Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Σχετικά με την «Κάρτα του Αγρότη»

Σχετικά με την «Κάρτα του Αγρότη»
07 Μαρ. 2016

Αβέβαιο το μέλλον της πολυδιαφημιζόμενης από την κυβέρνηση ως αντίδοτο στην έλλειψη ρευστότητας του αγροτικού κόσμου «Κάρτας του Αγρότη», τόσο ως προς την έναρξη εφαρμογής της όσο και ως προς το ύψος του επιτοκίου που θα παρέχει ως εργαλείου δανεισμού, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιορίστηκε σε θεωρητικές περιγραφές του θέματος κατά την διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης την Παρασκευή 4 Μαρτίου στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, η επίκαιρη ερώτηση τέθηκε από τον Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλη Κεγκέρογλου και ήταν σχετική με τη συμβολή του υπουργείου στη βελτίωση του τραπεζικού προϊόντος με την επωνυμία «Κάρτα Αγρότη».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου τεκμηρίωσε την ανάγκη της βελτίωσης, του καθεστώτος δανειοδότησης των αγροτών, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία και τη διάθεση του νέου τραπεζικού προϊόντος της «Κάρτας του Αγρότη», της οποίας το επιτόκιο είναι σε υψηλό επίπεδο, της τάξεως του 7% ενώ το πλαφόν περιορίζεται στο 50% της επιδότησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης ή επιδότησης των επιτοκίων δανεισμού μέσω των εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και της δημιουργίας συστήματος παροχής εγγυήσεων ώστε να αυξηθεί το ποσό της δανειοδότησης των αγροτών από το 50% που είναι σήμερα για το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό εισόδημα του αγρότη.

Ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε: «Έχετε την βούληση να συμβάλλετε στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, ειδικά σήμερα που αγροτικός κόσμος συμπιέζεται και από την υπερφορολόγηση που του επιβάλλετε με τα μέτρα σας;»

Τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση της κυβέρνησης επί των συγκεκριμένων προτάσεών του καθώς και να του γνωρίσει πότε σκοπεύει να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί ως υπόλοιπο στη βασική ενίσχυση και στο λεγόμενο πρασίνισμα προκειμένου οι αγρότες να γνωρίζουν και να μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.
 

Η απάντηση του υπουργού
Απαντώντας ο υπουργός αναφέρθηκε θεωρητικά σ’ ένα τραπεζικό προϊόν για το μέλλον ενώ έδειξε παντελώς ανενημέρωτος αφού δεν αναφέρθηκε καν στο ύψος του επιτοκίου του τραπεζικού προϊόντος «κάρτα αγρότη», ενώ για την αποπληρωμή των ενισχύσεων δήλωσε γενικά πως η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο α’ εξάμηνο του 2016. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων ο υπουργό σημείωσε τα εξής:

-Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων πολιτικών που έχουμε για τον αγροτικό χώρο, υλοποιούμε την «κάρτα αγρότη», η οποία έχει ως στόχο όχι μόνο να καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα, αλλά και όσο το δυνατόν, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, να βοηθήσει και το αναπτυξιακό κομμάτι της αγροτικής δραστηριότητας.

-Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο εθνικό σήμα με το λεκτικό «κάρτα αγρότη» - «Agrocarta».

-Με τη συγκεκριμένη κάρτα ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τις ενισχύσεις που προκύπτουν από τα δικαιώματά του και τις χορηγήσεις μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Ο αγρότης θα καλύπτει κυρίως δαπάνες εφοδίων, λειτουργικές, συντηρήσεις και θα έλεγα - θα το δούμε στη σχετική διαπραγμάτευση - να καλύπτει και ένα μέρος των καταναλωτικών διατροφικών αναγκών.

-Βασική στόχευση είναι οι χρηματοδοτήσεις μέσω της «κάρτας αγρότη» να γίνονται με ένα χαμηλό επιτόκιο. Είναι καιρός η τοκογλυφική λειτουργία που υπήρχε και υπάρχει ακόμη στον αγροτικό χώρο να αντιμετωπιστεί.

-Ήδη έχουμε απευθύνει την πρότασή μας στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Έχει γίνει σχετική συζήτηση και είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης για να παρουσιαστεί με όλες τις παραμέτρους η «κάρτα αγρότη». Θα ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

-Ήδη οι τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία επανεξέτασης των κοστολογίων τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχετικό προϊόν, και τα επιτόκια που διαμορφώνονται, τουλάχιστον στις συζητήσεις, είναι πολύ πιο χαμηλά από τα σημερινά.

-Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: Το προϊόν που λέγεται «κάρτα του αγρότη» με βάση την πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, γιατί έχει ως βασικό στόχο να αντιμετωπίσει αυτά τα υψηλά επιτόκια που επιβαρύνουν υπέρμετρα ακόμη και σήμερα τον αγροτικό χώρο, πρώτα μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνισμού. Μιλάμε για επιτόκια, τα οποία θα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν κυκλοφορεί σήμερα.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο paseges.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Aπό το Μελισσοκομικό Συν/σμό Χίου νέα μονάδα τυποποίησης μελιού

  Σε εκσυγχρονισμό – μετεγκατάσταση της μονάδας τυποποίησης μελιού θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός – Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός...

 2. Ξέρεις τί σημαίνει το όνομά σου;

  Λένε ότι όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη. Γι αυτό δες τι σημαίνει το όνομα σου......

 3. Νέοι συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και άλλα προϊόντα

  Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο...

 4. Πράσινους παπαγάλους γέμισε η Αθήνα

  Και έτσι ξαφνικά η Αθήνα, ακόμα και το κέντρο της, απέκτησε αποικία παπαγάλων! Όλοι τους, έχουν ένα εκπληκτικό...

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Όταν βλέπουμε τα χελιδόνια, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε το καλοκαίρι και όταν φεύγουν έρχεται το φθινόπωρο! Τί γνωρίζουμε όμως, γι αυτά; Τι τρώνε;Μικρά έντομα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργία φράκτη

Η περίφραξη στον κήπο μας

Η περίφραξη στον κήπο μας

Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Στάχτη στα φυτά !

Στάχτη στα φυτά !

Ένα είδος «φυσικής» διατροφής των φυτών είναι η στάχτη. Αυτή την εποχή (χειμώνας), υπάρχει στην εξοχή σε αφθονία. Από ξυλόσομπες, τζάκια αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

ΚηπευτικάΣπείρετε απευθείας στον κήπο σας ή στις γλάστρες σας σπόρους λαχανικών. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βλέπουμε να εξελίσσονται σε μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Πρασινίζουν και ομορφαίνουν τον χώρο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron