Δεν αρκούν οι διεθνείς δεσμεύσεις για το στόχο των 2 βαθμών στο κλίμα

    Μοιραστείτε το:

Οι δεσμεύσεις που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, προειδοποιεί νέα ανάλυση που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ.

Στη Διάσκεψη για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του έτους, η διεθνής κοινότητα καλείται να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί, περισσότερο σε πολιτική και όχι σε επιστημονική βάση, είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς.

Μέχρι στιγμής, 56 χώρες έχουν καταθέσει τις δεσμεύσεις τους, γνωστές στην ορολογία του ΟΗΕ ως Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, ή INDC. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλους ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ΕΕ, και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτει μέχρι στιγμής το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 65% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι στόχοι για το κλίμα που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στον ΟΗΕ από τις κυβερνήσεις οδηγούν συλλογικά σε εκπομπές πολύ πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται προκειμένου να συγκρατήσουμε τη θέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς» προειδοποιεί τώρα η ανάλυση του Climate Action Tracker, ενός φορέα στον οποίο συνεργάζονται τέσσερις ερευνητικοί οργανισμοί.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, εκτιμά η μελέτη, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν από τους 50 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου του άνθρακα σήμερα στους 36 με 45 δισ. τόνους το 2030.

Με βάση τις σημερινές δεσμεύσεις ο στόχος είναι «σχεδόν ανέφικτος», προειδοποιούν οι συντάκτες της ανάλυσης, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 θα έφτανε τους 2,9 με 3,1 βαθμούς.

Από τις 56 εθνικές δεσμεύσεις, μόνο δύο, αυτές τις Αιθιοπίας και του Μαρόκου, βρίσκονται σε συμφωνία με το στόχο των 2 βαθμών.

Η νέα ανάλυση παρουσιάστηκε στη Βόννη στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης που προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνοδο του Παρισιού από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Οι ερευνητές ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο κείμενο της έκθεσης ρητή αναφορά για την απόσταση ανάμεσα στις αναγκαίες και τις υφιστάμενες δεσμεύσεις.

Οι δέκα πιο ρυπογόνες χώρες που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δεσμεύσεις είναι οι Ινδία, Βραζιλία, Ιράν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουκρανία και Πακιστάν. Από κοινού αντιστοιχούν στο 18% των παγκόσμιων εκπομπών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

 



Το διαβάσαμε στο: In.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Χριστουγεννιάτικα στεφάνια δώρο από τη φύση

Χριστουγεννιάτικα στεφάνια δώρο από τη φύση

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους