Αυτό το γνωρίζατε;
Στη διατήρηση των υγρότοπων μας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του πολυετούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του για την ελληνική φύση, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στις δράσεις για τους υγροτόπους, ιδίως από το 1991, έτος ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) ως παραρτήματος του Μουσείου.
Οι ελληνικοί υγρότοποι είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και διότι επιτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες, παρέχουν τους αναγκαίους πόρους για μεγάλο αριθμό ανθρώπινων δραστηριοτήτων και αποτελούν πολύτιμη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.
Σημαντική θέση στο έργο του Μουσείου για τους ελληνικούς υγροτόπους κατέχει το πρόγραμμα παρακολούθησης των ελληνικών λιμνών, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015.
Επί 3,5 έτη μελετήθηκαν βιολογικές, φυσικοχημικές και υδρομορφολογικές παράμετροι των λιμνών. Ειδικότερα, περίπου 30 επιστήμονες και συνεργάτες του ΕΚΒΥ και του Κέντρου ΓΑΙΑ πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.700 δειγματοληψίες και 4.000 μετρήσεις/αναλύσεις σε 50 λίμνες της χώρας.
Με τα δεδομένα αυτά εκτιμήθηκε η κατάσταση των λιμνών στη βάση επιστημονικών στοιχείων. Πολύτιμη ήταν η συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, η οποία είχε τον συντονισμό και την εποπτεία του προγράμματος, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ερευνητικού Ινστιτούτου Εγγείων Βελτιώσεων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Το 2016 αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος παρακολούθησης που θα καλύψει μεγαλύτερο αριθμό λιμνών. Επιδίωξη του Μουσείου είναι, μέσω της προσπάθειας αυτής, αλλά και με τις λοιπές δράσεις του να συνεισφέρει στην έρευνα και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας και στη γνωριμία των ελλήνων με αυτόν.
Το διαβάσαμε στο: Skai.gr