Στα αρχικά στάδια της διαμόρφωσης ενός κήπου, αμέσως μετά τις διάφορες απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, θα πρέπει να γίνεται η τοποθέτηση των ιδιαίτερα χρήσιμων συστημάτων άρδευσης και στράγγισης. Όσο σημαντική είναι η εγκατάσταση ενός δικτύου αυτόματου ποτίσματος για την ανάπτυξη του κήπου μας, τόσο σημαντική είναι και η συντήρηση του σε άριστη κατάσταση με τη βοήθεια του κατάλληλου συστήματος στράγγισης. Ειδικά σε περιπτώσεις ύπαρξης χλοοτάπητα, η εγκατάσταση αυτού του είδους των συστημάτων κρίνεται απαραίτητη. Η συμβολή τους είναι πολύτιμη, καθώς μέσω αυτών αποβάλλεται το πλεόνασμα νερού (από άρδευση και βροχοπτώσεις) που συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία του κήπου λόγω της κλίσης του εδάφους ή της σύστασής του.
Ο κήπος, ανάλογα με τα φυτικά είδη που φιλοξενεί, χρειάζεται και την απαραίτητη συχνότητα άρδευσης, ειδικά όταν καλύπτεται σε ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασής του με γκαζόν, που απαιτεί τακτικό και «πλούσιο» πότισμα για τη συντήρησή του. Ορισμένη ποσότητα απορροφάται από τα διψασμένα μας φυτά, όμως η υγρασία που κατακρατείται σε ορισμένα σημεία του χώρου ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης μηκύτων και μούχλας που οδηγούν σε σάπισμα τα πολύτιμα φυτά μας. Το νερό αποτελεί τροφή του κήπου, όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή και το «πνίξιμό» του. Σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση για τη διατήρηση ισορροπίας μπορεί να προσφέρει η εγκατάσταση ενός συστήματος στράγγισης.
Η διαδικασία της στράγγισης σε ένα κήπο τελείται μέσω υπόγειων κλειστών αγωγών ή με παράλληλες τάφρους. Οι τάφροι ενισχύονται με αδιαπέραστες στο νερό και στις ρίζες των φυτών μεμβράνες καθώς και με χοντρό χαλίκι. Μέσω αυτών συγκεντρώνεται σε ένα υπόγειο δίκτυο όλη η ποσότητα του νερού που δεν καταφέρνει να απορροφηθεί επιτυχώς από τα φυτά και εν συνεχεία οδηγείται μέσω αγωγών εκτός της περιοχής του κήπου. Η τοποθέτηση γεωυφάσματος μπορεί να συντελέσει σημαντικά στη απορρόφηση της πλεονάζουσας ποσότητας, βοηθώντας στην υγιή ανάπτυξη των φυτών. Τα συστήματα στράγγισης αποτελούν έναν αόρατο φύλακα καθώς αναπτύσσονται σε υπόγειες πυκνές ή αραιές διαδρομές, ανάλογα με τη διαμόρφωση και τις ανάγκες του κήπου (φυτά, χλοοτάπητας) συμβάλλοντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων υγρασίας στο κηπαίο χώμα.
Συνθήκες στράγγισης θα πρέπει να εξασφαλίζονται και στα διάφορα δοχεία (γλάστρες, ζαρντινιέρες) που φιλοξενούν τα μικρότερα φυτά μας. Στον πυθμένα των δοχείων τοποθετούμε κεραμίδια, κεραμικά κομμάτια από κάποια σπασμένη γλάστρα, χαλίκια ή βότσαλα, ώστε μέσω των ανοιγμάτων που βρίσκονται στον πάτο του δοχείου να επιτυγχάνεται μια σωστή στράγγιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ποσότητα του νερού που δεν απορροφάται είναι μικρή και οδηγείται στο πιάτο που συνοδεύει το δοχείο ή απευθείας στο χώμα του κήπου, εάν η ζαρντινιέρα ή η γλάστρα εδράζεται στο έδαφος. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρήση περλίτη σε στρώσεις (ανάμεσα στο κηπευτικό χώμα και τα χαλίκια) στο εδαφικό υπόστρωμα του κήπου και σε ανάμειξη με τύρφη ή φυτόχωμα στα δοχεία φυτών, προσφέρει καλύτερο αερισμό της ρίζας των φυτών, κατακρατεί την υγρασία και βοηθά σημαντικά στην επαρκή στράγγιση.
Τα συστήματα στράγγισης τοποθετούνται στα πρώτα στάδια διαμόρφωσης ενός κήπου, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τον τύπο άρδευσης (υπόγεια, υπέργεια) που θα επιλεχθεί. Η φυτική διακόσμηση-πλαισίωση του εξωτερικού μας χώρου είναι ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει την μορφή υπόγειου δικτύου στράγγισης που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες του χώρου μας για σωστή και επαρκή στράγγιση. Εμπιστευτείτε τη μελέτη και την τοποθέτηση του, σε ειδικευμένα συνεργία που θα σας ενημερώσουν για τον τύπο δικτύου που αρμόζει στο χώρο σας καθώς και για το κόστος και τον τρόπο-μέθοδο λειτουργίας του.
Για να βρίσκεται ο κήπος σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πρέπει προληπτικά να έχετε εξασφαλίσει τις ιδανικότερες συνθήκες για τα φυτά που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του. Δείξτε την έξοδο στην ενοχλητική υγρασία, τοποθετώντας το καλύτερο σύστημα στράγγισης για το χώρο σας.
Πηγή: www.4myhouse.gr
Δείτε σχετικό άρθρο: