Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Είναι εύκολη αλλά να την φτιάξετε μόνο αν έχετε αρκετό χρόνο, καλούς τένοντες για να δουλέψετε τον πλάστη και όρεξη για παιχνίδι. Δεν είναι μια κλασική τούρτα. Περισσότερο είναι κέικ με κρέμα ζαχαροπλαστικής, επικαλυμμένο με ζαχαρόπαστα. Αν επιχειρήσουμε να επικαλύψουμε μια αφράτη τούρτα με την ζαχαρόπαστα, δεν αποκλείεται να ισοπεδώσουμε το γλυκάκι, καθώς η ζαχαρόπαστα, όσο λεπτή και αν την ανοίξουμε, παραμένει βαριά.

Υλικά για το κέικ:
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές της σούπας κακάο
100 γραμμάρια καρύδι αλεσμένο
1 σφηνάκι Kahlua
1 κουταλάκι αλάτι

Στο μίξερ αναδεύω καλά τα αυγά και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω το αλεύρι και χαμηλώνω την ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτω το κακάο, το αλάτι, το Kahlua. Κλείνω τη μηχανή και προσθέτω το καρύδι. Με τη σπάτουλα φέρνω δυο βόλτες. Ψήνω στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Σε ρηχό ταψί έχω στρώσει λαδόκολλα και έχω τοποθετήσει μέσα ένα τσέρκι 24άρι. Η λαδόκολλα μου εξασφαλίζει μια ωραία λεία επιφάνεια που θα τη χρειαστώ όταν απλώσω τη ζαχαρόπαστα.

Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
3 αυγά
20 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
80 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμύγδαλο ανάλατο και αλεσμένο
Στην κουζινομηχανή ξανά και χτυπάω σε υψηλή ταχύτητα τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ταυτοχρόνως ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω τη βανίλια και το βούτυρο. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της κουζινομηχανής, το προσθέτω σιγά σιγά στο γάλα που ζεσταίνεται ενώ ανακατεύω συνεχώς. Μόλις πήξει, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το αλεσμένο αμύγδαλο.

Υλικά για την κρέμα σαντιγί:
300 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Χτυπάω καλά στο μίξερ την κρέμα γάλακτος. Λίγο μετά προσθέτω την άχνη και τη βανίλια και χτυπάω καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μου τη γνωστή αφράτη υφή της κρέμας.

Υλικά για τη ζαχαρόπαστα:
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη
¼ της κούπας νερό
½ κούπα γλυκόζη
1 βανίλια
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το νερό και προσθέτω τη ζελατίνη, στη συνέχεια τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μεγάλο σκεύος βάζω την άχνη και, κάνοντας μια λακούβα το κέντρο, ρίχνω το υγρό της κατσαρόλας. Με το κουτάλι παίρνω την άχνη από έξω και την σπρώχνω προς το υγρό. Μόλις χάσει λίγη απ΄τη θερμοκρασία του, ζυμώνω με τα χέρια. Δημιουργώ μια άσπρη μπάλα που τυλίγω καλά με μεμβράνη και διατηρώ στο ψυγείο.

Στήνω την τούρτα.
Κόβω στα δύο το κέικ με προσοχή - αφού έχει κρυώσει - και δημιουργώ τις δύο βάσεις που θα χρειαστώ για την τούρτα. Αν από την πάνω μεριά έχει σκάσει, επιλέγω να τοποθετήσω αυτήν την επιφάνεια από κάτω. Ραντίζω με Kahlua ή κονιάκ. Αν το θέλω λίγο πιο τρυφερό, τότε ανακατεύω το ποτό με ένα εσπρεσσάκι. Στρώνω πάνω της όλη την κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτω με την επόμενη βάση. Ραντίζω και αυτήν τη βάση με τον ίδιο τρόπο. Τέλος επικαλύπτω την τούρτα με την κρέμα σαντιγί. Ο στόχος είναι να την στρώσω όσο καλύτερα μπορώ ώστε να έχω μια λεία επιφάνεια. Την βάζω στο ψυγείο.

Με τον πλάστη ανοίγω ένα λεπτό φύλλο λευκής ζαχαρόπαστας. Υπολογίζω πόσο χρειάζομαι ώστε να καλύψω καλά την τούρτα και περιφερειακά. Χωρίς άγχος και με γρήγορες κινήσεις απλώνω το φύλλο πάνω στην τούρτα, στρώνω καλά στην περίμετρό της και κόβω ό,τι περισσεύει.

Παίρνω χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο και σταγόνα σταγόνα το ρίχνω σε ένα μικρό κομμάτι της ζαχαρόπαστας. Το δουλεύω καλά με τα χέρια μου για να πάει παντού το χρώμα και να γίνει ομοιόμορφο. Δεν τρομάζω που αρχικά επιμένει να είναι ροζ. Ρίχνω κι άλλο χρώμα και πετυχαίνω τον σκοπό μου. Με τη φαντασία μου θυμάμαι πώς έπαιζα με τις πλαστελίνες και σιγά σιγά δίνω μορφή στο σώμα του Άη Βασίλη. Με λιγότερες σταγόνες κόκκινο και μια - δυο σταγόνες κίτρινο πετυχαίνω ένα μπεζ που θα γίνει η βάση για το πρόσωπό του. Λευκό για τα γένια και κάτι σκούρο για τα μάτια ή τα σχηματίζω κάνοντας δυο τρυπίτσες με οδοντογλυφίδα.

Αν έχει περισσέψει κι άλλη ζαχαρόπαστα, βάφω και σχεδιάζω αστεράκια, νιφάδες χιονιού και άλλα που κόβω με τις φόρμες που κυκλοφορούν στην αγορά. Τοποθετώ όλα τα σχέδια, αφού πρώτα βρέχω με νερό τα δάχτυλά μου και τα περνώ από την κάτω τους επιφάνεια προκειμένου να κολλήσουν πάνω στη ζαχαρόπαστα που είναι απλωμένη στην τούρτα.

Προσέχω πολύ πώς την διατηρώ στο ψυγείο… Για να μη σκληρύνει η ζαχαρόπαστα, σκεπάζω καλά καλά με μεμβράνη όλη την τούρτα. Αν μάλιστα έχω και τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, βάζω πάνω απ’ τις μεμβράνες και το καπάκι και είμαι σίγουρη πως ούτε θα σκληρύνει, ούτε θα κινδυνεύσει από τους ζωηρούς καλικάντζαρους της οικείας μου.

 

 

Το διαβάσαμε στο .bostanistas.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πασχαλινά δώρα χειροποίητα

    Για τους φίλους σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τους κουμπάρους σας, τα αδέρφια σας ή και τους γονείς...

  2. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

  3. Αρκούδες και λύκοι φεύγουν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

    Δύο λύκους και δύο αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου θα αποχαιρετήσουν οι Θεσσαλονικείς στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,...

  4. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

Ζώα και κήπος

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά και συνήθως σκεφτόμαστε εκδρομές, την ανάσα στην ντουλάπα μας ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού μας....

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το έθιμο του Μάρτη!

Το έθιμο του Μάρτη!

 Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών  και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron