Αρχική » Φυτά

Cherry ντοματάκια, μια εύκολη καλλιέργεια

Cherry ντοματάκια, μια εύκολη καλλιέργεια

Η καλλιέργεια του φυτού "cherry ντοματάκια" είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε ένα αρχάριος να μπει στον κόσμο της καλλιέργειας.

Για αυτούς που έχουν δικό τους κήπο, η ντοματιές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που καλλιεργούν, γιατί παράγουν πολλούς καρπούς με λίγη σχετικά φροντίδα.

Τα ντοματάκια cherry είναι ντοματάκια της «μιας μπουκιάς», αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και τείνουν να είναι το αγαπημένο snack για πολλούς.

Αν θέλετε να μάθετε να καλλιεργείτε ώστε να έχετε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά, το να μάθετε πώς να καλλιεργείτε τα ντοματάκια cherry είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε.

Το μέγεθος των καρπών τους είναι περίπου ίσο με αυτό μίας μπάλας του γκολφ και έχουν σφαιρικό ή ελαφρώς στενόμακρο σχήμα. H πιο γνωστή ελληνική ποικιλία είναι το ντοματάκι Σαντορίνης.

Ιστορία

Προέρχεται από το Περού και την βόρεια Χιλή. Τα ντοματάκια καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους του Μεξικού τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Ένας καλόγερος εισήγαγε τα ντοματάκια στην Σαντορίνη τον 19ο αιώνα και από τότε άρχισαν να καλλιεργούνται ευρέως.

Τα ντοματάκια έγιναν δημοφιλή στις ΗΠΑ το 1919. Συνταγές με ντοματάκια δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε άρθρα την δεκαετία το 60.

Πως θα τα καλλιεργείσετε

Βήμα 1ο

Ξεκινήστε σπέρνοντας στο σπορείο σας. Οι σπόροι σπέρνονται σε ένα δοχείο που βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο περίπου 6 με 8 εβδομάδες πριν την αναμενόμενη τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας.Γεμίστε το δοχείο με χώμα κατάλληλο για σπορά και βάλτε σπόρους στο χώμα περίπου σ΄ ένα βάθος 3 cm.

Βήμα 2ο

Βάλτε το σπορείο σε μια ηλιόλουστη θέση. Καθώς οι σπόροι βλαστάνουν και τα πρώτα φυτά βγαίνουν στην επιφάνεια θα χρειαστούν όσο περισσότερο φως  μπορούν να πάρουν, προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν εύρωστα.

Συμβουλή

Πολλοί καλλιεργητές cherry – ντομάτας, κάνουν το εξής κόλπο. Βάζουν ένα μικρό ανεμιστηράκι να φυσά τα φυτά για περίπου 5 – 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Αν δεν έχετε κάποιο ανεμιστήρα κουνήστε τα φυτά με κάποιο άλλο τρόπο πχ δημιουργώντας κάποιο μικρό αεράκι με ένα περιοδικό.
Αυτή η τεχνητή κίνηση του αέρα μιμείται το πραγματικό εξωτερικό αέρα και βοηθά τα φυτά της τομάτας να αναπτύξουν ισχυρούς μίσχους.

Βήμα 3ο

Φυτέψτε τα φυτά σας από το σπορείο στον κήπο σας, αφού έχουν βγάλει 2 έως 4 φυλλαράκια. Την ημέρα που τα φυτέψετε ποτίστε τα με ένα μίγμα νερού με αζωτούχο λίπασμα. Φυτέψτε τα φυτά με όσο περισσότερη προσοχή μπορείτε. Μην αγγίζετε ή πειράξετε τις ρίζες τους, γιατί μπορεί να αποτύχει η μεταφύτευση.
Φυτέψτε τα φυτά σε μια απόσταση τουλάχιστον 60 cm το ένα από το άλλο.

Βήμα 4ο

Συνεχίστε να ποτίζετε τα φυτά σας σε τακτική βάση. Αν μπορείτε να επιλέξετε, συνιστάται να τα ποτίζετε καλύτερα με πολύ νερό, παρά με λιγότερο αλλά πιο συχνά.
Όταν το νερό ενυδατώνει το έδαφος βαθειά, το αποτέλεσμα είναι βαθύτερες και καλύτερες ρίζες.

Βήμα 5ο

Συνεχίστε να λιπαίνετε τα φυτά σε τακτική βάση. Πριν τα φυτά ανθίσουν, τους ρίχνετε κυρίως  λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.
Μετά αφού ανθίσουν, τους ρίχνετε κυρίως  λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο.

Βήμα 6ο

Προσπαθήστε να  κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τα φύλλα το νερό και την υγρασία.

Το νερό και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριακών ασθενειών και τα φυτά της τομάτας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες.

Βήμα 7ο

Περιμένετε κατά μέσω όρο περίπου 50-90 ημέρες, ώστε τα φυτά να ωριμάσουν και να σας δώσουν τα πρώτα ώριμα ντοματάκια.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής, θα πρέπει να συνεχίσετε να τα φροντίζετε παρέχοντας τους νερό και λίπασμα για να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα των καρπών και η ποσότητα της συγκομιδής.

Η ώρα της συγκομιδής

Τα περισσότερα φυτά cherry – ντοματάκια, αρχίζουν να ανθοφορούν σε ένα περίπου μήνα. Θα δείτε τα άνθη να εμφανίζονται και στην συνέχεια μικρά πράσινα φρούτα.

Μετά από μερικές εβδομάδες, θα μετατραπούν σε πανέμορφα ντοματίνια έτοιμα για συγκομιδή. Τα πραγματικά ώριμα ντοματίνια κόβονται πολύ εύκολα. Κόβετε καθημερινά τα ώριμα φρούτα.

Με λίγη τύχη, το φυτό σας θα συνεχίσει να παράγει ντοματίνια μέχρι τον πρώτο παγετό. Αν ο καιρός γίνει ασυνήθιστα ψυχρός αν προστατέψετε το φυτό σας μπορεί να επεκτείνετε την εποχή της συγκομιδής σας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως μπορείτε να καλλιεργήσετε ντοματάκια σε γλάστρα.

Και φυσικά όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρετε σε μια σαλάτα δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεστε, δείτε πως τα κόβετε, είναι εύκολο ...

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

  Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

 2. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

  Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

 3. Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

  Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε...

 4. Πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι

  Αν πασχίζετε καθημερινά με τα επίμονα και “πανούργα” μυρμήγκια που, ενδεχομένως” να έχουν κάνει… εισβολή στο σπίτι σας,...

Φυτά

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

 Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron