Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ξεπούλημα ΕΒΖ - κατάργηση τευλοκαλλιέργειας

Καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ξεπούλημα ΕΒΖ - κατάργηση τευλοκαλλιέργειας
29 Μαίου 2016

Επιστολή με ιδιαίτερα αιχμηρό περιεχόμενο απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ζαχάρεως Ελλάδας, καταθέτοντας εκ νέου αίτημα για συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα «εγκλήματα» που επιχειρούνται και αφορούν το μέλλον και την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ).

Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων της ΕΒΖ προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
Τον τελευταίο καιρό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθημερινά και με το ίδιο μοτίβο, οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ βρίσκονται να κατηγορούνται για τους μισθούς τους, μέσα από μια ενορχηστρωμένη επίθεση της. Δυστυχώς, ενώ οι άνθρωποι αυτοί υποτίθεται ότι ανέλαβαν για να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιβίωση της πολύπαθης βιομηχανίας, ωστόσο, έχουν στοχοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ζαχάρεως Ελλάδος έχει αποδείξει έμπρακτα τόσα χρόνια την αγόγγυστη προσπάθεια, αλλά και την αδάμαστη θέλησή της για την επιβίωση της μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της χώρας. Εμείς οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας, επανειλημμένα έχουμε αποδείξει έμπρακτα την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας για την επιβίωσή της, γιατί απλούστατα, σε αντιδιαστολή με το όψιμο ενδιαφέρον σας, εμείς διαχρονικά είμαστε εδώ για να υφιστάμεθα και να αντιμετωπίζουμε τα αλλεπάλληλα εγκληματικά λάθη των εκάστοτε πολιτικά τοποθετημένων διοικήσεων, όπως εσείς, λάθη που πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά.

Εμείς, λοιπόν, έχοντας πλήρη συναίσθηση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία, ήδη από τα μέσα του 2015, προσφερθήκαμε με τις προτάσεις μας για περικοπή του μισθολογικού κόστους στα όρια των οικονομικών αντοχών των ιδίων και των οικογενειών μας, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό τότε και όχι με δική μας ευθύνη.

Σήμερα, πάλι οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν πρόθυμα σε ότι τους αφορά. Δυστυχώς όμως το σχέδιο κατ’ευφημισμόν σωτηρίας της ΕΒΖ Α.Ε. που εγκρίθηκε με τυμπανοκρουσίες από το παρόν διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στερείται προοπτικής και δεν βασίζεται σε κάποια ορθή οικονομική παραδοχή.

Απλούστατα, είναι ένα σχέδιο που επέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ως στόχο, όχι την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Βιομηχανίας, αλλά τη γρήγορη εισροή στα ταμεία της χρημάτων από το ξεπούλημα των θυγατρικών στη Σερβία και των άλλων ζωτικής σημασίας ακινήτων της ΕΒΖ.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η παρούσα Κυβέρνηση (που άλλα υποστήριζε και υποσχόταν ως αντιπολίτευση), επιτρέπει την εκποίηση όλων των ασημικών της εταιρείας, δηλαδή το ξεπούλημα των κερδοφόρων εργοστασίων στη Σερβία, των εργοστασιακών χώρων Ξάνθης και Λάρισας μαζί με τα σιλό, το ξεπούλημα των ιστορικών γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη και άλλα.
 
Η Τράπεζα που έλαβε το 2012 ως δώρο το δάνειο της Βιομηχανίας (προερχόμενο αποκλειστικά από επιζήμιες πολιτικές επιλογές), ζητά την εκποίηση σε τιμή ευκαιρίας ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της Βιομηχανίας για να δώσει ψίχουλα ως δάνειο.

Το θλιβερό και θνησιγενές αυτό σχέδιο που εκπονήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, και είχε δυστυχώς και την έγκριση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, οδηγεί τη Βιομηχανία άμεσα σε κλείσιμο και την τευτλοκαλλιέργεια στον αφανισμό. Αυτό δεν το υποστηρίζουμε εμείς, τονίζεται σε όλους τους τόνους από οποιονδήποτε έχει μια υποτυπώδη σχέση με οικονομικές γνώσεις, αλλά και ουσιαστικότερα από την απελθούσα διοίκηση της εταιρείας, η οποία το απέρριψε, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά πέραν των άλλων είναι και ποινικά ελέγξιμο (συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου).

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της επιστολής μας, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της παρούσας διοίκησης της ΕΒΖ, που ενώ βλέπει το αδιέξοδο του σχεδίου αυτού, προχωρά στην εφαρμογή του με το πάθος του νεοφώτιστου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην βιωσιμότητα και τύχη της ίδιας της βιομηχανίας, αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα.

Επιπλέον, με την επιστολή μας καταγγέλλουμε, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, γιατί εμμένει σε μια τέτοια θέση υλοποιώντας κατά γράμμα τις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, που και αυτή γνωρίζει το αδιέξοδο του υποτιθέμενου σχεδίου της. Μια τράπεζα που συντηρείται πλουσιοπάροχα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που πληρώνει ο ελληνικός λαός, δηλαδή εμείς.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην υλοποιηθεί ένα τέτοιο καταστροφικό σχέδιο. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την ύπαρξη της Βιομηχανίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τύχη όχι μόνο τη δική μας, αλλά και των χιλιάδων τευτλοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε από εσάς που συναντήσαμε τόσες φορές σαν Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στηρίξατε έμπρακτα τη Βιομηχανία, να μας αφουγκραστείτε τώρα σαν Πρωθυπουργός και να μας επιτρέψετε να σας εξηγήσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται ότι το σχέδιο που υπαγορεύεται από την Τράπεζα Πειραιώς και τυγχάνει της έγκρισης του αρμόδιου υπουργού είναι καταδικασμένο εν τη γενέσει του, γιατί δεν εξασφαλίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη χρηματοδοτική ροή προς τη Βιομηχανία, τόσο στην παρούσα φάση, όσο και κατά την παραγωγική περίοδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επίσης, ζητάμε την παρέμβασή σας για την άμεση αντικατάσταση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, και αυτό γιατί δυστυχώς πρόθυμα και ερασιτεχνικά επιδιώκουν να επιβάλλουν το ανεφάρμοστο σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, με ήθη αταίριαστα προς τις ηθικές αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Διατρανώνουμε δε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, έχοντας ως στήριγμα την Ελληνική Δικαιοσύνη, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα θίξει άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα ακόμα και την ύπαρξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο paseges.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

  Ξέρετε πως είναι να έχετε μόλις πλύνει τα ρούχα σας αλλά αυτά πάλι να μυρίζουν, και μάλιστα περίεργα;...

 2. Πύλες εισόδου πιστοποιήθηκαν στα πλαίσια του ΟΣΔΕ

  Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, πιστοποιούνται με 6ετή διάρκεια (2015 -...

 3. Από τον OHE: Ανησυχητική η κατάσταση για τα ψάρια της Μεσογείου

  Η κατανάλωση ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 κιλά ανά άτομο ανά χρόνο, ωστόσο...

 4. Πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

  Ξεκίνησε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Ιανουαρίου 2015Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε νέες εντολές στις Τράπεζες για εξόφληση...

Φυτά

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

 Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron