Το κομπόστ είναι πλούσιο σε θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία και επομένως προσφέρει στα φυτά όλα όσα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Επειδή το κομπόστ είναι καλό λίπασμα, είναι ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των νεαρών φυτών.
Για να έχετε κομπόστ εδάφους το συντομότερο δυνατό, πρέπει να αναδεύετε το κομπόστ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να γίνει από τον Φεβρουάριο έως και την άνοιξη. Το οξυγόνο, το οποίο καλύτερα να παρέχεται κατά την ανάδευση του κομπόστ, υποβοηθά την αποσύνθεση. Έτσι μπορεί ακόμα και να είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί το χώμα ακόμα και από την πρώτη σεζόν.
Βασικά, η ανάδευση του κομπόστ δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο σουρωτήρι τοποθετημένο σε γωνία ως προς το σωρό κομπόστ. Έπειτα, χρησιμοποιήστε μια τσουγκράνα για να ανακατέψετε το σωρό και να τον σουρώσετε. Μετά, προσθέτετε πάλι στο σωρό κομπόστ όλο το φυτικό υλικό που απομένει στο σουρωτήρι. Στην αρχή, πολύ λίγο χώμα περνά από το σουρωτήρι. Όμως, εάν επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές, σύντομα θα έχετε έναν μικρό σωρό φρέσκου κομπόστ εδάφους.
Όσο αναδεύετε το κομπόστ, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να παρατηρήσετε προσεκτικά το σωρό κομπόστ. Μήπως είναι υπερβολικά στεγνό; Μήπως χρειάζεται λίγο νερό; Εάν είναι υπερβολικά υγρό, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα σαπισμένα υλικά. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε λίγο λεπτό άχυρο για να απορροφήσει την υγρασία.
Θα πρέπει να αναδεύετε το κομπόστ κάθε δύο μήνες. Έπειτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράγωγο χώμα για τη λίπανση του κήπου σας, μετά από έξι έως δώδεκα μήνες.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες σημαντικές συμβουλές σχετικά με το κομπόστ.
Διατηρήστε μια ισορροπημένη αναλογία άνθρακα/αζώτου. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα προσθέτοντας στο σωρό κομπόστ ίσες αναλογίες υλικών που περιέχουν άνθρακα, όπως υπολείμματα κομμένων φύλλων και θάμνων, και υλικών που περιέχουν άζωτο, όπως τα υπολείμματα κομμένου γρασιδιού και τσουκνίδες. Επίσης, τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας σας περιέχουν συνήθως ιδανική αναλογία άνθρακα/αζώτου.
Αφήστε τα υπολείμματα κομμένου γρασιδιού να ξεραθούν τουλάχιστον για δύο μέρες, προτού τα προσθέσετε στο σωρό κομπόστ. Για την αποφυγή της δημιουργίας έντονων οσμών, συνιστάται να βάζετε στο σωρό κομπόστ μόνο λεπτά στρώματα υπολειμμάτων κομμένου γρασιδιού. Για να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο υγρασίας στο σωρό κομπόστ είναι σωστό, θα πρέπει να το δοκιμάζετε σε τακτά διαστήματα με τη χούφτα σας. Πάρτε μια χούφτα κομπόστ εδάφους και σφίξτε το. Εάν ανάμεσα απ' τα δάκτυλα σας στάξουν λίγες σταγονίτσες νερού, το κομπόστ έχει το σωστό επίπεδο υγρασίας. Εάν στάξει πολύ νερό, το κομπόστ είναι υπερβολικά υγρό. Εάν δεν στάξει καθόλου νερό, το κομπόστ είναι υπερβολικά στεγνό.
Τι μπορείτε να ρίχνετε στο σωρό κομπόστ:
Μπορείτε να ρίχνετε άνετα, όποτε θέλετε, φύλλα, κοπριά, φλούδες φρούτων και λαχανικών και άλλα υπολείμματα κουζίνας στο σωρό κομπόστ. Οι τρίχες, τα φυτικά απορρίμματα κήπου και τα αμαγείρευτα οργανικά υλικά είναι επίσης κατάλληλα.
Τι δεν πρέπει να ρίχνετε στο σωρό κομπόστ;
Μην ρίχνετε στο σωρό κομπόστ ψεκασμένες (με παρασιτοκτόνα συνήθως) φλούδες τροπικών φρούτων, πάνες και κατεργασμένο ξύλο ή πλαστικά κάθε τύπου. Επίσης, ακατάλληλα υλικά είναι οι γόπες, τα κόκαλα, καθώς και η στάχτη από ξύλο και κάρβουνο.
Χρήση του κομπόστ
Συνιστούμε τη χρήση ενός μίγματος που θα αποτελείται από 1/2 κομπόστ εδάφους και 1/2 χώμα κήπου ή άμμο για γλάστρες λουλουδιών και ζαρντινιέρες παραθύρων. Για τα ξυλώδη φυτά και τους καλλωπιστικούς θάμνους, προσθέστε περίπου 3 εκατοστά κομπόστ στο ανώτατο στρώμα του χώματος. Για τα παρτέρια λουλουδιών, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε μίγμα σε αναλογία 1/2 κομπόστ και 1/2 χώμα, όταν δημιουργείτε τη βάση του παρτεριού, και έπειτα να προσθέσετε κομπόστ στην επιφάνεια του παρτεριού και να το χτενίσετε για να γίνει αναλίπανση.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κομπόστ είναι καλής ποιότητας, εάν έχει προσαρμοστεί στην κανονική θερμοκρασία του χώματος και εφόσον δεν υπάρχουν βλαβεροί οργανισμοί στο χώμα.
Πηγή:gardena.com