Λαχταριστός μπακαλιάρος με σκορδαλιά!
Το μεσημεριανό τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι από τα νοστιμότερα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συνταγές που θα ικανοποιήσουν όσους αγαπούν τη σκορδαλιά και τον μπακαλιάρο.
Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι (4 μερίδες)
Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα
1 αυγό
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι), κοσκινισμένο
λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός) και πιπέρι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Διαλέγετε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρείτε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζετε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12 έως 24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζετε), το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρείτε τυχόν κόκαλα.
Σε ένα μπολ φτιάχνετε το κουρκούτι. Χτυπάτε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο-λίγο ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα χυλό μέτριο (ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.
Στη συνέχεια τον ανακατεύετε καλά και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνετε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνετε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω-γύρω.
Σκορδαλιά με πατάτα και φουντούκια
Υλικά:
300 γρ. πατάτες, βρασμένες και αλεσμένες στον χορτόμυλο
5 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
20 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
120 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
20 γρ. κρουτόν
αλάτι
νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα πολυμηχάνημα αλέθετε τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπολ βάζετε τις αλεσμένες πατάτες, το μείγμα του φουντουκιού, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλατίζετε και αραιώνετε με νερό, φέρνοντας την υφή της σκορδαλιάς στην πυκνότητα που θέλετε.
Και αφού απολαύσετε το γεύμα σας, μπορείτε να πιείτε ένα από τα Γευστικά ... αντίδοτα της σκορδαλιάς
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ!
Το διαβάσαμε στο .mama365.gr