Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Κρατήστε τα αρώματα του καλοκαιριού και συνδυάστε όποιους τύπους φρέσκων φρούτων επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να συντηρήσετε βότανα και λαχανικά με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Και εδώ, η προετοιμασία είναι σημαντική. Τα βάζα πρέπει να είναι πεντακάθαρα, εάν θέλετε να διατηρήσετε τις λιχουδιές σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθαρίστε σχολαστικά τα βάζα και αποστειρώστε τα σε βραστό νερό. Έπειτα, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Μην τα σκουπίσετε με πετσέτα, καθώς τα βάζα μπορεί να γεμίσουν χνούδια ή να λερωθούν με λίπη. Βράστε τις στεγανωτικές ροδέλες και τα καπάκια σε νερό με λίγο ξύδι, ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Όταν γεμίζετε τα βάζα, προσέξτε να μην λερώσετε το χείλος τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε χωνί.

Αφού έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, χρειάζεται μόνο να αποφασίσετε ποια μέθοδο συντήρησης θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να μπορείτε να απολαύσετε μια καλοκαιρινή όαση μέσα στο χειμώνα.

Οι κλασσικές μέθοδοι με μια ματιά
Εμφιάλωση: Πρώτα βάζετε σε βάζα το προϊόν που θέλετε να συντηρήσετε και τοποθετείτε τα καπάκια χαλαρά. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, θερμαίνετε τα βάζα σε θερμοκρασία περίπου 100° C. Με τη θερμότητα διαστέλλεται επίσης το περιεχόμενο των βάζων. Έπειτα, όταν ψύχετε τα βάζα σε λεκάνη με νερό, το περιεχόμενο συστέλλεται και δημιουργείται κενό αέρος. Έτσι, τα βάζα σφραγίζονται αεροστεγώς. Με αυτήν τη μέθοδο, τα τρόφιμα συντηρούνται για δύο χρόνια περίπου.
Συντήρηση σε λάδι, ξύδι ή οινόπνευμα: Για τη συντήρηση φρούτων, βοτάνων κ.λπ. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Συνήθως το λάδι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση μόνο αποξηραμένων βοτάνων, σκόρδου ή ντομάτας. Τα λαχανικά μπορούν να καλυφθούν με βραστό ξύδι δύο φορές ή να μαγειρευτούν σε ξύδι. Τα φρούτα συντηρούνται σε οινόπνευμα, π.χ. σε ρούμι ή φρουτώδες μπράντι. Οι συντηρητικές ιδιότητες του οινοπνεύματος υποστηρίζονται από τη ζάχαρη.
Βράσιμο: Για το βράσιμο συνιστάται η μέθοδος εμφιάλωσης εν θερμώ. Βράζετε τα φρούτα σε σιρόπι και γεμίζετε τα βάζα όσο τα φρούτα είναι ακόμα ζεστά. Στην αρχή θα πρέπει να γεμίσετε τα βάζα μόνο έως τη μέση για να προσαρμόζονται σταδιακά στη θερμοκρασία. Αργότερα, γεμίζετε τα βάζα έως 2 εκατοστά κάτω από το χείλος και τα γυρίζετε ανάποδα για πέντε λεπτά. Σημειώστε ότι τα βιδωτά καπάκια θα πρέπει να αποστειρώνονται πρώτα με οινόπνευμα.
Αποξήρανση: Η αποξήρανση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, είτε στον αέρα είτε σε φούρνο.
Αποξήρανση στον αέρα: Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κομμάτια και τα δένετε σε σπάγκους. Έπειτα τα αποξηραίνετε για μία ή περισσότερες εβδομάδες αναλόγως την περιεκτικότητα τους σε νερό.
Αποξήρανση σε φούρνο: Αυτή η μέθοδος είναι γρηγορότερη και πιο υγιεινή. Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο δίσκο του φούρνου και τα αποξηραίνετε για τρεις έως έξι ώρες σε μέση θερμοκρασία 30° έως 40° C. Είναι σημαντικό να γυρίζετε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά κάθε μία ώρα. Αυτή η διαδικασία αποξήρανσης δεν συνιστάται με χρήση φούρνου μικροκυμάτων.
Συμβουλή: Για να ελέγξετε εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετά ξηρά, βάλτε μερικά σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τη. Εάν δείτε να σχηματίζονται σταγονίδια υγρασίας μέσα στη σακούλα, η διαδικασία αποξήρανσης πρέπει να συνεχιστεί.


Ποιος είναι ο σωστός τύπος ζάχαρης;
Όταν παρασκευάζετε μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κρυσταλλική ζάχαρη. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε χονδρόκοκκη ζάχαρη ή ζάχαρη με πηκτίνη.

Χονδρόκοκκη ζάχαρη: Επειδή έχει τραχιά κρυσταλλική δομή, η χονδρόκοκκη ζάχαρη αφροποιείται ελάχιστα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και κομπόστας. Έτσι δημιουργούνται λιγότερες φυσαλίδες και η μαρμελάδα/κομπόστα έχει πιο απαλή υφή.
Ζάχαρη με πηκτίνη: Παρασκευάζεται από ζάχαρη και πηκτίνη και είναι ιδανική για πολύ ώριμα και μαλακά φρούτα που στερεοποιούνται δύσκολα από μόνα τους. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη με πηκτίνη, τα φρούτα θα πρέπει να βράζουν έως οκτώ λεπτά, διαφορετικά θα μαλακώσουν υπερβολικά και δεν θα στερεοποιούνται καθόλου.
Η σημασία της σωστής αναλογίας

Χρησιμοποιήστε ένα κιλό ζάχαρης προς ένα κιλό φρούτων για να έχετε σωστά αποτελέσματα.

Πώς να παρασκευάσετε νόστιμες μαρμελάδες
• 1 κιλό φρούτα του δάσους (μαύρα φραγκοστάφυλα, μύρτιλλα, βατόμουρα ή σμέουρα)
• 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
Πλύνετε τα φρούτα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και πιέστε τα λίγο προς τα κάτω. Προσθέστε τη ζάχαρη με πηκτίνη και βράστε για τέσσερα λεπτά. Ανακατεύετε συχνά. Γεμίστε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείστε τα ερμητικά και γυρίστε τα ανάποδα για πέντε λεπτά.

Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με τη συγκομιδή και τη διαδικασία συντήρησης των δικών σας προϊόντων!

 

Πηγή:gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

    Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

  2. To Φένγκ Σούι (Feng shui) στην κουζίνα μας

    Το φένγκ σούι είναι η κατανόηση των 5 στοιχείων της φύσης ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό και...

  3. Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

    Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και...

  4. Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

    Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη...

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Όταν βλέπουμε τα χελιδόνια, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε το καλοκαίρι και όταν φεύγουν έρχεται το φθινόπωρο! Τί γνωρίζουμε όμως, γι αυτά; Τι τρώνε;Μικρά έντομα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργία φράκτη

Η περίφραξη στον κήπο μας

Η περίφραξη στον κήπο μας

Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Στάχτη στα φυτά !

Στάχτη στα φυτά !

Ένα είδος «φυσικής» διατροφής των φυτών είναι η στάχτη. Αυτή την εποχή (χειμώνας), υπάρχει στην εξοχή σε αφθονία. Από ξυλόσομπες, τζάκια αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

ΚηπευτικάΣπείρετε απευθείας στον κήπο σας ή στις γλάστρες σας σπόρους λαχανικών. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βλέπουμε να εξελίσσονται σε μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Πρασινίζουν και ομορφαίνουν τον χώρο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron