Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Κήπος για κάθε χώρο » Τοιχόκηποι και κάθετοι κήποι

Ας φτιάξουμε έναν κάθετο κήπο

Ας φτιάξουμε έναν κάθετο κήπο

Ο κάθετος κήπος, γνωστός επίσης κι ως πράσινος τοίχος, αποτελεί μοντέρνα τεχνική αρχιτεκτονικής τοπίου ταχύτατα εξαπλούμενη σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τάση που αναπτύσσεται δίπλα στην βιομηχανία της οικοδομής, σε κτίσματα τόσο εμπορικά όσο και σε σπίτια.

Η νέα αυτή μόδα ξεκίνησε με τον βοτανολόγο Πάτρικ Μπλάνκ, ο οποίος ειδικεύτηκε σε φυτά από τροπικά δάση και αυτός κυρίως εισήγαγε και έκανε δημοφιλή τον κάθετο κήπο. Σ' αυτό το σύστημα, οι κάθετοι κήποι είναι τόσο ελαφρείς ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε τοίχο και η άρδευση και λίπανση γίνονται αυτόματα. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν συμπεριλαμβάνεται η μοναδική ομορφιά στις πόλεις, η θερμική μόνωση, η μείωση της ρύπανσης και του εξωτερικού θορύβου.

Τα πράσινα πάνελ ή οι συναρμολογούμενες σωληνώσεις δίνουν ζωή σε τοίχους, διαδρόμους, δωμάτια ή γωνίες. Κατασκευή ενός κάθετου κήπου με τεχνητά κεραμικά τούβλα. Μερικές τεχνικές για να φτιάξουμε έναν όμορφο κάθετο κήπο. Μερικοί είναι υπέροχοι για το εσωτερικό του σπιτιού κι ακόμα για μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Ο πράσινος τοίχος στην εικόνα είναι φτιαγμένος από κεραμικά τούβλα 29 Χ 25 Χ 19 εκατοστά. Το κεντρικό τμήμα κάθε τούβλου γεμίζεται με υπόστρωμα που περιέχει θρεπτικά συστατικά για το φυτό. Στους μικρούς κήπους το πότισμα μπορεί να γίνει με το χέρι. Σε μεγαλύτερους κήπους συνιστάται αυτόματο πότισμα (με σταγόνες) για να ποτίζονται τα φυτά σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Κατασκευή κάθετου κήπου με ανακυκλώσιμα υλικά.

Τοποθεσία
Διαλέξτε την περιοχή όπου θα τοποθετήσετε τον κάθετο κήπο σας. Σημειώστε ότι η υγρασία καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με την παραπάνω κατασκευή. Αν χρησιμοποιήσετε μπουκάλια για τη φύτευση των φυτών σας, λάβετε υπ΄όψη σας τη ροή του νερού. Το νερό πέφτει στο έδαφος γι αυτό είναι προτιμότερο να φτιάξετε τον κήπο σας σε μέρος με εύκολη παροχέτευση.

Ταπετσαρία
Μη ξεχνάτε ότι αν ο τοίχος έχει μεγάλη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να του αλλάξετε τοποθεσία λαμβάνοντας υπ΄όψη σας τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Σας συνιστούμε να μονώσετε τον τοίχο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τοποθετήσετε τα μπουκάλια στον τοίχο, ανάλογα με το υλικό τους και τα χαρακτηριστικά του τοίχου. Ο πιο συνήθης τρόπος να το φτιάξετε είναι με σύρμα και βάζοντας τα μπουκάλια στη σειρά.
Χρησιμοποιείστε μπουκάλια ίδιου μεγέθους, κατά προτίμηση 2 λίτρων.
Κάντε τρύπες και στα δύο άκρα του μπουκαλιού, πολύ κοντά στο λαιμό και τον πάτο, όπου το πλαστικό είναι σκληρότερο. Οι δύο τρύπες πρέπει να είναι στην "ίδια ευθεία", ώστε το σύρμα να είναι ίσιο και να μη γέρνει το μπουκάλι. Οι τρύπες πρέπει να είναι τόσο μεγάλες όσο χρειάζεται για να περνάει το σύρμα και να μη φεύγει το νερό.
Τώρα ήρθε η ώρα να κόψετε το τμήμα του μπουκαλιού όπου θα φυτευτεί το φυτό. Το κόψιμο να είναι περίπου 12 εκατοστά πλατύ και 15 μακρύ (εξαρτάται βέβαια κι απ' το μέγεθος του μπουκαλιού).
Κάντε μία ή δύο τρύπες στην απέναντι μεριά του ανοίγματος ώστε να φεύγει το νερό το οποίο θα πέσει στο από κάτω φυτό.
Κόψτε τα δύο σύρματα στο ύψος περίπου του τοίχου όπου θα τοποθετηθεί ο κήπος. Κάντε κανα δυό κόμπους στην άκρη του κάθε σύρματος και περάστε την άλλη άκρη από τις τρύπες του μπουκαλιού. Μετά κάντε πάλι κανα δυό κόμπους σε κάθε σύρμα. Οι κόμποι πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και σε κατάλληλη απόσταση από το μπουκάλι που έχει ήδη τοποθετηθεί. Μετά τοποθετήστε το δεύτερο μπουκάλι και ούτω καθεξής με όσα μπουκάλια θέλετε. Θυμηθείτε ότι τα μπουκάλια πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος, αλλιώς ο κήπος θα γέρνει. Κι αποφύγετε να τοποθετήσετε πάρα πολλά μπουκάλια στην ίδια σειρά διότι θα γίνει πολύ βαρύς.
Βάλτε τις σειρές από μπουκάλια στον τοίχο. Στερεώστε με αρκετά καρφιά ή βίδες.
Βάλτε το χώμα και τα φυτά που θέλετε. Θυμηθείτε να βάλετε στον πάτο ένα στρώμα από πετρούλες ή εφημερίδα για να στραγγίζει το νερό.

Πώς να φτιάξετε κάθετο κήπο με το σύστημα Μινιγκάρντεν

Υπάρχουν πολλά συστήματα μινιγκάρντεν που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο σπίτι σας με διακοσμητικά, αρωματικά φυτά ή λαχανικά.
Ο σχεδιασμός είναι αυτο- υποστηριζόμενος, αυτο-αρδευόμενος και μπορεί να εγκατασταθεί είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μιας οικοδομής.Το μεγαλύτερο προσόν του είναι τα συναρμολογούμενα μέρη που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε κι εγκαταστήσουμε κάθετους κήπους οποιουδήποτε μεγέθους με μεγάλη ευκολία, ανάλογα με τη φαντασία μας.Το κάθε συναρμολογούμενο τμήμα αποτελείται από 3 κομμάτια: ένα καπάκι, ένα κυκλικό συνδετήρα κι ένα δοχείο με 3 υποδοχές. Επί πλέον, το σύστημα περιλαμβάνει ένα δίσκο βάσης για τη συλλογή του αποστραγγιζόμενου νερού. Φυτεύουμε ποικιλία μικρών ή μεσαίων φυτών.

Εγκατάσταση και διαμόρφωση
Η συναρμολόγηση του κάθετου Μινιγκάρντεν είναι εξαιρετικά απλή με απεριόριστους συνδυασμούς.Τα συναρμολογούμενα κομμάτια επιτρέπουν να χωράει κάθετα ή οριζόντια και αν συνδυαστεί με γωνιακά κομμάτια αυξάνονται αυτοί οι συνδυασμοί.
Ο κάθετος Μινιγκάρντεν μπορεί να μπει σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους ή να ενσωματωθεί στην επιφάνεια του τοίχου πολύ εύκολα κι απλά από το έδαφος μέχρι οποιοδήποτε ύψος τοίχου.
Οι συνδυασμοί εξαρτώνται από τη φαντασία του καθενός και βέβαια τα είδη και χρώματα των φυτών μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικό αποτέλεσμα. Επίσης πολύ εύκολα μπορούμε να αντικαθιστούμε τα φυτά.
Τα κομμάτια μπορούν να τοποθετηθούν διαδοχικά το ένα πάνω στο άλλο στο ίδιο επίπεδο με τη βοήθεια των κυκλικών συνδετήρων. Οι ενώσεις μπορεί να είναι είτε κατά μήκος είτε μπρος-πίσω, με πολλαπλές συναρμολογήσεις, σε μονές ή διπλές κατασκευές.

Υλικά
Ο κάθετος Μινιγκάρντεν φτιάχνεται από υψηλής αντοχής πολυπροπυλένιο, περιέχει πρόσθετα για προστασία κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας και είναι πολυ ανθεκτικός στις ακραίες θερμοκρασίες. Έχει δε εγγύηση για 10 χρόνια. Επίσης είναι ανακυκλώσιμος.


Άρδευση και αποστράγγιση
Ο κάθετος Μινιγκάρντεν έχει φτιαχτεί με τρόπο που να δέχεται αρδευτικό σύστημα και διαθέτει καινοτόμο μηχανισμό αποστράγγισης λόγω βαρύτητας.
Το χαρακτηριστικό αυτό διασφαλίζει την καλή αποστράγγιση του νερού στο πιάτο της βάσης και βοηθά στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των φυτών.

Θερμική συμπεριφορά
Καλύπτοντας έναν εξωτερικό τοίχο του σπιτιού σας ή διαμερίσματος με κάθετο Μινιγκάρντεν συνεισφέρετε στην αύξηση της μονωτικής απόδοσης, συνεπώς μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού σας. Δηλαδή, ο κάθετος Μινιγκάρντεν αν τοποθετηθεί σωστά στον εξωτερικό τοίχο χρησιμεύει ως άριστο μονωτικό.

Μείωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου
Η διαδικασία της παραγωγής φέρνει αναπόφευκτα έκλυση αερίων στην ατμόσφαιρα. Με τη φύτευση φυτών σε κάθετο Μινιγκάρντεν συνεισφέρετε στη μείωση των αερίων όπως το CO2, δεδομένου ότι η φύτευση αυτή είναι πολύ πυκνή με μεγάλο κύκλο ζωής. Η ισορροπία είναι απίστευτα φιλική προς το περιβάλλον. Ας ξαναθυμηθούμε δε ότι η πρώτη ύλη του Μινιγκάρντεν είναι ανακυκλώσιμη. Συνεισφέρετε λοιπόν στο περιβάλλον!

 

Πηγή:garden-future.eu

 


 

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Αναμένεται η κυκλοφορία του κρητικού φαρμάκου κατά της γρίπης

  Στις 9 Νοεμβρίου έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση και διάθεση του ελληνικού φαρμάκου κατά της γρίπης, που αποτελείται...

 2. Ήλιος για όλους!

  Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η αυτοπαραγωγή δωρεάν ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας... μακριά από το σημείο κατανάλωσης (virtual net-metering), μπορεί να...

 3. Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

  Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική...

 4. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών

  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά μόνο και μόνο επειδή καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, πολλά από...

Φυτά

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

 Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron