τα μοσχεύματα βλαστών υπάρχουν δύο τρόποι ανάπτυξης του νέου φυτού. Αρχικά κόβουμε κάποιο κορυφαίο κομμάτι του βλαστού-κλαδιού (περίπου 10-15 εκ.) το οποίο να φέρει πάνω του απαραίτητα, οφθαλμούς και φύλλα. Στη συνέχεια αραιώνουμε τα φύλλα εκτός από 1-2 που βρίσκονται στην κορυφή (περιορισμός απώλειας ύδατος), βουτάμε το μόσχευμά μας σε ορμόνη ριζοβολίας και το τοποθετούμε στο χώμα, σε βάθος όπου θα καλύπτεται τουλάχιστον ένας οφθαλμός του. Για μεγαλύτερη προστασία και καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να καλύψουμε το χώρο του μοσχεύματος με κάποιο διαφανές υλικό, το οποίο θα έχουμε φροντίσει να αερίζεται επαρκώς (άνοιγμα οπών στην επιφάνεια του), ώστε να μην σαπίσει το νέο μας φυτό. Ο δεύτερος τρόπος περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου το υπόστρωμα δεν είναι στερεό αλλά υγρό. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια, μόνο που το μόσχευμα τοποθετείται σε κάποιο δοχείο (βάζο) με νερό, σταθεροποιημένο σε μια ορισμένη θέση (μέσα από κάποιο χαρτονένιο κομμάτι ή με μανταλάκι), έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή του με τον πυθμένα του δοχείου. Εν συνεχεία συμπληρώνουμε τακτικά με νερό για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός υγιούς ριζικού συστήματος.
Σε είδη που έχουν πολλές παραφυάδες, μπορεί να γίνει απλά και γρήγορα ο πολλαπλασιασμός τους, με διαχωρισμό των παραφυάδων, οι οποίες αποτελούν έτοιμα, ολοκληρωμένα φυτά με ρίζα και βλαστό. Μια δυσκολότερη τεχνική αποτελεί και η μέθοδος ανάπτυξης νέων φυτών με καταβολάδα (κλαδί φυτού) που τοποθετείται στο εδαφικό υπόστρωμα χωρίς να αποκοπεί από το μητρικό φυτό. Το κλαδί λυγίζεται στο έδαφος και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι να αποκτήσει το νέο φυτό τις δικές του ρίζες ώστε να είναι ικανό να σταθεί ως μια ανεξάρτητη μονάδα. Το σημείο καμπής στερεώνεται μέσα στο έδαφος με τη βοήθεια συρμάτινης, ανάποδης διχάλας, φροντίζοντας ώστε το τμήμα που φέρει τα φύλλα να βρίσκεται έξω από το χώμα. Στη συνέχεια στηρίζουμε (με ξύλινο υποστήριγμα) σε ορθή θέση το ευαίσθητο, τρυφερό σημείο του βλαστού μας και ποτίζουμε τακτικά, ώστε να αναπτυχθούν νέες ρίζες στο εδαφικό υπόστρωμα πριν προβούμε στην απελευθέρωσή του από το μητρικό που βρίσκεται αρκετά κοντά του.
Ιδανικότερη περίοδος για πολλαπλασιασμό των φυτών μας θεωρείται η αρχή της άνοιξης και σε ορισμένες περιπτώσεις τα τέλη του φθινοπώρου. Ανάλογα με το κάθε είδος και το χώρο όπου είναι τοποθετημένο εφαρμόζουμε και τη μέθοδο πολλαπλασιασμού που θα επιφέρει τα καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Φερθείτε έξυπνα, γεμίζοντας το χώρο σας από φυτά που δημιουργήσατε εσείς οι ίδιοι, αποφεύγοντας νέες σπορές και έτοιμα φυτά (φυτωρίου), αμφίβολης εξέλιξης και προέλευσης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βοηθήστε ελάχιστα τη φύση να θέσει σε λειτουργία τους έξυπνους μηχανισμούς αναπαραγωγής της.
Πηγή: www.4myhouse.gr
Δείτε επίσης: