Κλάδεμα και κούρεμα των φυτών μας

    Μοιραστείτε το:

Το κλάδεμα και το κούρεμα είναι από τις βασικότερες κηποτεχνικές εργασίες καθώς αναζωογονούν τα φυτά βοηθώντας τα να αναπτυχθούν καλύτερα. Είναι ένας τομέας, όπου δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες που πρέπει πιστά να ακολουθήσετε, απλά μπορούν να σας δοθούν κάποιες βασικές γενικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να μην τραυματίσετε και καταστρέψετε τα πολύτιμα και αγαπημένα σας φυτά. Το μυστικό για ένα σωστό κλάδεμα είναι να είστε παρατηρητικοί και πάρα πολύ προσεκτικοί.

Όποιος κι αν είναι ο τελικός σας στόχος το κλάδεμα τελείται με δυο τρόπους: τον αυστηρό και το ελαφρύ. Με την πρώτη διαδικασία (αυστηρό) αφαιρούμε τολμηρά ένα μεγάλο μέρος των κλαδιών στοχεύοντας στην έντονη βλάστηση εις βάρος της άνθισης και της καρποφορίας, ενώ το ελαφρύ κλάδεμα αντίθετα ευνοεί την άνθιση  και την καρποφορία καθώς δεν επηρεάζεται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης αφού δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη αφαίρεση φυλλωμάτων. Με το κλάδεμα-κούρεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των φυτών μας ελέγχοντας το ύψος τους και κατευθύνοντας την αναρρίχησή τους προς τις επιφάνειες που επιθυμούμε να καλύψουμε. Οι κηποτεχνικές αυτές εργασίες έχουν ζωτική σημασία για τα φυτά, καθώς βοηθούν στην απομάκρυνση σάπιων φύλλων που αποτελούν πηγή ασθενειών και διευκολύνουν τον καλύτερο φωτισμό στις εσωτερικές τους περιοχές. Το φως του ήλιου πρέπει να φτάνει σε όλα τα σημεία του φυτού και γι’ αυτό πρέπει να αραιώνουμε τα πολύ πυκνά κλαδιά που πολλές φορές υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Το κλάδεμα γίνεται συνήθως μετά τα μέσα του χειμώνα όπου οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται και σε κάποιες περιπτώσεις τελείται και την άνοιξη. Συνήθως το ακριβές χρονικό διάστημα εξαρτάται άμεσα από το κλίμα της εκάστοτε περιοχής. Σε γενικές γραμμές στη χώρα μας αυτή η περίοδος τοποθετείται από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Στα φυλλοβόλα φυτά συστήνεται το κλάδεμα κατά την χειμερινή περίοδο που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή  κλαδεύονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους έχοντας ως βασικό κριτήριο τις καιρικές συνθήκες και το στάδιο της ανθοφορίας τους.

Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε κυρίως είναι το κλαδευτήρι μας, με το οποίο συστήνεται να μην κόβουμε άλλα σκληρά υλικά για να μην φθαρεί η λάμα του. Η ψαλίδα κλαδέματος ή μπορντούρας χρησιμοποιείται για το κούρεμα πράσινων φρακτών και θάμνων, ενώ το κλαδευτικό μαχαιράκι λειαίνει τις τομές που έχουμε κάνει με τα δυο προαναφερόμενα εργαλεία, απομακρύνοντας τα διάφορα υπολλείματα και τις ίνες με χειρουργική ακρίβεια. Απαραίτητος βοηθός για την κοπή χοντρών και σκληρών κλαδιών είναι και το πολύ χρήσιμο πριόνι με μέγεθος λάμας ανάλογο με τη διάμετρο των κορμών και των κλαδιών του κήπου σας. Για τομές με διάμετρο μεγαλύτερη των 2 εκ. χρήζει η κάλυψη της τομής να γίνεται με τη χρήση ειδικής πάστας-αλοιφής δενδροκομίας ή μίνιο η οποία εμποδίζει την άμεση επαφή του ξύλου με υγρασία και ασθένειες μέχρι την ολική «επούλωση» της τομής.

Σημαντικό είναι να προσέχετε να αφαιρείτε τα στραβά ή ξερά κλαδιά πάντα από τη βάση τους. Η τομή μας θα πρέπει να είναι λεία γι’ αυτό συστήνεται πάντα η χρήση ενός καλά ακονισμένου ψαλιδιού κλαδέματος. Απαγορευτικό θεωρείται το τράβηγμα και το πρόχειρο σπάσιμο κλαδιών καθώς και η κοπή με τη χρήση μη ειδικών εργαλείων γιατί μπορούν να προκαλέσουν φθορές και σοβαρούς τραυματισμούς στα φυτά μας. Η τομή θα πρέπει να γίνεται πάντα πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός (μάτι) ή το άνθος και με πλάγια φορά ώστε να κυλάει πάνω της το νερό της βροχής έχοντας πάντα κλίση αντίθετη από το τελευταίο μάτι για να μην οδηγείται το νερό πάνω του.

Τα καλλωπιστικά δέντρα συστήνεται να κλαδεύονται μόνο όταν η αύξησή τους δημιουργεί προβλήματα π.χ προσέγγιση ηλεκτροφόρων καλωδίων. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε το τελικό μέγεθος του δέντρου που τοποθετούμε στο χώρο μας ώστε να μην χρειαστεί να το τραυματίσουμε στην προσπάθειά μας να ανακόψουμε την πορεία ανάπτυξής του. Τα φυλλοβόλα καλλωπιστικά κλαδεύονται ελαφρά την άνοιξη για να καταφέρνουν να φωτίζονται ικανοποιητικά και στο εσωτερικό της πυκνής τους κόμης, Στα αειθαλή δέντρα περιποιούμαστε την ίδια εποχή το σχήμα τους, αφαιρώντας τα ξερά, σπασμένα και αδύναμα κλαδιά, ενώ στα κωνοφόρα προτιμούμε την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που δεν κυκλοφορεί ρετσίνι στο εσωτερικό τους. Κατά κανόνα στην περίπτωση των κωνοφόρων επικεντρωνόμαστε στην απόδοση σχήματος ή στην αρμονική συμμετοχή του δέντρου σε κάποια μπορντούρα.

Στα καρποφόρα δέντρα (μηλιά, κερασιά, ροδιά, καρυδιά κ.α) το κλάδεμα  βοηθά στην καλή καρποφορία επηρεάζοντας την παραγωγικότητα του φυτού. Η διαδικασία τελείται το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο πριν την ανθοφορία του φυτού με εξαίρεση την περίπτωση της ελιάς όπου ιδανική εποχή θεωρείται το φθινόπωρο. Αναφερόμενοι στο μεγάλο κεφάλαιο του κλαδέματος της τριανταφυλλιάς θα πρέπει να γίνει διάκριση της εργασίας σε δυο βασικές κατηγορίες ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε λοιπόν ένα κλάδεμα το χειμώνα πριν την εποχή της βλάστησης και ένα μετά από κάθε ανθοφορία. Με το πρώτο κόβουμε το βλαστό πάνω από το μάτι αφαιρώντας τα φύλλα που έχουν απομείνει ενώ με το ανοιξιάτικο κλάδεμα αναγκάζουμε το φυτό να μας δώσει καλυτέρα και περισσότερα άνθη. Το κούρεμα των θάμνων της μπορντούρας τελείται το χειμώνα και το καλοκαίρι ώστε να διατηρούν τα φυτά μας το καλοστυλιζαρισμένο τους σχήμα και την πυκνή τους κόμη. Για τα αναρριχώμενα φυτά (γιασεμί, μπουκαμβίλιες, γλυσίνα, ρολογιές κ.α) προτείνεται να τελείται το κλάδεμα διαμόρφωσης (αρχές άνοιξης) και το κλάδεμα ανθοφορίας. Με το πρώτο καθοδηγούμε το φυτό στην επιφάνεια αναρρίχησής του ενώ με το δεύτερο ευνοούμε τον τομέα της άνθισης.

Αναζωογονήστε τα φυτά και την εικόνα του κήπου σας στο σύνολό της, τελώντας το σωστό κλάδεμα και κούρεμα των φυτών σας. Μη φοβάστε να πάρετε αποφάσεις που μόνο στη σωστή και την υγιή ανάπτυξη των φυτών σας θα συμβάλλουν. Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπόκεινται σε διαρκείς μεταβολές κι εσείς είστε ο κύριος παράγοντας και ρυθμιστής του τελικού αποτελέσματος και της συνολικής του εικόνας. Πειραματιστείτε χωρίς δισταγμούς με τη φροντίδα των φυτών σας γιατί η κηποτεχνική εργασία του κλαδέματος-κουρέματος βασίζεται κυρίως στην απόκτηση εμπειρικής και όχι μαθησιακής γνώσης.

Πηγή: www.4myhouse.gr

Δείτε επίσης:

Εδαφοκλιματικοί παράγοντες του κήπου μας

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία