Αυτό το γνωρίζατε;
Στάχτη στα φυτά !
Ένα είδος «φυσικής» διατροφής των φυτών είναι η στάχτη. Αυτή την εποχή (χειμώνας), υπάρχει στην εξοχή σε αφθονία. Από ξυλόσομπες, τζάκια αλλά και από το κάψιμο των κλαδιών, στα χωράφια. Ρίξτε την στον κήπο σας. Αφρατεύει το χώμα, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη. Περιέχει 10% κάλιο, άμεσα αναλώσιμο από τα φυτά. Όλων των ειδών. Βοηθά πολύ στις φασολιές, στο σπανάκι, στον αρακά και στα αβοκάντο. Στα σκόρδα τα αποτελέσματα της χρήσης της είναι θεαματικά. Περιορίζονται οι προσβολές από το σκουλήκι του σκόρδου, τα χόρτα σπανίως ξαναφυτρώνουν και τα κεφάλια των σκελίδων γίνονται αρκετά μεγάλα.
Θα πρέπει όμως σ΄ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι πάντα μιλάμε για στάχτη από απλά ξύλα, από αυτά που προέρχονται από τα κλαδέμματα κυρίως και όχι νοβοπάν ή ξύλα εμποτισμένα σε χημικά ή pdf. Πολύ καλή είναι και η στάχτη από πυρήνα ελιάς, αλλά χρειάζεται προσοχή. Επειδή είναι πάρα πολύ δυνατή, άρα καυστική για τα φυτά και έτσι πρέπει να χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά, αφού "ξεθυμάνει", από τα νερά του χειμώνα.