Στην περιοχή των Παλαιών και ειδικότερα στη συμβολή των οδών Δοϊράνης – Παπακυριαζή ανεγείρεται την περίοδο αυτή το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό, το οποίο κατασκευάζεται σε πολεοδομικό ιστό πόλης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και σύντομα θα ολοκληρωθούν, ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κατοικηθεί. Πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από δύο διαφορετικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 131 τετραγωνικών μέτρων, που θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ώστε να επιτυγχάνει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Το όλο εγχείρημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών που μεταβαίνουν στα Παλαιά για να δουν από κοντά την ανέγερση, αλλά και αρχιτεκτόνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και μιας Γαλλίδας δημοσιογράφου που πραγματοποίησε και σχετικό ρεπορτάζ.
Βασικοί συντελεστές κατασκευής της οικοδομής είναι η αρχιτέκτων μηχανικός κ. Βάνα Γεωργαλά, ο πολιτικός μηχανικός κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Μάριος Ξηροφώτος, ενώ στην ξυλοκατασκευή συνδράμουν ο κ. Παναγιώτης Χλωρός και στη δόμηση η ομάδα COB.
Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την κατασκευή του βιοκλιματικού σπιτιού, ενώ και τα υλικά κατασκευής προέρχονται από κοντινές περιοχές της πόλης.
Αρχιτέκτων μηχανικός κ. Βάνα Γεωργαλά η οποία και θα διαμένει στο σπίτι που ανεγείρεται. Η ίδια με έντονα φιλικά αισθήματα για το περιβάλλον προχώρησε και στην πράξη δείχνοντας το ενδιαφέρον της για τη διαφύλαξή του. Αναφερόμενη στα σημαντικά οφέλη του εγχειρήματος είπε πως «ανεγείρουμε ένα σπίτι καθαρά βιοκλιματικό με πολλά οφέλη. Το πρώτο σημαντικό όφελος είναι ότι το κτίριο θα διαθέτει όσο το δυνατόν μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Μάλιστα και τα χρησιμοποιούμενα υλικά έχουν ελάχιστο ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα τις ποσότητες άχυρου τις πήρα από τα κτήματα που διαθέτω σε απόσταση 25 λεπτών από το Βόλο. Το δεύτερο όφελος είναι ότι αυτό το σπίτι «αναπνέει» δηλαδή ακόμη και το μεσημέρι του καλοκαιριού έχει μεγάλη δροσιά. Μάλιστα για το χειμώνα με ένα ενεργειακό τζάκι το σπίτι θα είναι ζεστό σε πολύ καλό επίπεδο».
Το πρώτο μέλημα για την ίδια ήταν η επιλογή του οικοπέδου και ακολούθως να διαλέξει τα υλικά κατασκευής που όλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως άχυρο, λάσπη και ξύλινος σκελετός. «Δεν έχω βάλει μπετό και σίδερα, παρά μόνο σε μικρές ποσότητες καταναγκασμού στη θεμελιακή του βάση, και αυτό γιατί στα Παλιά δεν υφίσταται πραγματικός λόφος, αλλά προήλθε από μπαζώματα αρχαιοτήτων, αφού ο οικισμός κατοικείται εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως το υπέδαφος δεν είναι σταθερό και δεδομένης της σεισμικότητας της περιοχής, ο συνεργάτης μου κ. Νίκος Χατζηνικολάου έκανε την ξύλινη στατική παρέμβαση» σημείωσε η κ. Γεωργαλά.
Όλο το σπίτι έχει ξύλινες κολόνες και η στέγη λόγω του κανονισμού της περιοχής είναι από κεραμίδι ρωμαϊκού τύπου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη βάση του κτίσματος τούβλα από ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου τα «πόδια» του σπιτιού να είναι στεγνά.
Από την περασμένη Δευτέρα οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς με τους συμμετέχοντες να ανεγείρουν βήμα-βήμα την οικοδομή χρησιμοποιώντας λάσπη, άχυρο και ξύλινα υλικά.
Μάλιστα το σπίτι θα αξιοποιήσει και την ενέργεια του ηλίου, αφού στην ανατολική και δυτική όψη του κτιρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.
Η οικοδομή περιλαμβάνει δύο κατοικίες που είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους Επίσης η κολόνα της καμινάδας θα φυτευτεί με τη μέθοδο της υδροπονίας, ώστε να φυτευτούν φράουλες, ενώ και ο φράκτης θα είναι επίσης φυτεμένος με προϊόντα προς κατανάλωση.
Η διά βίου διαμονή μέσα στο κτίριο πρέπει να είναι χαμηλή σε κατανάλωση ενέργειας και αυτό εξασφαλίζεται μέσα από τη συγκεκριμένη οικοδομή.
«Με την ανέγερση της οικοδομής έρχεται πολύς κόσμος για να δει την προσπάθεια. Άλλωστε πρόκειται για την πρώτη οικοδομική άδεια που έχει βγει σε αστικό περιβάλλον πανελλαδικά για την κατασκευή σπιτιού με αχυροπηλό» σημείωσε η κ. Γεωργαλά η οποία βρίσκεται καθημερινά στο ανεγειρόμενο σπίτι συνδράμοντας με την επιστημονική της γνώση.
Το διαβάσαμε στο e-thessalia.gr