
Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να ανανεώσουμε τις γλάστρες μας.
Τώρα είναι η εποχή που θα πρέπει να αλλάξουμε θέση στα φυτά εσωτερικού χώρου, γιατί υπάρχει θέρμανση στο σπίτι γεγονός που καθιστά απαραίτητο την απομάκρυνση των γλαστρών από τις εστίες θέρμανσης όπως καλοριφέρ, σόμπες, θερμοσυσσωρευτές, κ.ά. και την τοποθέτησή τους κοντά σε παράθυρα για να έχουν φως. Αρχικά θα πρέπει να περιορίσουμε σταδιακά το πότισμα. Δεν χρειάζεται να ποτίζουμε τα φυτά με την ίδια συχνότητα που ποτίζαμε το καλοκαίρι. Μετέπειτα φροντίστε να καθαρίσετε τα φύλλα τους από τη σκόνη για να αναπνέουν καλύτερα και να δείχνουν ομορφότερα.
Οδηγίες φύτευσης και περιποίησης του κήπου:
Καλύψτε εάν υπάρχει βαρυχειμωνιά όσα φυτά είναι ευαίσθητα. Μεταφέρετε τα φυτά σε στεγασμένο / εσωτερικό χώρο. Εάν δεν έχετε λιπάνει τον κήπο σας, μπορείτε ακόμη να το κάνουμε. Επίσης σκαλίστε τον κήπο σας για να βοηθήσετε το νερό της βροχής να απορροφάται καλύτερα. Καθαρίστε τον κήπο σας από τα πεσμένα φύλλα και τα ξερά κλαδιά. Φυτέψτε θάμνους περιμετρικά του κήπου ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό φυτοφράκτη. Εκτός από την ομορφιά που θα προσφέρει, βοηθά στο να κόβει τον αέρα. Μεταφυτέψτε διάφορα λαχανικά όπως μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα κτλ. Επίσης μπορείτε να φυτέψετε φυτά φράουλας και αγκινάρας.
Τον χειμώνα επίσης μπορείτε να φυτέψετε θάμνους, δένδρα αλλά και κωνοφόρα. Τέλος εάν δεν έχετε ήδη φυτέψει βολβούς, μπορείτε να αγοράσετε από τα φυτώρια φυτρωμένους βολβούς με ζουμπούλια, φρέζιες, υάκινθους, νάρκισσους, ανεμώνες, κρόκο, λίλιουμ, ίριδες, τουλίπες, κ.λπ. και να τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή στα παρτέρια μας. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φυτώρια έτοιμα φυτά από βιολέτες, πανσέδες, μοσχομπίζελα, μολόχες, καλέντουλες, σκυλάκια κ.λπ. και να τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή στα παρτέρια μας.
Επείγουσες και αναγκαίες χειμωνιάτικες φροντίδες λόγω... θερμοκηπίου!
Λόγω της αλλαγής του κλίματος η επιβίωση των φυτών καθίσταται πιο δύσκολη στις μέρες μας. Θα πρέπει να λάβετε εγκαίρως τα μέτρα σας γιατί ο χειμώνας είναι πάντα η πιο δύσκολη εποχή για την επιβίωση των φυτών μας και ειδικότερα τώρα με την «ενοποίηση» των εποχών.
Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβετε είναι δύο ειδών: προληπτικά και κατασταλτικά.
Προληπτικά μέτρα
Χρήση κομπόστ τόσο στο έδαφος όσο και στις γλάστρες. Το κομπόστ έχει την ιδιότητα αφενός να διατηρεί υψηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα, αφετέρου βοηθάει τα φυτά να αναπτύξουν πιο πλούσιο ριζικό σύστημα. Έτσι, μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις όποιες αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Διαλέξτε φυτά κατάλληλα για την περιοχή σας.
Επιλέξετε το κατάλληλο χώρο για να φυτέψετε τα κατάλληλα φυτά. Στις ζώνες του κήπου όπου υπάρχουν ισχυροί και ψυχροί άνεμοι θα πρέπει να φυτεύονται ανθεκτικά φυτά. Μία ενδιάμεση λύση είναι η δημιουργία ενός ανεμοφράκτη -φυσικού ή τεχνητού- ώστε να προστατεύονται τα φυτά σας. Φροντίστε έτσι ώστε να παρέχετε μία ισορροπημένη λίπανση στα φυτά για να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη. Η τρυφερή βλάστηση, ακόμη και στα πιο ανθεκτικά είδη, είναι πολύ ευάλωτη στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Φροντίστε να εξετάζεται τα φυτά σας σε τακτά διαστήματα για τυχόν αρρώστιες ή προσβολές.
Κλαδέψτε σωστά και μειώστε το πότισμα.
Μην ποτίζετε τα φυτά σας κατά τις νυχτερινές ώρες γιατί η πτώση της θερμοκρασίας ενδέχεται να καταστρέψει το ριζικό τους σύστημα.
Κατασταλτικά μέτρα
Μεταφέρετε σε εσωτερικούς χώρους τα ευαίσθητα φυτά κυρίως όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να κατεβαίνουν επικίνδυνα. Τέτοια φυτά είναι όλοι οι κάκτοι, τα παχύφυτα, οι γαρδένιες, οι πόθοι, ο φίκος, ο κρότωνας, το φυλλόδενδρο κ.λπ.
Το ιδανικό είναι να τα βάλουμε σε χώρους με αρκετό φωτισμό και ακόμα καλύτερα, μακριά από πηγές θερμότητας. Η ιδανική θερμοκρασία για την σωστή ανάπτυξή τους είναι 16° - 18° C.
Χρησιμοποιήστε κομπόστ επιφανειακά τόσο στις γλάστρες όσο και στον κήπο. Μπορεί να κρατήσει υψηλότερη τη θερμοκρασία του ριζικού συστήματος των φυτών κατά 1° - 2° C. Εάν είναι αναγκαίο καλύψτε τα φυτά σας για να τα προστατέψετε από το κρύο. Αν οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κατέβουν αρκετά, είναι καλό να καλύψετε και τους κορμούς κάποιων καρποφόρων δένδρων (π.χ. εσπεριδοειδή) με πλαστικό ή κάποιο άλλο υλικό.
Εάν παρατηρήσετε ζημιές (σκασίματα) στον κορμό ή στα κλαδιά των φυτών μας, θα πρέπει να τις καλύψετε με χαλκό και ασβέστη, ώστε να μην αφήσετε ανοιχτές πύλες σε μύκητες.
Το διαβάσαμε στο giantsakiplants.gr