Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συντήρηση και βελτίωση κήπου » Η λίπανση του εδάφους

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τα λιπάσματα

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τα λιπάσματα

Είναι εντυπωσιακό: Κανείς δεν θα ξαφνιαζόταν αν ένα καναρίνι έπεφτε από το κλαδί του επειδή δεν το τάισαν. Ωστόσο, ενώ ταΐζετε τα κατοικίδιά σας χωρίς να το σκεφτείτε, όταν πρόκειται για φυτά, ακόμα και οι φίλοι του κήπου μπορεί να τα χάσουν αν τους κάνετε αυτήν τη ζωτική ερώτηση: "Το λιπάνατε; Εάν ναι, πότε, με τι και τι ποσότητα χρησιμοποιήσατε;"

Πώς λιπαίνετε τα φυτά;
Τώρα που είναι καλοκαίρι και όλα αναπτύσσονται στον κήπο, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το Ειδικό ενημερωτικό δελτίο της GARDENA για να σας δώσουμε πληροφορίες σχετικά με το κατάλληλο λίπασμα κήπου. Ακούτε την παρακάτω φράση ξανά και ξανά: "Είναι από τον κήπο μου, δεν έχει καθόλου λιπάσματα!" Όμως, υπάρχει κάτι εντελώς παράλογο σε αυτή την περήφανη δήλωση για τη φαινομενικά επιτυχημένη καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Εάν κάτι είναι μεγάλο, χρειάζεται πολλές θρεπτικές ουσίες. Απαιτείται μια επαρκής ποσότητα των κατάλληλων συστατικών για φυτά που πρέπει να σχηματίσουν πολύτιμους καρπούς. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λιπαίνετε κάθε τμήμα του κήπου σας με τον πιο κατάλληλο τρόπο για τη χρήση του!

Έχει σημασία ποιο λίπασμα θα χρησιμοποιηθεί;
Ναι. Κάθε λίπασμα που χρησιμοποιείται, είτε είναι κομπόστ είτε κοπριά είτε λίπασμα αραβοσίτου, έχει τη δική του επίδραση στη σύνθεση του εδάφους. Και κάθε λίπασμα λειτουργεί διαφορετικά λόγω της δικής του σύνθεσης. Τέλος, οι θρεπτικές απαιτήσεις των διαφορετικών φυτών διαφέρουν επίσης: Το φυτό των βράχων σέντουμ έχει διαφορετικές απαιτήσεις από το θαμνώδες δελφίνιο και οι τομάτες έχουν και αυτές διαφορετικές απαιτήσεις.

Αυτό που έχουν κοινό όλα τα φυτά είναι ότι, εκτός από μια γκάμα ιχνοστοιχεία, όπως χαλκό, θείο, μαγνήσιο και άλλα, όλα χρειάζονται τέσσερις κύριες θρεπτικές ουσίες: Άζωτο, που βοηθά στην ανάπτυξη και είναι το κύριο συστατικό των πρωτεϊνών, αλλά και σημαντικό στοιχείο της χλωροφύλλης, μαγνήσιο, ζωτικό στοιχείο της χλωροφύλλης, φώσφορο, κυρίως για την άνθιση, και κάλιο, για την ενδυνάμωση των ιστών και την ωρίμανση των φρούτων.

Τα διάφορα φυτά χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών. Για πληροφορίες σχετικά με το ποια φυτά καταναλώνουν περισσότερο και ποια λιγότερο, δείτε τις συγκεκριμένες συμβουλές λίπανσης παρακάτω.

Τι γίνεται με τα οργανικά λιπάσματα;
Η απάντηση στην παρακάτω ερώτηση είναι ενδιαφέρουσα: "Τα οργανικά λιπάσματα είναι καλύτερα από τα τεχνητά λιπάσματα;" Και πάλι, η απάντηση είναι: Εξαρτάται! Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή για τα φυτά, για το ίδιο το φυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία αν λαμβάνει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, κ.λπ., από οργανικό ή από τεχνητό λίπασμα. Μπορεί να προσλάβει το λίπασμα μόνο σε συγκεκριμένη χημική σύνθεση, στην οποία το λίπασμα θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στις ρίζες, διαφορετικά, δεν λειτουργεί τίποτα. Είτε λαμβάνει οργανικό λίπασμα είτε όχι, οι ίδιες οι θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνονται από το φυτό δεν υφίστανται επεξεργασία ανάλογα με την προέλευσή τους, αλλά με βάση τις ανάγκες του φυτού.

Το μόνο όφελος του οργανικού λιπάσματος είναι συνήθως ότι είναι καλύτερο για το έδαφος και για τα πλάσματα που ζουν σε αυτό. Σε ένα ακραίο σενάριο, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μόνο ορυκτά λιπάσματα θα καταστρέψουν το έδαφος του κήπου τους μακροπρόθεσμα, επειδή αυτό το λίπασμα δεν παρέχει θρεπτικές ουσίες και κατάλοιπα χούμου που απαιτούνται για το έδαφος και για τα πλάσματα που ζουν εκεί.

Εάν χρησιμοποιείτε οργανικό λίπασμα, έχετε υπόψη ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με τον καιρό, για να διαλυθεί το οργανικό λίπασμα στο έδαφος και να μπορέσουν τα φυτά να προσλάβουν τις θρεπτικές ουσίες. Έτσι, για να προσφέρετε τροφή σε ένα φυτό τον Απρίλιο, πρέπει να ρίξετε το οργανικό λίπασμα (όπως οργανικό λίπασμα από κέρας ή κομπόστ) αρκετό καιρό νωρίτερα, τον Μάρτιο! Η λίπανση με ορυκτό λίπασμα συνιστάται ιδιαίτερα, εάν θέλετε να δώσετε σε ένα φυτό πολλές θρεπτικές ουσίες σχετικά γρήγορα. Και υπάρχει επίσης κάτι ενδιάμεσο: Τα μικτά οργανικά-ορυκτά λιπάσματα, με οργανική βάση και πρόσθετα μέταλλα.

Σχετικά με την προσθήκη στοιχείων: Το έδαφος του κήπου συνήθως έχει πάρα πολλά φωσφορικά άλατα, ενώ σχεδόν πάντα υπάρχει έλλειψη αζώτου. Επομένως, δεν είναι πάντα καλό να χρησιμοποιείτε μείγμα λιπάσματος. Εάν προσθέσετε πολύ λίπασμα, το επίπεδο των θρεπτικών ουσιών μπορεί να ανέβει πολύ (και το πολύ βοηθάει, αλλά όχι και το υπερβολικό!). Είναι καλύτερα να λιπαίνετε ανάλογα με τις ανάγκες, παρά να χρησιμοποιείτε την ίδια σύνθεση κάθε φορά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα αζώτου/καλίου αντί για μείγμα αζώτου/φωσφόρου/καλίου, εάν το έδαφος έχει ήδη αρκετά φωσφορικά άλατα. Πώς θα ξέρετε/πώς θα μάθετε; Κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να παίρνετε ένα δείγμα από το έδαφος του κήπου και να ελέγχετε το επίπεδο λίπανσής του. Αυτό σημαίνει ότι θα γνωρίζετε πάντα την τρέχουσα κατάσταση και μπορείτε ίσως να αντισταθμίσετε τα έξοδα για τον έλεγχο του εδάφους με την οικονομία που θα κάνετε σε λιπάσματα. Στοιχίζουν περίπου το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μέθοδος παρέχει καλύτερη φροντίδα για το έδαφος του κήπου σας. Επιπλέον, συχνά προστατεύει τα πολύτιμα υπόγεια ύδατα, καθώς δεν απορρέει περιττό λίπασμα σε αυτά.

Αρκούν όμως οι επεξηγηματικές πληροφορίες ιστορικού - ας δούμε τα πράγματα από πρακτική άποψη! Ας κάνουμε μαζί μια βόλτα στον κήπο σας:


Τι χρειάζεται λίπασμα τώρα; Και πάνω από όλα, πόσο λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί;
Για το μπαλκόνι και τα φυτά σε γλάστρες χρησιμοποιώ ένα ανόργανο έδαφος, όπως ένα μείγμα φύτευσης. Το αποθηκευμένο λίπασμα μπορεί να σκαλιστεί εύκολα και δεν ξεπλένεται με τα συχνά ποτίσματα των φυτών. Το απόθεμα λιπάσματος ενός εδάφους για λουλούδια υψηλής ποιότητας, που προστίθεται κανονικά από τον κατασκευαστή, συνήθως κρατά γύρω στις έξι βδομάδες. Το αργότερο στο τέλος αυτού του διαστήματος, πρέπει να προσθέσετε κι άλλο λίπασμα. Συνεπώς, εγώ προσθέτω λίπασμα μακράς διαρκείας στο έδαφος κατά τη φύτευση, 2-3 γραμμάρια ανά λίτρο εδάφους. Με τον τρόπο αυτό παρέχω βασική τροφή για τα φυτά μου μέχρι τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο. Προσθέτω επίσης μια μικρή δόση υγρής τροφής κάθε βδομάδα, 0,1 έως 0,2 μέρη ανά χίλια, κατά το πότισμα (δηλ. 10 έως 20 ml υγρής τροφής για ένα γεμάτο ποτιστήρι των 10 l). Και πάλι: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή στη συσκευασία του λιπάσματος!

Στους κήπους με θάμνους, η έκταση των μέτρων λίπανσης εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της μάζας που σχηματίζεται από τα φύλλα και τα άνθη των φυτών. Λιπαίνω μόνο τους θάμνους του βραχόκηπου εδώ κι εκεί με μια χούφτα οργανικού λιπάσματος από κέρας ή λίγο κομπόστ (μόλις ένα λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο). Μπορείτε να λιπάνετε τους θάμνους σε πρασιές με ζωηρή ανάπτυξη με περίπου 50 γραμμάρια μείγματος λιπάσματος ανά τετραγωνικό μέτρο την άνοιξη (γύρω στον Μάρτιο/Απρίλιο). Εναλλακτικά, μπορείτε να τους ρίξετε γύρω στα τρία λίτρα κομπόστ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι θάμνοι με πιο ασθενή ανάπτυξη χρειάζονται μόνο 30 γραμμάρια ή 1,5 λίτρο. Στα μέσα Ιουνίου, μπορείτε να τους λιπάνετε ξανά με μια δεύτερη, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα.

Στους λαχανόκηπους, η έκταση των μέτρων λίπανσης εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του φυτού, καθώς τα λαχανικά μπορούν να διαιρεθούν σε μεγάλους καταναλωτές, όπως το λάχανο, σε μέτριους καταναλωτές, όπως οι τομάτες, και σε μικρούς καταναλωτές, όπως το μαρούλι. Παρακάτω δίνονται μερικές συγκεκριμένες συστάσεις λίπανσης:

Μικροί καταναλωτές: Προσθέστε 1 με 2 λίτρα κομπόστ ανά τετραγωνικό μέτρο και, εάν είναι απαραίτητο, πρόσθετο άζωτο (περίπου 70 γραμμάρια οργανικού λιπάσματος από κέρας) και κάλιο (περίπου 35 γραμμάρια λιπάσματος εμπλουτισμένου με κάλιο και μαγνήσιο ανά τετραγωνικό μέτρο).

Μέτριοι καταναλωτές: Προσθέστε 2 με 4 λίτρα κομπόστ ανά τετραγωνικό μέτρο και, εάν είναι απαραίτητο, πρόσθετο άζωτο (περίπου 120 γραμμάρια οργανικού λιπάσματος από κέρας) και κάλιο (περίπου 70 γραμμάρια λιπάσματος εμπλουτισμένου με κάλιο και μαγνήσιο ανά τετραγωνικό μέτρο).

Μεγάλοι καταναλωτές: Προσθέστε 4 με 6 λίτρα κομπόστ ανά τετραγωνικό μέτρο και, εάν είναι απαραίτητο, πρόσθετο άζωτο (περίπου 150 γραμμάρια οργανικού λιπάσματος από κέρας) και κάλιο (περίπου 100 γραμμάρια λιπάσματος εμπλουτισμένου με κάλιο και μαγνήσιο ανά τετραγωνικό μέτρο).

Σημαντικό: Τα λάχανα, τα κρεμμύδια και τα καρότα δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε εκτάσεις που έχουν λιπανθεί πρόσφατα με κοπριά. Προσθέστε αυτά τα φυτά σε τέτοιες εκτάσεις μόνο τον επόμενο χρόνο. Υπάρχει κίνδυνος δυσανεξίας, καθώς κάποιο είδος κοπριάς προσελκύει μύγες που οι κάμπιες τους θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο φυτό.

Όταν λιπαίνεται εκτάσεις χλόης, σημειώστε τα παρακάτω (όπως έχουν ήδη αναφερθεί στο "Ειδικά για το γκαζόν"): Όταν κουρεύετε τη χλόη, αφαιρείτε επίσης θρεπτικές ουσίες από το γκαζόν: Για κάθε κιλό κομμένης χλόης αφαιρείτε γύρω στα 30 γραμμάρια αζώτου, 20 γραμμάρια καλίου και 10 γραμμάρια φωσφόρου. Πρέπει να αντικαταστήσετε αυτές τις θρεπτικές ουσίες. Το καλλωπιστικό γκαζόν χρειάζεται λιγότερο λίπασμα από το γκαζόν που καταπονείται (γενικής χρήσης ή σε αθλητικούς χώρους). Κανονικά, το γκαζόν χρειάζεται λίπασμα κάθε τέσσερις με πέντε εβδομάδες από τον Μάρτιο/Απρίλιο και πρέπει να το λιπάνετε μια τελευταία φορά το φθινόπωρο στις αρχές/στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να το προετοιμάσετε για το χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές τώρα που διατίθενται στην αγορά λιπάσματα γκαζόν με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ειδικά λιπάσματα φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες του παρασκευαστή στα πακέτα των λιπασμάτων γκαζόν. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για να μάθετε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύνθετο λίπασμα αντί για λίπασμα γκαζόν. Αυτή είναι η αναλογία μείγματος σύνθετου λιπάσματος - αζώτου: φώσφορος: κάλιο. Για γκαζόν, οι ιδανικές τιμές είναι 10:3:3-5.

Για να λιπάνετε δέντρα, πρέπει πρώτα να κάνετε το διαχωρισμό μεταξύ των φυλλοβόλων και των αειθαλών. Οι ετήσιοι κύκλοι ανάπτυξής τους είναι αρκετά διαφορετικοί, γι’ αυτό χρειάζονται λιπάσματα σε κάπως διαφορετικές εποχές.

Τα φυλλοβόλα δέντρα χρειάζονται τις θρεπτικές τους ουσίες κυρίως στις αρχές/μέσα Ιουνίου και κατόπιν από μέσα Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου, για μια δεύτερη περίοδο ανάπτυξης. Στη συνέχεια, δεν θα πρέπει να τα λιπάνετε άλλο. Έτσι, στην πραγματικότητα ρίχνετε λίπασμα στα φυλλοβόλα δέντρα για πρώτη φορά τον Απρίλιο (γύρω στο 55% της ετήσιας απαίτησής τους) και τον Ιούνιο (45%). Οι αριθμοί διαφέρουν ελαφρώς για τα καρποφόρα δέντρα και τις τριανταφυλλιές, που απαιτούν αναλογία 50/50 ή 60/40.

Τα αειθαλή χρειάζονται τις πρώτες θρεπτικές τους ουσίες τον Μάιο και μια δεύτερη, υψηλότερη δόση από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν σχηματίζουν κουκουνάρια. Η κατανομή τροφής για τα αειθαλή είναι συνεπώς 35/65.

Η ποσότητα λιπάσματος εξαρτάται επίσης από τις απαιτήσεις του φυτού, δηλ. τη μάζα που σχηματίζει κάθε φυτό. Για τα μικρά κωνοφόρα, αρκούν 35 γραμμάρια μείγματος λιπάσματος ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο. Για τη λίπανση συντήρησης των δέντρων και των θάμνων χρειάζονται περίπου 50-70 σύνθετου λιπάσματος ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο και για τα οπωροφόρα, τις τριανταφυλλιές και τα ροδόδεντρα μπορείτε να φτάσετε στο ανώτερο όριο και να προσθέσετε 100 γραμμάρια και στις δύο δόσεις.

Σημειώστε ότι οι ρίζες των δέντρων πρέπει να έχουν πρόσβαση στις θρεπτικές ουσίες κατά τους χρόνους που αναφέρθηκαν. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οργανικό λίπασμα, πρέπει να προσθέσετε την περίοδο αναμονής για την αποσύνθεση στους χρόνους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παρεμπιπτόντως:
Τα φυτά θερμοκηπίου και εσωτερικού χώρου βρίσκονται επίσης στη φάση ανάπτυξής τους τώρα, επομένως μην ξεχνάτε να τα λιπαίνετε επαρκώς μέχρι τον Οκτώβριο. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα πράσινων φυτών για τα πράσινα φυτά σας και ένα λίπασμα για ανθοφορία για τα καλλωπιστικά σας φυτά - αυτό το τελευταίο περιέχει περισσότερο φώσφορο για να ενθαρρύνει την ανθοφορία.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardena.com

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Τη Δευτέρα Απριλίου οι πληρωμές παροχών ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

  Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε πως έχει αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε στη δημιουργία του...

 2. Ξεχειμωνιάζουν οι πελαργοί σε χωματερές αντί να μεταναστεύουν

  Ορισμένοι πληθυσμοί πελαργών, ευτυχώς όχι και στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλείψει την εξαντλητική ετήσια μετανάστευση στην Αφρική και προτιμούν...

 3. Καθαρά Δευτέρα: ποιά τα έθιμα ανά την Ελλάδα

  Η ημέρα της της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη...

 4. Σπίτι από αχυροπηλό στο Βόλο

  Στην περιοχή των Παλαιών και ειδικότερα στη συμβολή των οδών Δοϊράνης – Παπακυριαζή ανεγείρεται την περίοδο αυτή το...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron