Ενα καταπράσινο γκαζόν ομορφαίνει κάθε κήπο, ενοποιώντας οπτικά τους χώρους και χαρίζει μία αίσθηση πολυτέλειας. Η σπορά του γκαζόν σαν διαδικασία είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά τις παρακάτω οδηγίες. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα με λίγο κόπο και κόστος.
Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το γκαζόν σπέρνεται συνήθως από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο και μία δεύτερη περίοδο είναι το Φθινόπωρο. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και ειδικά στον κήπο μας. Πόσες ώρες βλέπει ο ήλιος το κομμάτι που θέλουμε να φυτέψουμε το γκαζόν, εάν βρέχει συχνά ή επικρατεί ξηρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, εάν ο κήπος βρίσκετε κοντά στη θάλασσα ή είναι σε βουνό. Το γκαζόν θα είναι μόνο για διακοσμητική χρήση ή επάνω του θα έχουμε έπιπλα κήπου, θα περπατάμε συχνά και θα παίζουμε. Αφού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα ξέρουμε και ποιο είδος γκαζόν θα πρέπει να επιλέξουμε για να σπείρουμε.
Πρώτη μας ενέργεια είναι να μετρήσουμε την επιφάνεια που θα σπείρουμε, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα του σπόρου που θα απαιτηθεί. Για τα μείγματα και τις φεστούκες, χρειαζόμαστε 5 kgr σπόρο ανά 100 m2 ενώ για τα θερμόφυλλα είδη θέλουμε 3,5-4 kgr σπόρο για 100 m2.
Καθαρίζουμε το χώρο μας από πέτρες, ξύλα και ζιζάνια. Ελέγχουμε την ποιότητα του χώματος και αν παρατηρούμε ότι το χώμα μας λασπώνει εύκολα τότε καλό είναι να προσθέσουμε λίγα κυβικά χώμα κατάλληλο για γκαζόν (αμμόχωμα). Φρεζάρουμε το χώμα μας ώστε να αφρατέψει και να αεριστεί καλά, αλλά αν δεν έχουμε φρέζα, τότε με μια τσάπα τσαπίζουμε καλά. Προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα για την σωστή διατροφή του γκαζόν στα πρωυα στάδια της ανάπτυξης του. Τοποθετήσουμε το υπόγειο αυτόματο πότισμα για την καλύτερη κατανομή του νερού απ’ ότι με το πότισμα με το χέρι. Ισιώνουμε με μια τσουγκράνα το χώμα προσέχοντας να μην υπάρχουν σημεία με μεγάλη κλίση ή σημεία με λακούβες.
Χωρίζουμε το σπόρο γκαζόν σε δύο ίσα μέρη και με το χέρι ρίχνουμε ομοιώμορφα πρώτα το μισό σπόρο σε όλη την επιφάνεια και ξανακάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μισό, αλλά από την κάθετη κατεύθυνση. Αυτό το κάνουμε ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου. Μετα την σπορά σκεπάζουμε ελαφρά με μια τσουγκράνα και πατάμε το χώμα από πάνω με κύλινδρο (εάν δεν έχουμε με τα πόδια μας) ώστε να μπει ο σπόρος λίγο μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε καλά σε στύλ βροχής, ή ανοίγουμε το αυτόματο πότισμα χωρίς όμως να πλημμυρίσουμε την περιοχή. Μέχρι να αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος (7-10 μέρες) πρέπει να ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα ελαφρά. Πρέπει το χώμα μας να είναι συνεχώς βρεγμένο, όχι όμως λασπωμένο. Αφού φυτρώσει ο σπόρος μειώνουμε το πότισμα στην μισή ποσότητα για να εξαναγκάσουμε το σπόρο να δημιουργήσει ρίζα. Προσοχή πρέπει πάντα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα προς βράδυ. Εάν έχουμε κατοικίδια κλείνουμε τον χώρο μας μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν.
Το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν το γκαζόν μας φτάσει τα 10-12 cm σε ύψος. Κουρεύουμε πάντα με στεγνό χώμα, σε ύψος 5-7 cm. Μετά το κούρεμα ποτίζουμε, επαναλαμβάνουμε δε το κούρεμα, όταν φτάσει πάλι το γκαζόν στο ίδιο ύψος. Ελέγχουμε συχνά για εντομολογικές προσβολές, για ασθένειες και μύκητες που προσβάλουν το γκαζόν, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα. Λιπαίνουμε μετά το τρίτο κούρεμα, με το κατάλληλο λίπασμα.
Το διαβάσαμε στο geoponiko-parko.gr