Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός άνυδρου κήπου » Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Κάκτοι και παχύφυτα, συμβουλές για το πότισμα

Κάκτοι και παχύφυτα, συμβουλές για το πότισμα

Κατά το πότισμα προσέξτε να μην καταβρέχετε το φυτό, αλλά και να μην του βγάλετε τη ριζά από το χώμα. Ένα πετραδάκι και λίγα χαλικάκια, οπού εκεί θα πέφτει το νερό, θα σας λύσουν το πρόβλημα.

-Το ότι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις οι κάκτοι και τα παχύφυτα σε νερό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου . Ειδικά με το πότισμα οι περισσότεροι αρχάριοι τους ποτίζουν πολύ και οι υπόλοιποι σχεδόν καθόλου. Πάντως καλύτερα να μείνουν χωρίς νερό παρά να ποτίζονται συχνά, γιατί σαπίζουν εύκολα.

-Όταν βρίσκονται στη περίοδο ανάπτυξής δηλ. άνοιξη και καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα, αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Σε εσωτερικό χώρο, μία φορά στις δέκα ημέρες αρκεί.
Πρακτική συμβουλή: Δάχτυλο, αρέσει πολύ, στους κάκτους να ελέγχουμε την υγρασία, ώστε να αποφύγουμε τα υπερβολικά ποτίσματα. Βυθίστε λίγο το δάχτυλο στη γλάστρα για να δείτε εάν είναι ή όχι υγρό το χώμα. Εναλλακτικά βυθίστε ένα ξυλάκι. Εάν το χώμα έχει αρκετή υγρασία τοτε επάνω στο ξυλάκι θα υπάρχουν μικρά κομματάκια χώματος.  Εάν το δάχτυλο τρυπήθηκε από αγκάθι δεν προσέχετε καθόλου.

-Οι κάκτοι δεν χρειάζονται πολλά νερά. Εάν τους έχετε σε εξωτερικό χώρο, το φθινόπωρο που ξεκινάν τα  κρύα και οι υγρασίες, αραιώνετε τα ποτίσματα, σταδιακά, μέχρι να τα σταματήσετε εντελώς. Την άνοιξη, θα τα αρχίσετε πάλι, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν, πάλι όμως σταδιακά.
Έτσι οι κάκτοι, μπορούν να αντέξουν και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ακόμη και κάτω από το 0.

-Εάν ξεκινήσουν ανθοφορία νωρίς, -κάποιοι κάκτοι ανθίζουν το φθινόπωρο- τοτε δεν ακολουθουμε τον παραπάνω γενικό κανόνα, άλλα κάνουμε αραιά ποτίσματα ώστε να ενισχύσουμε τον κάκτο.

-Καλύτερα να μείνει χωρίς νερό, πάρα να ποτιστεί παραπάνω από ότι πρέπει. Στους τόπους καταγωγής τους, βρέχει σπανία άλλα οι κάκτοι αναπτύσσονται φυσιολογικά. Για σκεφτείτε πότε είδατε κάκτο στη ζούγκλα; Ποτέ.

-Ποτέ μην τοποθετείτε πιατάκι κάτω από τις γλάστρες των κάκτων. Κανονικά, το τοποθετούμε για να συγκρατεί υγρασία, όμως οι κάκτοι χρειάζονται καλή στράγγιση και ελάχιστη υγρασία. Πιο πιθανό είναι να τους σαπίσετε.

-Δεν ποτίζουμε πότε μεσημέρι. Οι σταγόνες μπορεί να γίνουν πρίσματα και να προκαλέσουν εγκαύματα στο φυτο. Νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη ώρα.

-Όπως συμβαίνει και στο φυσικό τους περιβάλλον τα ποτίσματα στα παχύφυτα και τους κάκτους θα πρέπει είναι αραιά και πλούσια. Πολύ νερό, ώστε να φτάνει μέχρι το βάθος της γλάστρας, για να αναπτυχτούν οι ρίζες φυσιολογικά. Εάν τα ποτίσματα είναι επιφανειακά τοτε οι ρίζες δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και θα κατευθύνονται προς την επιφάνεια. Υπολογίστε περίπου ότι απαιτείτε το μισό μέγεθος της γλάστρας .

-Ποτίζουμε με νερό βροχής, για να διατηρούμε το χώμα ελαφρώς όξινο (6-6,5 ph). Εάν δείτε άλατα στο πάτο της γλάστρας, ή στην επιφάνεια του χώματος, σημαίνει ότι το χώμα εξαιτίας του νερού έχει πολλά άλατα. Ώρα λοιπόν για αλλαγή χώματος.

Περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική συχνότητα στα ποτίσματα.

Κανονικά την περίοδο ποτίσματος  η φυσιολογική συχνότητα είναι μια φορα την εβδομάδα είναι, άλλα υπάρχουν περιπτώσεις κατά της όποιες ο κανόνας αυτός είναι πιο ελαστικός:

-Εάν ο κάκτος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, χρειάζεται περισσότερο νερό.

-Εάν βρίσκεται σε ανθοφορία, χρειάζεται περισσότερο νερό.

-Ανάλογα το μικροκλίμα της περιοχής. Στο φυσικό του περιβάλλον απορροφούν την υγρασία που βρίσκεται στον αέρα, ως κύρια πηγή νερού. Εάν στη περιοχή μας υπάρχει υψηλή υγρασία τοτε αραιώνουμε τα ποτίσματα το ίδιο εάν έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

-Εάν έχουμε λάθος χώμα. Κανονικά απαιτούνται εδικά χώματα για κάκτους, ώστε να γίνεται καλή στράγγιση. Εάν το χώμα μας κρατεί πολύ υγρασία αραιώνουμε τα ποτίσματα.

- Εάν έχουμε λάθος γλάστρα. Οι κάκτοι δεν χρειάζονται μεγάλες γλάστρες. Σε μα μεγάλη γλάστρα το χώμα θα στεγνώνει πιο γρήγορα.

-Δεν ποτίζουμε με την ίδια συχνότατα, αυτούς που είναι σε ηλιόλουστα μέρη και αυτούς που είναι στην σκιά. Αυτή που είναι στον Ήλιο θέλουν κανονικά ποτίσματα, λόγο της γρηγορότερης εξάτμισης νερού. Αυτοί που είναι στη σκιά πιο αραιά.

- Ανάλογα το είδος του κάκτου. Δεν έχουν όλα τα ίδια τις ίδιες ανάγκες για αυτό ρωτήστε κατά την αγορά. Εάν δεν λάβατε ειδικές οδηγίες ακολουθείσθε τους γενικούς κανόνες.

- Σε σχέση με την ηλικία ή το μέγεθος του κάκτου. Τα σώματα των κάκτων είναι αποθήκες νερού.  Όσο μεγαλύτερο το  σώμα του τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα συγκράτησης νερού στο σώμα του. Όποτε απαιτούνται πιο αραιά ποτίσματα.

Θυμηθείτε, στους κάκτους και τα παχύφυτα ισχύει:

Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι χρειάζονται πότισμα, καλύτερα να περιμένεις μερικές ακόμη μέρες, παρά να τα ποτίσεις κα να σαπίσουν.

Πηγή:greenhost.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

    Το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση...

  2. Μοίρασμα σπόρων & γνώσεων, πρακτικά εργαστήρια

    Το Σάββατο 13 Φλεβάρη στις 12:30, οι «Δρυάδες» και οι «Σπόροι Ζωής», παρέα με τις υπόλοιπες ομάδες σποροφύλαξης...

  3. Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παναρισμένες μπουκιές κοτόπουλου

    Το βακτήριο της σαλμονέλας εντόπισε ο ΕΦΕΤ σε παρτίδα με παναρισμένες μπουκιές κοτόπουλου της εταιρείας Υφαντής, ζητώντας από...

  4. Πως πρέπει να στήβεις το λεμόνι

    Το λεμόνι είναι κάτι που χρησιμοποιείς στα φαγητά, στα γλυκά, στις σαλάτες…Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί τι κάνεις λάθος και...

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Όταν βλέπουμε τα χελιδόνια, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε το καλοκαίρι και όταν φεύγουν έρχεται το φθινόπωρο! Τί γνωρίζουμε όμως, γι αυτά; Τι τρώνε;Μικρά έντομα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργία φράκτη

Η περίφραξη στον κήπο μας

Η περίφραξη στον κήπο μας

Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Στάχτη στα φυτά !

Στάχτη στα φυτά !

Ένα είδος «φυσικής» διατροφής των φυτών είναι η στάχτη. Αυτή την εποχή (χειμώνας), υπάρχει στην εξοχή σε αφθονία. Από ξυλόσομπες, τζάκια αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

ΚηπευτικάΣπείρετε απευθείας στον κήπο σας ή στις γλάστρες σας σπόρους λαχανικών. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βλέπουμε να εξελίσσονται σε μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Πρασινίζουν και ομορφαίνουν τον χώρο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron