Κάθε όμορφος, πολυποίκιλος και λειτουργικός κήπος, εκτός από τις καταπράσινες καλοσχηματισμένες μπολντούρες, τα επιμελώς τακτοποιημένα στοιχεία νερού και το λεπτομερώς κορεμένο γρασίδι, οφείλει να εξυπηρετεί και μια μικρή αλλά ουσιαστική ανάγκη των ιδιοκτητών του, έναν μικρό και άριστα φροντισμένο λαχανόκηπο με οπωροφόρα δέντρα. Η επιτυχία του δεν κρύβεται μόνο στην έγκαιρη αγορά, φύτευση και λίπανση των δέντρων, αλλά και στην τακτική, ακριβή και αποτελεσματική συγκομιδή των καρπών τους, στάδιο που αγνοείται ή απλά παρακάμπτεται λόγω έλλειψης σωστών πληροφοριών.
Η ημερομηνία ωρίμανσης, δηλαδή, των ποικιλιών των φρούτων ανάλογα με την περίπτωση είναι σημαντική πληροφορία και εξαρτάται από το είδος του φρούτου.
Ξεκινώντας από τα αχλάδια οι κυριότερες ποικιλίες και η αντίστοιχη περίοδος ωρίμανσης τους είναι η εξής: η κοντούλα μετά τα μέσα του Ιουνίου, η κρυσταλία μετά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, η πάσα κρασάνα τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και η αμπάτε φέτελ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πρωιμότερα, με τις περισσότερες ποικιλίες να ωριμάζουν μέσα στον Ιούνιο:η μπουρλά και η χάρτιζαντ στο πρώτο δεκαήμερο, τα γερμανικά και φεροβίας στο πρώτο δεκαπενθήμερο και τα τραγανά Εδέσσης στο τρίτο δεκαήμερο.
Τα βερίκοκα είναι ακόμα πρωιμότερα με την ημερομηνία να μεταβάλλεται μέσα στον Μάιο: η μπεμπέκο και η διαμαντοπούλου έχουν μια εβδομάδα διαφορά, με την πρώτη στα μέσα του μήνα και την δεύτερη στο τέλος του.
Τα μήλα, σαν χειμωνιάτικα φρούτα, ωριμάζουν αργότερα, μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: τα στάρκιν και τα γκόλντεν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο το Σεπτεμβρίου, τα φούτζι και τα γκράν σμίθ στις αρχές του Οκτωβρίου.
Τέλος, τα δαμάσκηνα καλύπτουν όλους τους μήνες: τα μπλάκ ντάιαμοντ και τα φρίαρ στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, τα στάνλευ στο τέλος του Αυγούστου και κάποιες νέες ποικιλίες στο τέλος του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, αυτά ισχύουν για τις πιο γνωστές και διάσημες ποικιλίες φρούτων, υπάρχουν και άλλες που δεν αναφέρονται και ίσως χρειάζονται πιο διεξοδική έρευνα και παρακολούθηση, ειδικά τα υβρίδια και κάποιοι νέοι τύποι.
Το διαβάσαμε στο fytoriakentia.gr