
Δοκιμάστε τις συνταγές για σαλάτες που θα σας προσφέρουν ισορροπημένη διατροφή χωρίς να πεινάσετε!
Η διατροφή σας ωφελείται από ένα λαχταριστό πιάτο σαλάτας κάθε εποχή! Ανάλογα με τα συστατικά της και ιδιαίτερα το ντρέσινγκ, μπορεί να είναι σχεδόν πάντοτε υγιεινή και να χρησιμεύει ως μια ισορροπημένη πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως απαιτείται σε μια υγιεινή διατροφή.
Όσο πιο πολύχρωμη είναι η σαλάτα σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες θα σας παρέχει, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του φολικού οξέος, της προβιταμίνης Α και της βιταμίνης Ε, τα οποία βρίσκονται στα λαχανικά που είναι πλούσια σε μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο).
Εάν επιθυμείτε να απολαύσετε τη σαλάτα σας ως κύριο γεύμα, εμπλουτίστε τα λαχανικά σας με μερικά συστατικά που παρέχουν υδατάνθρακες, για παράδειγμα, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, πατάτες ή ψωμί, καθώς και ένα τμήμα πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγό ή ψάρια, συμπεριλαμβανομένων του τόνου, των σαρδέλων, των μυδιών και άλλων θαλασσινών (γαρίδες, μεγάλων γαρίδων ή κυδωνιών).
Όσο για το ντρέσινγκ της σαλάτας, η πιο υγιεινή επιλογή είναι παρθένο ελαιόλαδο, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Παρακάτω σας προτείνουμε 3 συνταγές για γευστικές και απολαυστικές σαλάτες:
1. Σαλάτα με πράσινα φασόλια, πατάτα και μπακαλιάρο
Συστατικά (1 άτομο):
150 γρ. βραστά φασόλια
100 γρ. ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου
1 μεσαίου μεγέθους πατάτα (περίπου 150-200 γρ.)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο (10 γρ.)
50 γρ. μαρουλιού
2 κουταλιές της σούπας παντζάρι σε φέτες
Το μείγμα των πράσινων φασολιών και το μαρούλι παρέχει τη συνιστώμενη μερίδα λαχανικών, ενώ περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, Β, C και Κ. Αυτό το πιάτο είναι μια πηγή πουρινών, οι οποίες όμως θα πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτή η σαλάτα συνοδεύεται καλύτερα με μπακαλιάρο, που είναι πλούσιος σε ιώδιο, καθώς και σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και βιταμίνη Α, Β, D και Ε και χοληστερόλη. Τέλος, το ντρέσινγκ της αποτελείται από παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.
2. Σαλάτα με γαρίδες και μανιτάρια
Συστατικά (1 άτομο):
50 γρ. μανιτάρια
50 γρ. γαρίδες
4 παξιμάδια ολικής αλέσεως
50 γρ. μαρουλιού
1 ντομάτα (60 γρ. περίπου).
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο (10 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσάμικο
Σε αυτή τη δροσιστική σαλάτα, τα μανιτάρια αποτελούν το μέρος των λαχανικών του πιάτου, ενώ προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Οι γαρίδες είναι πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν υψηλή βιολογική αξία, αλλά σχεδόν καθόλου λιπαρά. Το πορτοκάλι παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
3. Σαλάτα με στήθος γαλοπούλας και μάνγκο
Συστατικά (1 άτομο):
100 g mesclun (Μικτά φύλλα και βλαστούς)
5 ντοματίνια
100 γρ. μάνγκο
100 γρ. στήθος γαλοπούλας
40 γρ. του καφέ βρασμένο ρύζι (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Το μάνγκο, εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει χρώμα και γεύση στη σαλάτα, αυξάνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ειδικά C και Α. Το στήθος γαλοπούλας είναι πηγή πρωτεΐνης, ενώ παρέχει πολύ λίγο λίπος, ειδικά όταν σερβίρεται χωρίς πέτσα. Το καφέ ρύζι παρέχει άμυλο, καθιστώντας αυτό το πιάτο έναν ενδιαφέροντα, πλήρη, νόστιμο, αλλά και ελαφρύ συνδυασμό.
Το διαβάσαμε στο holmesplace.gr