Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Κήπος για κάθε χώρο » Κήπος σε μικρό χώρο

Λαχανόκηπος διακοσμητικός

Λαχανόκηπος διακοσμητικός

Σε εποχές που η οικονομική κρίση μας έχει χτυπήσει την πόρτα, η κηπουρική σαν ασχολία μπορεί να προσφέρει μια δημιουργική και οικονομική διέξοδο. Καλλιεργώντας διακοσμητικά λαχανικά στον κήπο μας, επιτυγχάνουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Δηλαδή αξιοποιούμε και αναβαθμίζουμε αισθητικά τον χώρο στον οποίο έχουμε ήδη φυτεμένα λουλούδια και διακοσμητικά φυτά ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε φρέσκα βιολογικά προϊόντα στο τραπέζι μας καλλιεργημένα από τα χεράκια μας.

Αν πάλι είστε έτσι κι αλλιώς οπαδοί του λαχανόκηπου, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί ότι ο κήπος σας χρειάζεται ένα "λίφτιγκ" καθώς το καλλιεργείς όλο τα ίδια και τα ίδια, με τον ίδιο τρόπο, γίνεται τελικά βαρετό.

Οι διακοσμητικοί λαχανόκηποι δεν είναι κάτι καινούριο σαν ιδέα. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Γαλλία γύρω στο 1600 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου και ήταν ένα μέρος από τους περίτεχνους κήπους των Βερσαλλιών. Είναι γνωστοί μέχρι σήμερα με το όνομα Potager. Στη Γαλλία του 16ου αιώνα, οι κηπουροί συνδύασαν την γαλλική μοναστική τάση της εποχής, της καλλιέργειας των λαχανικών σε γεωμετρικούς κήπους με την ιταλική μοναστική τάση, των διακοσμητικών χαρακτηριστικών στους κήπους όπως σιντριβάνια, αψίδες και παρτέρια, χρησιμοποιώντας τριαντάφυλλα και λαχανικά που μόλις είχαν αφιχθεί από την Αμερική. Το νέο είδος κήπου ονομάστηκε "διακοσμητικός λαχανόκηπος της κουζίνας". Η γαλλική λέξη "Potager" αναφερόταν στον οικογενειακό λαχανόκηπο, τον κήπο της κουζίνας, ο οποίος προμήθευε την κουζίνα με λαχανικά για την κατσαρόλα "pot". Ωστόσο σήμερα Potager σημαίνει τυποποιημένος λαχανόκηπος όπου τα φυτά καλλιεργούνται τόσο για τις διακοσμητικές τους αρετές όσο και για την αξία τους σαν τρόφιμα.

Οδηγίες για να διαμορφώσετε ένα διακοσμητικό λαχανόκηπο με βάση το πρότυπο "Potager":


- Ξεκινήστε με κάτι απλό, όπως να προσανατολίσετε τις γραμμές με διαφορετικό τρόπο στο ορθογώνιο οικόπεδο του κήπου σας.
- Κρατήστε το σχέδιο του κήπου απλό ώστε το ξεβοτάνισμα, όπως και η γενική περιποίηση του κήπου να γίνονται ευκολότερα.
- Αν θέλετε φυτά για μπορντούρα διαλέξτε αυτά που δεν χρειάζονται ψαλίδισμα, όπως κατσαρό μαϊντανό, ή καλέντουλα.
- Διαλέξτε λαχανικά που μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς να χαλάσετε το αισθητικό τους αποτέλεσμα. Τα φασολάκια και οι πιπεριές, για παράδειγμα μπορούν να συλλεχθούν από τα φυτά τους ελεύθερα. Επίσης αν αφαιρέσετε μερικά φύλλα από μαρούλια που ξαναφυτρώνουν, από λαχανίδες ή σέσκουλα, δεν θα προκαλέσετε καμία ζημία.
- Φυτέψτε ποικιλίες λαχανικών που αργούν να ωριμάσουν όπως πράσα, κρεμμύδια, λάχανα, καρότα, και κουνουπίδια για να αποφύγετε να δημιουργήσετε κενά και τρύπες στο σχέδιο.

Λαχανικά σε μπορντούρες λουλουδιών
Ένας ευκολότερος τρόπος για να καλλιεργήσετε λαχανικά για τις διακοσμητικές τους ιδιότητές τους είναι να τα ανακατέψετε με λουλούδια και θάμνους σε διακοσμητικές μπορντούρες. Χρησιμοποιήστε φυτά, όπως οι φασολιές δεμένες  σε καλάμια ή επιβλητικές αγκινάρες στο πίσω μέρος των συνόρων του κήπου και να γεμίστε τα παρτέρια του μπροστινού μέρους με χαμηλής ανάπτυξης φυτά, όπως κατσαρό μαρούλι, κατσαρός μαϊντανός, ή μαγειρικό θυμάρι.

Ομάδες από πυκνόφυλλα σέσκουλα, πολύχρωμες ντομάτες, φασολάκια, και καρότα με δαντελωτό φύλλωμα μπορούν να φυτευτούν στο ενδιάμεσο, παράλληλα με τα ανθοφόρα πολυετή λουλούδια ή θάμνους.

Προτάσεις φυτών:
Εδώ έχουμε μερικές προτάσεις για λαχανικά με διακοσμητικές ιδιότητες που τα καθιστά καλές επιλογές για ένα διακοσμητικό κήπο. Αυτά είναι ιδανικά για μπορντούρες στα περισσότερα παρτέρια με λουλούδια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε με άλλες ποικιλίες λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των θάμνων τύπου ντομάτας.
Αγκινάρα: Με την ψηλή, αρχοντική τους εμφάνιση, το αρχιτεκτονικό, οδοντωτό περίγραμμα στα αργυρά φύλλα τους και το μοβ τεράστιο άνθος τους οι αγκινάρες έχουν μια έντονη και λαμπερή παρουσία σε κάθε κήπο.

Φασόλι: Με πλατιά φύλλα, παιχνιδιάρικη αναρρίχηση, με ελκυστικά άσπρα ή κόκκινα άνθη, με πολύχρωμους λοβούς, πράσινους, κίτρινους, κόκκινους, παρδαλούς.

Πιπεριές: Νάνες, μικρόκαρπες πιπεριές τσίλι που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Μεγαλόκαρπες με λαμπερά φρούτα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μωβ, πορτοκαλί.

Βότανα: Δοκιμάστε ποικιλίες σε ασυνήθιστα χρώματα, όπως πορφυρό βασιλικό, κόκκινο θυμάρι, αγρομάραθο. Επίσης θάμνοι αγρυρόχρωμοι με χρωματιστά λουλούδια και άρωμα όπως λεβάντα και δενδρολίβανο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

Σέσκουλο: Τι πολύχρωμο σέσκουλο «Bright Lights» είναι ένα από τα καλύτερα μείγματα, με μίσχους σε κόκκινο, χρυσό, ροζ, λευκό, πορτοκαλί και μοβ χρώμα καλυμμένους με βαθυπράσινο σγουρό φύλλωμα.

Μαρούλι: Κάθε καλός λαχανόκηπος περιλαμβάνει πολλά και όμορφα μαρούλια: Τα «Lollo Rossa» (κόκκινο)  και «Lollo Bionda» (πράσινο) είναι γνωστά αγαπημένα τραγανά με κατσαρά φύλλα, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες με διαφορές στο σχήμα των φύλλων.

Πράσινο κρεμμύδι: Δοκιμάστε ποικιλίες με κόκκινο στέλεχος «Rossa Lunga de Firenze» ή «Tonga».

Καλοκαιρινό κολοκυθάκι: Δεν υπάρχει τέλος στις ποικιλίες εδώ: Από "ξανθές", σκουροπράσινες και λαχανί, μέχρι ριγωτές και "χρυσές". Από μακρόστενες μέχρι σφαιρικές.
Μελιτζάνα: Υπάρχουν ποικιλίες μελιτζάνας που καλλιεργούνται μόνο σαν διακοσμητικές. Ωστόσο και βρώσιμες ποικιλίες έχουν την δική τους ομορφιά. Υπέροχες αποχρώσεις σε σκούρο μοβ, πράσινο, λευκό, ροζ, ριγέ, και λιλά. Δοκιμάστε τις!

Τομάτα: Κανένας διακοσμητικός λαχανόκηπος δεν είναι πλήρης χωρίς ντομάτες. Ειδικά τα κρεμαστά τοματάκια τύπου τσέρι είναι υπέροχα διακοσμητικά.. Οι ντομάτες έρχονται σε πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές που καλύπτουν το φάσμα από άσπρο, κίτρινο, μοβ, πράσινο, ριγέ, μαύρο, και φυσικά κόκκινο! Δεν ξέρω κανέναν κηπουρό που θα μπορούσε να καλλιεργεί ντομάτες σαν καλλωπιστικά φυτά μόνο, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί που κάνουν!

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στα αμειγώς διακοσμητικά λαχανικά, αυτά δηλαδή που δεν τρώγονται. Τέτοια είναι πολλές ποικιλίες από διακοσμητικά κολοκύθια, διακοσμητικές πιπεριές, διακοσμητικές μελιτζάνες, διακοσμητικά λάχανα καλέ και διακοσμητικά κουνουπίδια, και βέβαια το διακοσμητικά καλαμπόκια. Κατά κανόνα όλα αυτά δεν τρώγονται ή τουλάχιστον δεν είναι γευστικά, αλλά σε ένα διακοσμητικό λαχανόκηπο ίσως αυτό να μην έχει σημασία.

Οφέλη
Καλλιεργώντας ένα διακοσμητικό λαχανόκηπο προσθέτετε λαμπρό χρώμα στον κήπο και κερδίζετε φρέσκα πιάτα στην κουζίνα σας. Ένας από τους καλύτερους λόγους για την καλλιέργεια διακοσμητικών φυτών είναι ότι τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να βοηθήσουν με τη συγκομιδή και να φάνε λαχανικά με ασυνήθιστα χρώματα! Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στη λαχανοκομία. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του είδους του κήπου είναι ότι οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι πολύχρωμες χρωστικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα εξαιρετικά χρώματα των φυτών περιέχουν αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από ασθένειες.

Η ιστορία των χλιδάτων βασιλικών λαχανόκηπων έχει αντικατασταθεί με πιο οικολογικά μηνύματα στον εικοστό πρώτο αιώνα. Η δημιουργία ενός διακοσμητικού λαχανόκηπου δεν απαιτεί διαδοχική φύτευση,  αμειψισπορά, ή οποιαδήποτε άλλη καλή καλλιεργητική πρακτική. Απαιτεί μόνο το σχεδιασμό του κήπου με διαφορετικό τρόπο για να γίνει πιο ελκυστικός οπτικά. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός της αισθητικής με την πρακτική σε έναν λαχανόκηπο δεν απαιτεί τον πλούτο ενός βασιλιά. Μόνο λίγη φαντασία και σωστή προετοιμασία.

 

 

Το διαβάσαμε στο noikokyra.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Απειλούνται με αφανισμό οι αγριομέλισσες

  Η κλιματική αλλαγή απειλεί με αφανισμό τις αγριομέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια όπως...

 2. Όταν το φαγητό πέσει στο πάτωμα ...

  Δεν είναι αλήθεια η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου...

 3. Η Γιορτή της Μητέρας

  Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν...

 4. Πόσο χρήσιμο είναι ένα παγάκι!

  Μπορεί να έχετε συνδέσει στο μυαλό σας τα παγάκια με ένα κρύο ρόφημα αλλά οι χρήσεις τους είναι...

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron