Οι κορυφαίες χώρες στα βιολογικά προϊόντα

    Μοιραστείτε το:

Τα 9,6 εκατ. εκτάρια (5,4% του συνολικού εκμεταλλεύσιμου γεωργικού εδάφους) έφτασε το 2011 η συνολική έκταση που καλλιεργείται βιολογικά, από τα 5,6 εκατ. εκτάρια που ήταν το 2002. Η αξία κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής αγοράς για βιολογικά προϊόντα ανήλθε στα 19,7 δις ευρώ το 2011.
 
Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη αναλογία εκτάσεων βιολογικής γεωργίας είναι η Αυστρία (19%), η Σουηδία (15,7%), η Εσθονία (14%), η Τσεχία (13%) και η Λετονία (10%).
 
Οι χώρες με την μεγαλύτερη έκταση βιολογικής καλλιέργειας στην Ευρώπη είναι η Ισπανία (1,8 εκατ. εκτάρια), η Ιταλία (1,1 εκατ. εκτάρια), η Γερμανία (1 εκατ. εκτάρια), η Γαλλία (0,97 εκατ. εκτάρια) και η Βρετανία (0,63 εκατ. εκτάρια). Μαζί αυτές οι χώρες αντιστοιχούν στο 57% της συνολικής βιολογικής έκτασης της ΕΕ.
 
Οι κορυφαίες σοδιές που καλλιεργούν οι βιολογικοί γεωργοί στην ΕΕ είναι οι ελιές (31%), τα ακρόδρυα (13%), τα σταφύλια (17%), και ακολουθούν τα υπόλοιπα φρούτα (21%) και οι άλλες μόνιμες σοδιές (16%). Υπήρχαν περισσότεροι από 225.000 βιολογικοί παραγωγοί καταχωρημένοι στην ΕΕ το 2011.
 
Η συνολική παγκόσμια αγορά βιολογικών τροφίμων τριπλασιάστηκε σε μέγεθος μεταξύ των ετών 2000 και 2012. Στο 5.6% ανέρχεται το μερίδιο εδαφών υπό βιολογική διαχείριση στην ΕΕ, ενώ στις άλλες περιοχές είναι λιγότερο από 1%. Το 2012 υπήρχαν 37,5 εκατ. εκτάρια εδαφών βιολογικής γεωργίας στον κόσμο, και σχεδόν το 30% από αυτά βρίσκεται στην Ευρώπη (230.000 αγροκτήματα).

 

 

Πηγή:organiclife.gr
 

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα