Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Στη βιολογική γεωργία, το compost αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας. Δημιουργήστε λοιπόν το δικό σας λίπασμα και απολαύστε τα υγιεινά βιολογικά κηπευτικά σας.
Διαδικασία κομποστοποίησης.
Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι εργάτες της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.
Για το δικό σας compost ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1.Κάδος κομποστοποίησης
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κομπόστ. Υπάρχουν κάδοι σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι.
Εναλλακτικά μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας χειροποίητο κάδο όπως παρακάτω:
Οι πλευρές πρέπει να είναι από συμπαγή υλικά, όπως το ξύλο ή τσιμεντόλιθοι. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την κατασκευή ξύλινου κάδου, που είναι και ο πιο εύκολος.
Οι ιδανικές διαστάσεις της βάσης είναι 1x1, ενώ το ύψος γύρω στα 70 cm. Θα χρειαστούμε 4 δοκάρια και περίπου 30 σανίδες.
Κατασκευή:
Καρφώνουμε τις σανίδες στα δοκάρια, αφήνοντας όμως μεταξύ τους ένα διάκενο περίπου 1 cm ώστε να αερίζεται το κομπόστ. Tip: Χρησιμοποιήστε παλέτες καρφώνοντας στα κενά σανίδες…
Το δοχείο δεν πρέπει να έχει πάτο και το τοποθετούμε στον κήπο μας, αφού πρώτα σκαλίσουμε λίγο το χώμα σε βάθος 10-15 cm, ώστε να βοηθήσουμε τους γεωσκώληκες να ανέβουν επάνω, βοηθώντας έτσι την όλη διαδικασία. Με σανίδες φτιάγνουμε ένα καπάκι ή καλύπτουμε με ένα νάιλον την κορυφή της κατασκευής.
2. Προσθέστε τα υλικά για την κομποστοποίηση.
Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Ας τις ονομάσουμε καφέ και… πράσινες.
Φανταστείτε λοιπόν πως φτιάγνουμε ένα σάντουιτς με στρώσεις υλικών. Τα καφέ υλικά είναι το ψωμί και τα πράσινα υλικά το τυρί. Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών σαν να φτιάχνατε σάντουιτς.
Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε την καλή υφή του μίγματος, τον καλό αερισμό του και την εξισορρόπηση της υγρασίας, αποτρέποντας την σήψη των υγρών πράσινων υλικών.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλο το μίγμα θα πρέπει να είναι ενυδατωμένο σαν ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι! Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών από θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετώντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “καφέ” υλικών, και στη συνέχεια, ένα λεπτό στρώμα χώμα κήπου.
Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “πράσινων” υλικών συμπληρώνοντας με ένα λεπτό στρώμα κομπόστ ή χώμα εδάφους. Καταβρέξτε την κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα.
Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα πράσινων και καφέ προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.
Πράσινα:
Λαχανικά
Φρούτα
Aποκόμματα χλόης
Καφές και τσάι
Kοπριά χορτοφάγων ζώων
Πράσινα φύλλα
Μικρά κλαδιά
Καφέ:
Ξερά φύλλα
Σανό και άχυρο
Ξεραμένη χλόη
Χαρτί και χαρτόνι
Ξυλώδη κλαδιά
Κελύφοι αυγών
Φακελάκια τσαγιού
πριονίδια
Στελέχη καλαμποκιού
Μπισκότα
Τί να μην Προσθέτετε στο κομπόστ σας
Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους.
Αν προσθέσετε τα υλικά αυτά θα παράγετε κομπόστ, απλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Προσθέτοντας άλλα υλικά, στο σωρό σας είναι απλά επικίνδυνο λόγω της ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, όλα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στο σωρό του κόμποστ σας.
Μην Προσθέτετε:
Κρέας και τα κόκαλα
Ψωμί
Πουλερικά και ψάρια
Μαγειρεμένα φαγητά
Λιπαρά απόβλητα τροφίμων
Ολόκληρα αυγά
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ανθρώπινα περιττώματα
Ολέθρια ζιζάνια
Επεξεργασμένα ξύλα
Περιττώματα σαρκοφάγων ζώων
Αρρωστα φυτά
3.Διαδικασία κομποστοποίησης.
Μόλις γεμίσετε τον κάδο, ανακατεύετε το σωρό με ένα ξύλο κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το κομπόστ σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μην αμελήσετε να κρατάτε ενυδατωμένο το μείγμα. Φανταστείτε δηλαδή την υγρασία που έχει ένα στυμμένο σφουγγάρι. Ανάλογα τις συνθήκες και τα υλικά, το κομπόστ θα είναι έτοιμο από 20 μέχρι ακόμα και έξι μήνες. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος.
Καλή επιτυχία...
Πηγή:organiclife.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα
Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις...
-
Πράσινους παπαγάλους γέμισε η Αθήνα
Και έτσι ξαφνικά η Αθήνα, ακόμα και το κέντρο της, απέκτησε αποικία παπαγάλων! Όλοι τους, έχουν ένα εκπληκτικό...
-
Από τί υλικά φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια
Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της...
-
Έθιμα για την Κυριακή των Βαΐων
Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με...
Ζώα και κήπος
Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια
Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά και συνήθως σκεφτόμαστε εκδρομές, την ανάσα στην ντουλάπα μας ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού μας....
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Το έθιμο του Μάρτη!
Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Πως φτιάχνουμε χαρταετό
Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής
Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή
Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν...
διαβάστε αναλυτικά »
Χρήσιμα και απαραίτητα
Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα
Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία
Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »