Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Κήπος για κάθε χώρο

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τρόφιμα από τα υπολείμματα της κουζίνας σας!

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τρόφιμα από τα υπολείμματα της κουζίνας σας!

Αν έχει σημασία για εσάς το φαγητό σας να είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα, σας παρουσιάζουμε μερικές κατηγορίες φυτών που μπορείτε να τα«αναστήσετε» από τα υπολείμματα της κουζίνας σας με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο!
Μη ξεχνάτε μόνο, ότι η ποιότητα των φυτικών απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσετε θα καθορίσει και την ποιότητα των “νέων” τροφίμων που θα φυτρώσουν στον κήπο σας. Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε την αγορά τοπικών βιολογικών προϊόντων, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας είναι φρέσκα, υγιή και απαλλαγμένα από χημικές και γενετικέςπαρεμβάσεις.

Πράσα, κρεμμυδάκια και μάραθος
Μπορείτε να τοποθετήσετε το λευκό άκρο της ρίζας τους σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο νερό και να το αφήσετε σε μια φωτεινή θέση του σπιτιού σας (π.χ. στο παράθυρο). Όταν έρθει η ώρα για μαγείρεμα, απλά κόψτε ό, τι χρειάζεστε από το πράσινο και αφήστε το λευκό άκρο της ρίζας να συνεχίσει να μεγαλώνει στο νερό. Ανανεώστε το νερό του φυτού μία φορά την εβδομάδα και έτσι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε αυτά τα λαχανικά ποτέ ξανά!
Δείτε πως: Καλλιεργήστε πανεύκολα ξανά και ξανά τα φρέσκα κρεμμυδάκια σας!

Σέλινο, μαρούλι και λάχανο
Όπως γίνεται και με τα πράσα, τα λαχανικά αυτά θα φυτρώσουν εκ νέου από το λευκό άκρο της ρίζας τους. Κόψτε τα μακριά κοτσάνια, όπως θα κάνατε κανονικά, και τοποθετήστε το άκρο της ρίζας σε ένα ρηχό μπολ με νερό, αρκετό για να καλύψει τις ρίζες. Τοποθετήστε το σε μια φωτεινή θέση δίπλα στο παράθυρο και ψεκάστε το περιστασιακά με νερό για να κρατήσετε την κορυφή υγρή.
Μετά από μερικές μέρες, θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι ρίζες και τα νέα φύλλα. Όταν συμβεί αυτό (περίπου μετά από μια εβδομάδα), μεταφυτέψτε το φυτό στο χώμα, μόνο με τα φύλλα να εξέχουν στην επιφάνεια. Το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα φυτρώσει και άλλο ένα ολόκληρο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε τη ρίζα κατευθείαν στο χώμα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε να την κρατήσετε πολύ υγρή την πρώτη εβδομάδα, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται νέοι βλαστοί.

Πατάτες
Η εκ νέου καλλιέργεια της πατάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων (όπως και χρημάτων). Μπορείτε να επανακαλλιεργήσετε πατάτες από κάθε παλιά πατάτα που έχει “μάτια” πάνω της. Διαλέξτε μια πατάτα που έχει αυτά τα “εξογκώματα” και κόψτε την σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών σε πλάτος, εξασφαλίζοντας το κάθε κομμάτι να έχει τουλάχιστον ένα ή δύο “μάτια”. Αφήστε τα κομμένα μέρη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ή δύο ημέρες, ώστε να στεγνώσουν στην επιφάνεια. Αυτό αποτρέπει την πατάτα να χαλάσει, εξασφαλίζοντας οι νέοι βλαστοί να τρέφονται από το κάθε κομμάτι της.
Φυτέψτε τα κομμάτια πατάτας περίπου 20 εκατοστά βαθιά με το “μάτι” στραμμένο προς τα πάνω και καλύψτε με χώμα περίπου τα 10 εκατοστά. Καθώς το φυτό σας θα αρχίσει να μεγαλώνει και να φαίνονται περισσότερες ρίζες, προσθέστε και άλλο χώμα. Αν το φυτό σας πραγματικά «απογειωθεί», βάλτε περισσότερο χώμα γύρω από τη βάση του για να βοηθήσει την ανάπτυξη.

Σκόρδο
Αρκεί μία και μόνο σκελίδα για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο νέο σκόρδο! Απλά φυτέψτε την, με τη ρίζα προς τα κάτω, σε μια ζεστή θέση με άφθονο φως. Το σκόρδο θα φυτευτεί μόνο του και θα παράγει νέους βλαστούς.

Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα ευκολότερα λαχανικά για φύτευση. Κόψτε την άκρη της ρίζας του κρεμμυδιού, αφήνοντας ένα εκατοστό περίπου. Τοποθετήστε το σε μια ηλιόλουστη θέση και καλύψτε το πάνω μέρος με χώμα. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα διατηρείται υγρό.
Όσο χρησιμοποιείτε τα κρεμμύδια που μόνοι σας καλλιεργήσατε, συνεχίστε να φυτεύετε τις άκρες της ρίζας που σας έμειναν από το μαγείρεμα, φυτέψτε τις εκ νέου και δεν θα ξανά χρειαστεί να αγοράσετε κρεμμύδια!

Λεμονόχορτο
Τοποθετήστε το άκρο της ρίζας του λεμονόχορτου (αφού έχετε κόψει τα υπόλοιπα κομμάτια) σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο νερό και αφήστε το σε μια φωτεινή θέση του σπιτιού σας. Μέσα σε μια εβδομάδα θα αρχίσουν να εμφανίζονται νέα φύλλα. Μεταφυτέψτε τότε το λεμονόχορτο σε μια μικρή γλάστρα και αφήστε την έξω στον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεμονόχορτό σας όταν φτάσει στο ύψος περίπου 30 εκατοστών. Κόψτε ό,τι χρειάζεστε και αφήστε το υπόλοιπο φυτό να συνεχίσει να μεγαλώνει.

Τζίντζερ (Πιπερόριζα)
Τo τζίντζερ είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί εκ νέου. Απλά φυτέψτε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της ρίζας σε χώμα μαζί με τα νεότερα (δηλαδή μικρότερα) κομμάτια, στραμμένα προς τα πάνω. Η πιπερόριζα απολαμβάνει το όχι άμεσο, φως του ήλιου, σε ένα ζεστό υγρό περιβάλλον.
Πολύ γρήγορα το φυτό θα αρχίσει να βγάζει νέους βλαστούς και ρίζες. Μόλις δημιουργηθεί ολόκληρο το φυτό, βγάλτε το όλο από το χώμα και αφαιρέστε ένα κομμάτι από το ρίζωμα για να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Επειδή πρόκειται για ένα πολύ όμορφο φυτό, αν δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως τρόφιμο, αφήστε το απλά να ομορφαίνει τον χώρο σας.

Γλυκοπατάτες
Όταν φυτευτεί, η γλυκοπατάτα θα παράγει βλαστούς-”μάτια” που μοιάζουν σε αυτά της πατάτας. Φυτέψτε ολόκληρη ή ένα μέρος της γλυκοπατάτας κάτω από ένα λεπτό στρώμα χώματος, σε μία υγρή, ηλιόλουστη θέση. Οι νέοι βλαστοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στο χώμα σε περίπου μία εβδομάδα. Μόλις οι βλαστοί φθάσουν σε ύψος περίπου 10 εκατοστών, βγάλτε τους και ξαναφυτέψτε τους, επιτρέποντας περίπου 30 εκατοστά κενό ανάμεσα σε κάθε φυτό. Θα χρειαστούν περίπου 4 μήνες για τις γλυκοπατάτες σας να είναι έτοιμες.

Μανιτάρια
Μπορεί να ξαναφυτεύονται, αλλά τα μανιτάρια είναι από τους πιο δύσκολους οργανισμούς για να μεγαλώσουν μέσα από τα υπολείμματά τους. Χρειάζονται ζεστό και υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα, αλλά πρέπει να ανταγωνιστούν άλλους μύκητες για να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον. Αν και δεν είναι το “αγαπημένο” τους κλίμα, το κρύο, σχεδόν παγωμένο περιβάλλον δίνει στα μανιτάρια μια μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει τον αγώνα ενάντια σε άλλους μύκητες.
Ετοιμάστε ένα μείγμα από χώμα και λίπασμα σε ένα δοχείο, ώστε να μπορείτε να το μεταφέρετε εύκολα και να ελέγχετε τη θερμοκρασία του μανιταριού σας. Καλό είναι, κατά τη διάρκεια της ημέρας να το διατηρείτε σε ζεστό, “φιλτραρισμένο” φως και το βράδυ σε μια δροσερή θερμοκρασία. Απλά φυτέψτε το κοτσάνι στο χώμα (και αφαιρέστε το υπόλοιπο), αφήνοντας μόνο την κορυφή εκτεθειμένη. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, στη βάση θα αναπτυχθεί ένα εντελώς νέο μανιτάρι.

Ανανάς
Για να ξαναφυτρώσει ο ανανάς, θα πρέπει να αφαιρέσετε το πράσινα φυλλώδη κομμάτια στην κορυφή και να εξασφαλίσετε ότι κανένα κομματάκι του φρούτου δεν εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο.
Φύτεψε το “στέμμα” του ανανά σε ένα ζεστό και εντελώς στεγνό περιβάλλον. Στην αρχή θα το ποτίζετε τακτικά, μειώνοντας το εβδομαδιαίο πότισμα μόλις διαμορφωθεί το φυτό. Θα το δείτε να αναπτύσσεται τους πρώτους λίγους μήνες, αλλά θα χρειαστούν περίπου 2 με 3 χρόνια μέχρι ο ανανάς να είναι έτοιμος για το πιάτο σας.

 

Πηγή:proionta-tis-fisis.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

  2. Μοίρασμα σπόρων & γνώσεων, πρακτικά εργαστήρια

    Το Σάββατο 13 Φλεβάρη στις 12:30, οι «Δρυάδες» και οι «Σπόροι Ζωής», παρέα με τις υπόλοιπες ομάδες σποροφύλαξης...

  3. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

    Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

  4. Kαλλιέργεια οπωροκηπευτικών στο διάστημα

    Μια ομάδα ερευνητών στη μικρή πόλη Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας εργάζεται νυχθημερόν πάνω σε ένα πρότζεκτ που δεν μοιάζει...

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron