Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό Αργύρια, προκειμένου να εξετάσουν την προσβολή που έχει προσκαλέσει στην περιοχή η σφήκα της καστανιάς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Σέντρα" έντομο Drycosmus Kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς) αποτελεί έναν νεοεμφανιζόμενο εχθρό για την καλλιέργεια της καστανιάς και μάλιστα καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 στην περιοχή της Πιερίας. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτοικοι του ορεινού χωριού Αργύρια του Δήμου Μακρακώμης παρατήρησαν προσβολές σε καστανιές που καλλιεργούν στην περιοχή.
Η πρώτη κίνηση των κατοίκων της περιοχής ήταν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις προσβολές που εντόπισαν στα καστανόδεντρα. Από την πλευρά του Υπουργείου τους ζητήθηκε αρχικά να στείλουν δείγματα από τα δέντρα που έχουν προσβληθεί.
Μετά από τις απαραίτητες αναλύσεις που έγιναν στα αρμόδια εργαστήρια προέκυψε ότι η προσβολή στα δέντρα προέρχεται από την σφήκα της καστανιάς. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να επισκεφθεί την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και τις καστανιές του χωριού Αργύρια κλιμάκιο υπαλλήλων του υπουργείου προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα δέντρα που έχουν προσβληθεί, να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος και να δώσουν παράλληλα απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα μάλιστα με τους κατοίκους του χωριού το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και αφορά ένα σημαντικό αριθμό των καστανόδεντρων της περιοχής που αποτελούν μια πηγή εσόδων για αρκετούς κατοίκους. Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της προσβολής τόσο στα γειτονικά χωριά, όσο και στην υπόλοιπη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας όπου η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Σύμφωνα με τη μελέτη του φαινομένου το έντομο προσβάλλει τα διάφορα είδη καστανιάς και προκαλεί μείωση της παραγωγής έως και 85%, μείωση της ανάπτυξης και τελική εξασθένιση των δέντρων. Το έντομο προκαλεί κηλίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη, όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσβολές στις καστανιές των Αργυρίων ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι και έγιναν ορατές την φετινή χρονιά.
Το συγκεκριμένο έντομο που προέρχεται από την περιοχή της Κίνας εντοπίστηκε αρχικά στην Ευρώπη σε περιοχές της Ιταλίας, ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 σε περιοχή της Πιερίας. Η είσοδος του στη χώρα μας έγινε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μέσα από την προμήθεια νεαρών δενδρυλλίων καστανιάς από τη γειτονική χώρα και τα οποία μεταφυτεύτηκαν στην περιοχή όπου εντοπίστηκε η προσβολή. Μάλιστα η διαδικασία αυτή θεωρείται και ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται και με την πτήση των ενήλικων ατόμων.
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καταπολέμηση του εντόμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί αφαίρεση και καταστροφή των κηλίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων εντόμων σε νεαρούς καστανεώνες, ενώ η αντιμετώπιση του εντόμου σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιστήμονες προσδιορίζουν ότι η χρήση ενδεδειγμένου παρασιτοκτόνου μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα.
Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr