Αρχική » Φυτά

Το πορτοκάλι ή ο χυμός του είναι πιο υγιεινό;

Το πορτοκάλι ή ο χυμός του είναι πιο υγιεινό;

Τα πορτοκάλια και τα προϊόντα τους είναι πλούσιες πηγές καροτενοειδών (αντιοξειδωτικά και πρόδρομες μορφές της βιταμίνης Α), φλαβονοειδών (πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση) και βιταμίνης C. Επίσης, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώσεις που πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (απώλεια όρασης) και της γνωστικής διαταραχής στους ηλικιωμένους.
Ο Ralf Schweiggert, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry» δηλώνει τα εξής: «Οι καταναλωτές θεωρούν τον χυμό πορτοκαλιού ως μια υγιεινή και φυσική πηγή βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία με αποτέλεσμα την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και παραγωγή.

Επιπλέον, η βολική συσκευασία και η μακρά διάρκεια ζωής των χυμών είναι πλεονεκτικά σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν οφέλη για την υγεία ύστερα από μακροχρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, όπως αυξημένο επίπεδο αντιοξειδωτικών, μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερίνης και μείωση των ενδοτοξινών μετά από γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού έχει επίσης επικριθεί λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρων που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων».
Πρέπει να προτιμάμε τους χυμούς;
Τα πολλά φυσικά σάκχαρα από φρούτα χωρίς ίνες προκαλούν απότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να ωθήσει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Όταν λοιπόν το πάγκρεας κάνει υπερβολική προσπάθεια για να αντισταθμίσει αυτή την απότομη άνοδο, το σάκχαρο στο αίμα μειώνεται.

Με το πέρασμα του χρόνου, αν το πάγκρεας εκκρίνει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης συχνά, τα κύτταρα θα σταματήσουν να ανταποκρίνονται και ο οργανισμός οδηγείται σε μια κατάσταση γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι χυμοί φρούτων από μόνοι τους δεν προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες απ’ ό,τι θα έπρεπε και όχι αρκετές φυτικές ίνες, εκείνοι που πίνουν χυμούς και τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ίνες μπορούν.
Στη μελέτη αναλύθηκαν 5 διαφορετικοί τύποι προϊόντων πορτοκαλιού: φρέσκα μη επεξεργασμένα τμήματα πορτοκαλιού, ομογενοποιημένα τμήματα (πουρές), φρεσκοστυμμένος χυμός, παστεριωμένος χυμός και στιγμιαία παστεριωμένος χυμός.

Ο χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος και παστεριωμένος) περιείχε «ελαφρώς μειωμένα» επίπεδα καροτενοειδών και βιταμίνης C κατά 3-18%. Τα επίπεδα φλαβονοειδών και ινών μειώθηκαν περίπου κατά ένα δέκατο. Ωστόσο, η βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών, δηλαδή το πόσο εύκολα το σώμα μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, ενισχύθηκε από 10,8% στα πορτοκάλια στο 28,3% στον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Η βιοπροσπελασιμότητα των φλαβονοειδών ενισχύθηκε σχεδόν 5 φορές φτάνοντας το 96,5%. Η εσπεριδίνη παρέμεινε παρόμοια σε όλες τις μορφές πορτοκαλιού που εξετάστηκαν.
«Τα χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών στον χυμό πορτοκαλιού συγκριτικά με τα επίπεδα στα τμήματα του πορτοκαλιού μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εντερική απορρόφησή τους επειδή η χαμηλή διαλυτότητα των φλαβονοειδών στα πεπτικά υγρά θεωρείται περιοριστικός παράγοντας».

Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της διαφοράς στα οφέλη για την υγεία όταν εστιάζουμε στο θέμα της εσωτερικής λευκής σάρκας του πορτοκαλιού. Το μέρος αυτό αποτελεί την κύρια πηγή φλαβονοειδών. Το πορτοκαλί ζουμερό τμήμα περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης C. Μέσα στο σώμα, τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C συχνά αλληλεπιδρούν και ενισχύουν την υγεία μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης. Όταν το λευκό μέρος του πορτοκαλιού απομακρύνεται κατά την επεξεργασία του χυμού, χάνονται τα φλαβονοειδή.

Αυτή η απώλεια των φλαβονοειδών είναι ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει να τρώτε το πορτοκάλι ολόκληρο, ακόμα κι αν τελικά καταλήξετε να φάτε λίγο μόνο από το λευκό τμήμα του. Παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα του εμπορίου αναγράφουν στις ετικέτες τους ότι το προσθέτουν, ίσως να μην πρόκειται για το αρχικό τμήμα που βρίσκεται σε ολόκληρο το φρούτο, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να προστίθεται εκ νέου αφού έχει ήδη αφαιρεθεί.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα πολτοποιημένα τμήματα του πορτοκαλιού δεν παρουσίασαν μεταβολή στη βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επεξεργασία των φυτικών ινών είναι πιο σημαντική.
«Σε αντίθεση με τον χυμό, η ομογενοποίηση των τμημάτων του πορτοκαλιού σε πουρέ δεν ενισχύει την βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών. Αυτό υποδηλώνει ότι η διάσπαση σε μικρότερα τμήματα δεν έχει τόση σημασία όσο η αφαίρεση των ινών στα προϊόντα πορτοκαλιού»

 

 

Το διαβάσαμε στο grizosgatos.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Πορτοκαλιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η Γιορτή της Μητέρας

    Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν...

  2. Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Γιορτάζεται...

  3. Τι γνωρίζουμε για τους αχινούς;

    Μπορεί να είναι ενοχλητικοί όταν τους πατάμε στη θάλασσα, όμως κατά τα άλλα οι αχινοί είναι πλάσματα με...

  4. Όμορφα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

    Αν φέτος στολίσετε το πρώτο σας Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως νέα νοικοκυρά ή αν απλά βαρεθήκατε το παλιό και...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron