Στα Τρίκαλα, παραγωγή κολλαγόνου από σφουγγάρια και σαλιγκάρια

Με συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Περιφέρεια στόχου 1: Θεσσαλία) το έργο ASESCoBIS (www.asescobis.gr) στοχεύει στην παραγωγή κολλαγόνου που θα προέρχεται από θαλασσινά εμπορικά σφουγγάρια (αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) καθώς επίσης από βιολογικά εκτρεφόμενα σαλιγκάρια.
Ενδιάμεσοι στόχοι είναι η εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας καλλιέργειας σπόγγων και βιολογικής εκτροφής σαλιγκαριών καθώς επίσης η απομόνωση και η παραλαβή κολλαγόνου από τις δύο αυτές πηγές. Το κολλαγόνο που θα παραχθεί θα ενσωματωθεί σε καλλυντικά παρασκευάσματα (κρέμες, σαπούνια).
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 733,266.60 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα.
Για την υλοποίηση του έργου απασχολούνται 35 άτομα που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του τόπου καθώς και εξειδικευμένοι τεχνικοί. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30-9-2015. Οι συμμετέχοντες φορείς προέρχονται τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την επιστημονικώς υπεύθυνη Δρ. Ι. Καστρίτση-Καθαρίου oι σπόγγοι σήμερα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της βιοτεχνολογίας λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν ουσίες με θεραπευτικές, καλλυντικές και άλλες ιδιότητες που βρίσκουν εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία και βιομηχανία.
Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα κομμάτι των μύθων, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, συνδέονται άμεσα με ήθη και έθιμα ενώ ταυτόχρονα είναι μία σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα. Ιδιαίτερα η Κάλυμνος και το Τρίκερι είναι τα τελευταία προπύργια της σπογγαλιείας.
Τα εμπορικά είδη (ή σφουγγάρια μπάνιου) που εξετάζουμε για την παραγωγή του κολλαγόνου είναι: Spongia officinalis adriatica (Φινο-ματαπάς και ματαπάς), Spongia officinalis mollissima (Ψιλό), Spongia zimocca (Τσιμούχα), Spongia officinalis lamella (Λαγόφυτο) και Hippospongia communis (Καπάδικο).
Με την καλλιέργεια των σπόγγων και τους εμπλουτισμούς των σπογγαλιευτικών πεδίων διασφαλίζεται, σύμφωνα με την ίδια, μια συνεχής, ελεγχόμενη και ποιοτική παραγωγή ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς οι σπόγγοι διηθούν συνεχώς το νερό και λειτουργούν σαν βιολογικά φίλτρα.
Η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί, δεν παραλείπει να προσθέσει, ένα καινοτόμο τομέα της ζωικής παραγωγής με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρονται στην εκτροφή του είδους Helix aspersa, ενός είδους με εμπορικό ενδιαφέρον. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο αυτό είδος δοκιμάζονται και τα είδη Helix lucorum και Eobania vermiculata για παραγωγή κολλαγόνου.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου ASESCoBIS, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, τονίζει η επιστημονικώς υπεύθυνη, ότι μπορούμε να παράξουμε τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη και μάλιστα από ενδημικά μεσογειακά είδη, διασφαλίζοντας την ποιότητά του κολλαγόνου και αξιοποιώντας φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνει, συναφές με το αντικείμενο, συνέδριο στο Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και οι εφαρμογές της τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, σε επαγγελματικές οργανώσεις, εταιρίες κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, κλπ.
Το διαβάσαμε στο: Skai.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Είναι σε ασφαλή επίπεδα οι διοξίνες στο κρέας
Σε επίπεδα ασφαλή για την υγεία του έλληνα καταναλωτή, βρίσκονται οι διοξίνες στο κρέας, όπως προκύπτει από έρευνα...
-
Προσοχή στη διατροφή μας μετά τις γιορτές
Γνωρίζετε τι πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσετε στη διατροφή σας μετά τις γιορτές; Γλυκά, κρέας, αλκοόλ και πολλές τοξίνες....
-
Σπίτι από αχυροπηλό στο Βόλο
Στην περιοχή των Παλαιών και ειδικότερα στη συμβολή των οδών Δοϊράνης – Παπακυριαζή ανεγείρεται την περίοδο αυτή το...
-
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την διατροφή μας όταν έχει ζέστη
Το καλοκαίρι είναι μία εποχή ξεγνοιασιάς, διακοπών και απολαύσεων, οπότε η διατροφή έχει την τιμητική της. Ποιοι είναι...
Ζώα και κήπος
Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια
Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά και συνήθως σκεφτόμαστε εκδρομές, την ανάσα στην ντουλάπα μας ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού μας....
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Το έθιμο του Μάρτη!
Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Πως φτιάχνουμε χαρταετό
Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής
Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή
Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν...
διαβάστε αναλυτικά »
Χρήσιμα και απαραίτητα
Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα
Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία
Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »