Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να τα διατηρήσετε σε βάζα αφού τα αποστειρώσετε πρώτα. Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι:

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο:

    Παίρνετε γυάλινα βάζα τα οποία θα πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς, μεγέθους επιλογής σας, τα πλένετε καλά (τα βάζα και τα καπάκια τους) με απορρυπαντικό πιάτων και τα ξεπλένετε με ζεστό νερό. Τα σκουπίζετε καλά με καθαρή πετσέτα φροντίζοντας να μη μείνει νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100°C στον αέρα ή τις αντιστάσεις.
    Στρώνετε σε ένα ταψί μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τοποθετείτε επάνω τα βάζα ανάποδα, και τα καπάκια τους δίπλα, βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και τα αφήνετε για 15 λ.
    Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 2-3 λ στην άκρη και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πιάνετε (φορώντας γάντια) και τα γεμίζετε μέχρι επάνω με το γλυκό σας το οποίο θα πρέπει να είναι και αυτό ζεστό. Φροντίζετε να τα γεμίσετε μέχρι το χείλος των βάζων, ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στα βάζα.
    Τα κλείνετε ερμητικά με τα καπάκια τους και τοποθετείτε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό σας. Έτσι θα γίνει “κονσερβοποίηση” του γλυκού και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ντουλάπι σας για αρκετούς μήνες. Αν ανοίξετε ένα βάζο μετά θα πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
    Σημείωση: Αν τα καπάκια των βάζων σας είναι αρκετά λεπτά, αντί να τα βάλετε στο φούρνο, όπου υπάρχει περίπτωση να “πετσικάρουν”,  προτιμήστε (προαιρετικά) να τα ρίξετε για 3-4 λ σε κοχλαστό νερό και μετά να τα στεγνώσετε καλά.

Αποστείρωση βάζων στη κατσαρόλα:

    Ακολουθείτε τη διαδικασία του πολύ καλού πλυσίματος που κάνετε και στη περίπτωση αποστείρωσης στο φούρνο. Αφού τα πλύνετε το τοποθετείτε μαζί με τα καπάκια τους, σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο να τα σκεπάζει και τα βράζετε για 15 λ από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό.
    Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από τη κατσαρόλα και τα απλώνετε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τα αφήνετε για 2-3 λ και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, φοράτε γάντια και τα στεγνώνετε καλά με καθαρή πετσέτα. Ρίχνετε μέσα ζεστό το γλυκό σας και συνεχίζετε τη διαδικασία όπως και στην αποστείρωση στο φούρνο.

 

Το διαβάσαμε στο sintayes.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φρούτα και λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους για να τα τρώμε;

    Η αλήθεια είναι ότι με την εμφάνιση των θερμοκηπίων μπορούμε και βρίσκουμε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά...

  2. Μπύρα: νωρίτερα το «πικρό ποτήρι» του επιπλέον φόρου

    Μετά την επίσπευση της εφαρμογής του τέλους σταθερής τηλεφωνίας, σειρά είχε και η μπύρα. Με νομοτεχνική βελτίωση επισπεύδεται...

  3. Η φετινή ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι

    Οριστικοποιήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι, η οποία...

  4. Πότε είναι καλύτερα να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ

    Οι μισοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα ντους το πρωί, όταν ξυπνούν από τον βραδινό ύπνο, και οι...

Φυτά

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

 Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron