Δύσκολη χρονιά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Οι τευτλοπαραγωγοί ζουν φέτος μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού η λειτουργία του ενός και μόνο εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, δημιουργεί καθυστερήσεις και γκρίνια. Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Πλατύ Ημαθίας, Στέργιος Στράντζαλης, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής, παραλαβής και επεξεργασίας των τεύτλων (καμπάνιας), το πολύ πέντε ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, που έχει οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου.
Μέχρι σήμερα, η συγκομιδή, παραλαβή και επεξεργασία των τεύτλων, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, άνω του 50%. Όπως δήλωσε ο παραγωγός αλλά και πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Σερρών, Χρήστος Βαρούτης, «είμαστε στο 65% της καμπάνιας στο νομό και κάθε εβδομάδα παραδίδονται στο Πλατύ περίπου 4.000 τόνοι, ενώ μέχρι και πέρυσι, που λειτουργούσε το εργοστάσιο στις Σέρρες, παραδίδαμε 5.000-6.000 τόνους/ημερησίως».
«Το σύστημα παραλαβής και επεξεργασίας ζαχαρότευτλων, έχει «φρακάρει», μετά το κλείσιμο φέτος των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ενώ οι παραγωγοί επιθυμούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια «το γεγονός ότι ακόμα δεν μας έχουν πει πότε θα πληρωθούμε, μας προβληματίζει και υπάρχει γκρίνια».
Στο 50% βρίσκεται η καμπάνια στην Ορεστιάδα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της περιοχής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ, Πέτρο Χαστανίδη, «ημερησίως αποστέλλονται στο Πλατύ Ημαθίας περίπου 2.500 τόνοι τεύτλων».
«Ευτυχώς ο καιρός συμμαχεί μαζί μας και έτσι παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται οι τευτλοπαραγωγοί δεν θα χάσουν μεροκάματο», επεσήμανε. Όπως εξήγησε, «λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών για την εποχή, όπως και στις Σέρρες, έτσι και στην Ορεστιάδα ο ζαχαρικός τίτλος βρίσκεται πάνω από τα 14 pol (μετρά την ποσότητα ζάχαρης), που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πάρουν καλό μεροκάματο».
Στην περιοχή του Πλατέος η καμπάνια βρίσκεται κοντά στο 50% και σύμφωνα με τον κ. Στράντζαλη οι όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν στην όλη διαδικασία παραλαβής και επεξεργασίας των τεύτλων επιλύονται γρήγορα και το εργοστάσιο δουλεύει στη μέγιστη δυναμική του, ήτοι 7.600 τόνους/24ωρο.
Πάντως, κοινή θέση όλων των προαναφερομένων είναι ότι με την πρακτική αυτή που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, η διοίκηση ενώ επεδίωκε μείωση των λειτουργικών εξόδων (για αυτό και ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες), το «πιο πιθανόν είναι να έχει πάλι ζημίες, αφού κατά τη μεταφορά και μέχρι να ξεφορτωθεί και να μπει για επεξεργασία το προϊόν, χάνει σε βάρος και σε ποιότητα, ενώ οι παραγωγοί θα πληρωθούν με βάση τις μετρήσεις που γίνονται στην παράδοση της παραγωγής τους». Στο πλαίσιο αυτό, όλοι εξέφρασαν την ευχή την επόμενη χρονιά να τεθούν και πάλι σε λειτουργία να εργοστάσια της ΕΒΖ.
Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονταν (πριν από την αναστολή λειτουργίας) 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή έσπερναν συνολικά 18.000 στρέμματα. Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονταν σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων έσπερναν 13.000 στρέμματα και στο Πλατύ Ημαθίας οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 106 άτομα και 50.000 στρέμματα αντίστοιχα.
Πηγή:top7news.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Τι προβλέπουν τα μερομήνια για τον φετινό χειμώνα
Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες του 2016 αλλά και μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Τα Μερομήνια ή...
-
Kαλλιέργεια οπωροκηπευτικών στο διάστημα
Μια ομάδα ερευνητών στη μικρή πόλη Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας εργάζεται νυχθημερόν πάνω σε ένα πρότζεκτ που δεν μοιάζει...
-
Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στεφάνια
Χριστουγεννιάτικα στεφάνια, δώρο από τη φύση. Έρχονται Χριστούγεννα! Σας αρέσει να κάνετε πρωτότυπα και ξεχωριστά χειροποίητα δώρα στους...
-
Για ένα σωστό πρωϊνό
Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης πρωινού και διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής είναι πλέον χιλιοαποδεδειγμένη...
Σχεδιασμός λουλουδόκηπου
Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας
Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Φυτά και Feng Shui
Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...
διαβάστε αναλυτικά »
Χώροι κηπουρικής
Είδη βραχόκηπων
Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »
Κόψιμο και κλάδεμα
Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε
Μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν...
διαβάστε αναλυτικά »
Βιολογική φροντίδα κήπου
Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!
Ήρθε το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στο σπίτι; Εάν τα φυτά σας δείχνουν διψασμένα και ταλαιπωρημένα, δώστε τους τις πρώτες...
διαβάστε αναλυτικά »
Φθινοπωρινός κήπος
Επιστροφή στον κήπο μας
Στις αρχές του Σεπτέμβρη, τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και οι περισσότεροι ενήλικες επιστρέφουν στη δουλειά - η "κανονική" ζωή επιστρέφει....
διαβάστε αναλυτικά »
Συμβουλές κηπουρικής σε γλάστρες
Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;
Καιρός για διακοπές και το πότισμα του φυτών, κατά τη διάρκεια της απουσίας από το σπίτι λόγω διακοπών, αποτελεί μεγάλη σκοτούρα για...
διαβάστε αναλυτικά »