Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ευρωπαϊκής υπαίθρου. Είναι φυτό δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Πριμουλιδών (Primulaceae).
Άλλες ονομασίες είναι σκυλάκι, λαγόψωμο, λαγουδάκια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας λέγεται και "Χοιρόψωμο" επειδή τις ρίζες του τις τρώνε οι χοίροι. Στην Κέρκυρα το ονομάζουν «Αυτιά του λαγού» και στη Κάσο «Λουλλάδες». Σήμερα υπάρχουν μέχρι και 24 είδη κυκλάμινου ενώ στην Ελλάδα συναντώνται πέντε είδη και αποτελεί σήμα κατατεθέν της ελληνικής φύσης. Επίσης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το κυκλάμινο είναι αυτοφυές στις παραμεσόγειες περιοχές. Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν στην ύπαιθρο αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των φυτών του εμπορίου. Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μοβ. Πρόσφατες ιατρικές έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι το κυκλάμινο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες ενώ ήδη χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
Είναι ένα νανώδες φυτό, πολυετές, βολβώδες με πλατυσμένο κονδυλόμορφο βλαστό που έχει έρπουσες ρίζες. Εκτός από τα άνθη, ιδιαίτερα όμορφα είναι και τα φύλλα του κυκλάμινου σε σχήμα καρδιάς και σκουροπράσινο χρώμα. Εμπορικά πολλαπλασιάζεται με σπόρο και διατηρείται σα φυτό γλάστρας. Μπορεί όμως κάποιος να φυτέψει κυκλάμινα αγοράζοντας και βολβούς οι οποίο κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στη φύση η ανθοφορία του γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ στην καλλιεργήσιμη εκδοχή του η περίοδος αυτή ξεκινάει το Νοέμβριο και λήγει στα τέλη Ιανουαρίου.
Είναι ένα καλλωπιστικό φυτό το οποίο απαιτεί μια ιδιαίτερη φροντίδα. Για να διατηρείται σε καλή κατάσταση χρειάζεται υγρασία και μέτρια θερμοκρασία καθώς υποφέρει από τη ζέστη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετείται σε ένα σκιερό σημείο και να μην έχει άμεση επαφή με τον ήλιο. Θα πρέπει να γίνεται καθημερινό πότισμα αλλά χωρίς υπερβολές καθώς οι ρίζες του μπορεί να σαπίσουν από την υπερβολική υγρασία. Προτιμάται η πρωινή άρδευση για να αποφεύγεται προσβολή από βοτρύτη. Θα πρέπει να εφαρμόζεται πότισμα με σταγόνες ή με το σύστημα του βρεγμένου δαπέδου (τριχοειδής άρδευση). Όταν βέβαια σταματά η ανθοφορία του και τα λουλούδια πέφτουν τότε καλό είναι να σταματά το πότισμα. Το κυκλάμινο ως αγριολούλουδο, αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά τα φυτά εμπορίου επιδεικνύουν μικρότερη αντοχή. Απαιτεί μια σταθερή και μέτρια λίπανση η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται με το πότισμα. Θέλει ένα έδαφος αφράτο και καλώς στραγγιζόμενο και για αυτό χρησιμοποιούνται τα γνωστά εδαφοβελτιωτικά (τύρφη, περλίτης κ.τ.λ.).
Οι πιο σοβαροί του εχθροί είναι οι τετράνυχοι. Οι αφίδες και οι θρίπες προκαλούν περιορισμένης έκτασης ζημιές. Όσον αφορά τις ασθένειες μπορεί να προσβληθεί από βοτρύτη, από φουζαρίωση, από σήψη ριζών και από βακτηρίωση.
Πηγή:www.e-geoponoi.gr