Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων

Καλλιέργειας μανιταριών

Καλλιέργειας μανιταριών

Oι πιο διαδεδομένοι τρόποι επαγγελματικής αλλά και ερασιτεχνικής καλλιέργειας μανιταριών είναι η καλλιέργεια σε σάκους και η καλλιέργεια σε κορμούς δέντρων. Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Καλλιέργεια σε σάκους

Πλεονεκτήματα
Γρήγορη μέθοδος. Το στάδιο επαγωγής διαρκεί 2-4 βδομάδες (εξαρτάται απο το είδος του μύκητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες)
Επιτυχία καλλιέργειας. Μπορείτε να δείτε αν θα έχετε παραγωγή ή όχι. Λόγω της διαφάνειας του σάκου, μπορείτε να δείτε εύκολα αν το μυκήλιο (σπόρος) έχει αποικήσει πλήρως στο υπόστρωμα και επίσης να παρατηρήσετε αν υπάρχει κάποια μόλυνση.
Απόδοση. Η καλλιέργεια σε σάκους, επιτρέπει τοDETA1-18ν πλήρη έλεγχο των ποσοτήτων των συστατικών του υποστρώματος, γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσετε τη  συνολική απόδοση της καλλιέργειας.
Μανιτάρια υψηλής ποιότητας. Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας κάποιο μίγμα υποστρώματος, όπως υπολλείματα αγροτικών  παραπροιόντων(άχυρο, πυρηνόξυλο, πριονίδι κλπ), θα παρέχετε στα μανιτάρια πρωτείνη, βιταμίνες και άλλα μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιή ανάπτυξη και τελικώς  μια υψηλής ποιότητας συγκομιδή.
Πρώτες ύλες.Μπορείτε να βρείτε ποικιλία απο πρώτες ύλες για τα μανιτάρια σας. Ακόμα και στα αστικά κέντρα υπάρχουν επιλογές όπως υπολλείματα απο το σπίτι σας ή ακόμα και  στα πάρκα-άλση.
Διαχείρηση εξαντλημένων υποστρωμάτων. Τα χρησιμοποιημένα υποστρώματα μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σαν βελτιωτικά εδάφους. Το γεγονός  αυτό μπορεί, εκτός απο την προστασία του περιβάλλοντος, να βελτιώσει και το εισόδημα αν κάποιος ασχοληθεί επαγγελματικά.

Μειονεκτήματα
Καλλιεργητική διαδικασία. Τα πράγματα εδώ γίνονται λίγο δύκολα. Ένα απο τα σημαντικότερα στάδια στην καλλιέργεια μανιταριών είναι η διαχείρηση και η παστεριώση του  υποστρώματος.
Aκρίβεια. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στο ζύγισμα των συστατικών και να προσθέσετε γύψο ή μαρμαρόσκονη αν χρείαζεται.
Προσπάθεια. Στην καλλιέργεια μανιταριων σε σάκους, χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και προσοχή για την ίδια ποσότητα μανιταριων που θα απέδιδε η καλλιέργεια σε  κορμούς.
Θάλαμος καλλιέργειας. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα δωμάτιο σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για την καλλιέργεια σας οποίο θα παρέχει υγιές περιβάλλον, κατάλληλη  θερμοκρασία,  υγρασία και ένταση φωτός.

Καλλιέργεια σε κορμούς

Πλεονεκτήματα
Μακροχρόνια συγκομιδή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πολλοί καλλιεργητές επιλέγουν αυτό τον τρόπο καλλιέργειας. Υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής για 2 με 4 χρόνια  (ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες)
Σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες. Mέσα σε ένα κορμό τόσο η υγρασία, όσο και η θερμοκρασία παραμένουν σταθερές. Αυτό βέβαια, εξαρτάται απο την τεχνική της καλλιέργειας.
Προσπάθεια. Συγκριτικά με την καλλιέργεια σε σάκους, η καλλιέργεια σε κορμούς απαιτεί λιγότερη εργασία για το ίδιο αριθμό μανιταριών.
Θάλαμος καλλιέργειας. Για την καλλιέργεια σε κορμούς δεν χρείαζεται θάλαμος καλλιέργειας.
Διαχείρηση εξαντλημένων κορμών. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τους κορμούς μετα το πέρας την καλλιέργειας είτε για καύσιμη ύλη για τη θέρμανση του είτε σε επιχειρήσεις με καυσόξυλα με σκοπό την αύξηση του εισοδήματός του αν ασχολείται επαγγελματικά με την καλλιέργεια μανιταριων σε κορμούς.

Μειονεκτήματα
Πρώτη συγκομιδή. Ανάλογα με τον τύπο ξύλου που χρησιμοποιεί κάποιος, θα πρέπει να περιμένει πάνω από 14 μήνες (σκληρό ξύλο) και 8 μήνες (μαλακό ξύλο).
Υγρασία. Πρέπει να συντηρείται η υγρασία εντός κορμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ψεκασμό τους με νερό.
Επιτυχία καλλιέργειας. Σε αντίθεση με την καλλιέργεια σε σάκους, οι κορμοί έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε μολύνσεις λόγω της έκθεσής του στόν αέρα, ο οποίος έιναι πιο επιβλαβής από τον αέρα σε ένα θάλαμο καλλιέργειας λόγω επιβλαβών οργανισμών που περιέχονται σε αυτόν.Shiitake mushrooms logs
Ποικιλία ειδών. Δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια όλων των ειδών όπως για πράδειγμα το Maitake.
 Kίνδυνοι μόλυνσης. Υπάρχει η πιθανότητα εξαπλωσης δισεκατομμυρίων σπορίων στα γύρω φυτά του κήπου σας, κάτι που είναι ανεπιθύμητο ειδικά αν πρόκειται για καρποφόρα   δέντρα.
Ενθαρρύνθει την αποψίλωση των δασών. O περιβαλλοντικός κίνδυνος που προκύπει απο τη επαγγελματική καλλιέργεια μανιταριων σε κορμούς είναι η μαζική αποψίλωση των  δασών

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όλα εξαρτώνται απο τον σκοπό της καλλιέργειά σας.
Θέλετε να καλλιεργήσετε μανιτάρια ως χόμπι ή ως ένα μέσο για να σας αποφέρει κάποιο εισόδημα;
Αν θέλετε μανιτάρια, ποιοτικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να στραφείτε στην καλλιέργεια σε σάκους, βέβαια απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά οι πιθανότητες να πετύχετε είναι μεγαλύτερες.
Στον αντίποδα, αν θέλετε να καλλιεργήσετε μανιτάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα με λιγότερη προσπάθεια-δουλειά, για τις προσωπικές και οικογενεικές σας ανάγκες ή για φίλους  τότε πιθανόν να πρέπει να στραφείτε στην καλλιέργεια με κορμούς.
Γενικότερα, η καλλιέργεια σε σάκους θεωρείται πιο κατάλληλη για εμπορική καλλιέργεια μανιταριών
Οπωσδήποτε πρέπει να εχετε στο μυαλό και την διαχείρηση των υπολλειμάτων μετά την καλλιέργεια και πως αυτή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Και οι παπαγάλοι χρησιμοποιούν εργαλεία!

  Βρετανοί ψυχολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις για τη χρήση εργαλείων από τους παπαγάλους. Τα πουλιά χρησιμοποιούν σκληρά...

 2. Είναι σε ασφαλή επίπεδα οι διοξίνες στο κρέας

  Σε επίπεδα ασφαλή για την υγεία του έλληνα καταναλωτή, βρίσκονται οι διοξίνες στο κρέας, όπως προκύπτει από έρευνα...

 3. Ηράκλειο: Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων

  Διήμερο Φεστιβάλ Προβολής και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων στις Δημοτικές Ενότητες Τέμενος, Παλιανή και Γοργολαΐνη, διοργανώνει η Κοινωφελής Δημοτική...

 4. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

   Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κόψιμο και κλάδεμα

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!

Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!

Ήρθε το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στο σπίτι; Εάν τα φυτά σας δείχνουν διψασμένα και ταλαιπωρημένα, δώστε τους τις πρώτες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Επιστροφή στον κήπο μας

Επιστροφή στον κήπο μας

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και οι περισσότεροι ενήλικες επιστρέφουν στη δουλειά - η "κανονική" ζωή επιστρέφει....

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές κηπουρικής σε γλάστρες

Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;

Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;

Καιρός για διακοπές και το πότισμα του φυτών, κατά τη διάρκεια της απουσίας από το σπίτι λόγω διακοπών, αποτελεί μεγάλη σκοτούρα για...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron