Κάδοι για την κομποστοποίηση

    Μοιραστείτε το:

Τα απορρίματα είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα της καθημερινότητάς μας. Το οργανικό μέρος, που αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των συνολικών μας αποβλήτων, προκαλεί μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των υψηλών δαπανών αποκομιδής και μεταφορών. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μια από τις πλέον εύκολες και οικονομικές  λύσεις. Όλα τα οργανικά υπολείμματα που πετάμε ως σκουπίδια, γεμίζοντας με αυτά τις χωματερές, αποτελούν την απαραίτητη τροφή για το χώμα. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν ειδικοί -για κάθε περίπτωση- κάδοι, μέσω των οποίων πραγματώνεται η φυσική διαδικασία της κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων.  Με τη βοήθεια θερμών-υγρών συνθηκών καθώς και με τη σωστή προσθήκη οξυγόνου, ο οικιακός κάδος κομποστοποίησης (κομποστοποιητής) μετατρέπει  περισσεύματα τροφίμων και φυτικά υπολείμματα σε άριστο λίπασμα.

Οι κάδοι κομποστοποίησης εμπορίου είναι συνήθως κατασκευασμένοι από ανακυκλωμένο πλαστικό, έχουν σχήμα κυβικό ή κυλινδρικό και διατίθενται συνήθως σε χρώμα πράσινο ή μαύρο. Σημαντική είναι η ποιότητα του πλαστικού, ούτως ώστε να μη χάνεται η ελαστικότητα του κάδου λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Συχνά οι κάδοι κατασκευάζονται από κάποιο θερμομονωτικό υλικό και έτσι εξασφαλίζεται η απαραίτητη θερμοκρασία για τη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης. Κάποιοι έχουν ρυθμιζόμενους αεραγωγούς στα τοιχώματά τους οι οποίοι, μεταβάλλοντας την παροχή του αέρα ανάλογα με τις ανάγκες των εκάστοτε καιρικών συνθηκών, επιτυγχάνουν ιδανικές συνθήκες αερισμού και υγρασίας.  Στη βάση τους έχουν 1-4 συρόμενα πορτάκια για να επιτρέπουν την αφαίρεση του ώριμου κομπόστ που κατακάθεται στον πάτο. Έχουν μεγάλο καπάκι επιτρέποντας την άνετη ρίψη των οργανικών αποβλήτων. Μερικοί κάδοι έχουν διάτρητο πάτο και ενθαρρύνουν την απορροή των στραγγισμάτων στο έδαφος και άλλοι κάδοι δεν έχουν πάτο επιτρέποντας στον χρήστη να ανακατεύσει καλύτερα το σωρό. Η συναρμολόγηση είναι εύκολη και δεν απαιτεί εργαλεία (περίπου 1 λεπτό, συνολικός χρόνος), ενώ η παράδοση γίνεται συνήθως μαζί με 1kg σταθεροποιητή ph.

Για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ, θα συναντήσουμε στην αγορά μια ποικιλία από κάδους κομποστοποίησης. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, οι εταιρείες διαθέτουν κυρίως δύο μεγέθη: To μεσαίο κάδο (με τετράγωνη βάση 80 cm, ύψους 1m και χωρητικότητας 300lt) και το μεγάλο κάδο ίδιου μεγέθους, αλλά με διπλάσιο όγκο 600lt. Συνεπώς, υπάρχει κάποια διακύμανση στο κόστος ανάλογα με τον κατασκευαστή, τον όγκο και των χαρακτηριστικών του εκάστοτε κομποστοποιητή. Ο πιο φθηνός κάδος ξεκινά από 50 ευρώ και ο πιο ακριβός αγγίζει τα 200.  Υπάρχουν ωστόσο και μεγάλοι κάδοι κλειστού συστήματος με κόστος έως και 500 ευρώ, κατάλληλοι για μία ή περισσότερες οικογένειες, πολυκατοικίες ή οικιστικά συγκροτήματα.

Οι κάδοι κομποστοποίησης της αγοράς είναι αναμφισβήτητα λειτουργικοί και ελκυστικοί, ωστόσο αν αγνοήσουμε την εξωτερική εμφάνιση μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κάδο και να έχουμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Ένας χειροποίητος κάδος μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα με ξύλα και σανίδες, αφήνοντας μεταξύ τους κενά για την εξασφάλιση του επιθυμητού αερισμού. Το δοχείο δεν έχει πάτο, ενώ το ιδανικό μέγεθος αυτού έχει διαστάσεις 1x1x1. Επιλέγοντας ένα σημείο του κήπου όπου δεν ενοχλεί τους γείτονες, τοποθετούμε τον κάδο πάνω σε χώμα ή ελαφριά βλάστηση. Ο κάδος δεν πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε τσιμέντο, γιατί θα εμποδίζεται η αποστράγγιση και η είσοδος των χρήσιμων οργανισμών μέσα στο σωρό. Πέρα από τον ξύλινο τρόπο κατασκευής, ένας οικιακός κάδος κομποστοποίησης μπορεί να γίνει με τούβλα ή ακόμα και τσιμεντόλιθους.

Με τον οικιακό κάδο κομποστοποίησης (εμπορίου ή χειροποίητος) αντιγράφουμε και φροντίζουμε τη φύση. Είναι ένας κάδος που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε, μέσα στον οποίο δημιουργούνται και συντηρούνται όλες οι ιδανικές συνθήκες για τη γρήγορη και την ασφαλή διαδικασία της κομποστοποίησης.


Πηγή:  www.4myhouse.gr

Δείτε σχετικά άρθρα:

Τί είναι και πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία