Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συντήρηση και βελτίωση κήπου » Κόψιμο και κλάδεμα

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν δύναμη και ζωντάνια.
Τι πρέπει να γνωρίζω για το κλάδεμα;

Ορισμός:
Το κλάδεμα είναι μια κηπευτική πρακτική που αφορά την επιλεκτική απομάκρυνση τμημάτων ενός φυτού, επεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στη μορφή όσο και στην ανάπτυξή του. Θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μέθοδος συντήρησης.

Τι χρειάζεστε:
- Κλαδευτήρι: Μην ξεχάσετε αφού τελειώσετε το κλάδεμα να αφαιρέσετε από πάνω του τυχόν υπολείμματα χρησιμοποιώντας οινόπνευμα.
- Πριόνι: Ενδείκνυται για τα μεγαλύτερα κλαδιά και θα πρέπει να έχει λάμα που επιφέρει λείες τομές και δεν τραυματίζει το δέντρο ή το φυτό.
- Θαμνοκοπτικά: Είναι χρήσιμα για τη φροντίδα των θάμνων και διατίθενται στην αγορά ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα.
- Αλοιφή επούλωσης πληγών: Για να εμποδίσετε την υγρασία και τις ασθένειες να έρθουν σε επαφή με το φρεσκοκομμένο ξύλο.
- Γάντια: Για την προστασία των χεριών σας.

Πώς να το κάνετε σωστά
1. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία. Αποφύγετε εκείνα που θα τραυματίσουν τα φυτά σας και ποτέ μην τραβάτε τα κλαδιά με τα χέρια.
2. Επιλέξτε αρχικά να απομακρύνετε ξερά ή κλαδιά που έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή έντομα, καθώς και εκείνα που έχουν σπάσει από τον αέρα ή την καταιγίδα. Επίσης αφαιρέστε τα κλαδιά και τα στελέχη που τρίβονται μεταξύ τους, ώστε να αραιώσουν και να αναπνεύσει το φυτό.
3. Αφαιρέστε από τη βάση τους τα κλαδιά που δεν είναι σε καλή κατάσταση.
4. Οι τομές γίνονται πάνω από το σημείο που βγαίνει το νέο λουλούδι ή ο βλαστός.
5. Κάντε λοξές τομές, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
6. Επιτυγχάνετε πιο έντονη ανθοφορία απομακρύνοντας και υγιή κλαδιά, ακόμα και εκείνα που έχουν μπουμπούκια.
7. Με την επάλειψη των σημείων κοπής με την αλοιφή επούλωσης πληγών προστατεύετε το φυτό από κάποια μόλυνση.
8. Αποφύγετε το κλάδεμα τις ημέρες που έχει πολύ βροχή ή αέρα, τα διαστήματα με κρύο και παγωνιά ή τις πιο ζεστές περιόδους του καλοκαιριού.
9. Επειδή οι τομές που προκαλούνται από το κλάδεμα προκαλούν αυξημένη εξάτμιση νερού, ποτίζετε τα φυτά πιο τακτικά τις επόμενες ημέρες.
10. Αν το φυτό ταλαιπωρηθεί από τον αέρα μετά το κλάδεμα, μη διστάσετε να κόψετε τα χαλασμένα στελέχη του κλαδιού.
11. Σε περίπτωση αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας φυλλώματος, το φυτό χρειάζεται προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο, για να μην προκληθούν εγκαύματα στους εσωτερικούς βλαστούς.
12. Συνοδέψτε το κλάδεμα των γερασμένων φυτών με λίπασμα.

Γιατί να το κάνετε
- Για να φτάνουν ο αέρας και το φως και στα εσωτερικά κλαδιά.
- Για να ελέγχετε το μέγεθος, το ύψος, το σχήμα και τη συνολική εμφάνιση του φυτού.
- Για να το προστατεύσετε από ασθένειες που συνήθως προκαλούνται από τα ξερά, τα σάπια και κίτρινα φύλλα.
- Για να το ανανεώσετε βοηθώντας το στη βλάστηση και την ανθοφορία (γιατί η βλάστηση καθυστερεί την ανθοφορία και η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση).

Πότε πρέπει να γίνεται
Κατά κανόνα, το κλάδεμα πραγματοποιείται όταν τελειώνει η περίοδος του «λήθαργου» των φυτών (τέλη Φεβρουαρίου) και λίγο πριν αρχίσει η αυξημένη βλάστηση της άνοιξης. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική γιατί η απουσία των φύλλων βοηθάει πολύ, ενώ οι φρέσκες πληγές των κλαδιών μένουν εκτεθειμένες για μικρό χρονικό διάστημα.
- Φυτά όπως η τσιντόνια ή η φορσύθια, δηλαδή όσα ανθίζουν στα μέσα του χειμώνα, δεν πρέπει να κλαδεύονται τώρα, αλλά όταν τελειώσει η ανθοφορία τους.
- Σε πολλά είδη φυτών, όπως η αγγελική, πρέπει να αραιώνετε τα κλαδιά τους κάθε δύο ή τρία χρόνια.
- Οι τριανταφυλλιές κλαδεύονται κατά κύριο λόγο το χειμώνα, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου ή και Φεβρουάριο. Προσοχή! Οι τριανταφυλλιές που ανθίζουν μόνο μία φορά το χρόνο κλαδεύονται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.
- Τα φυλλοβόλα κατά κύριο λόγο κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο, ενώ τα αειθαλή όλο το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη όμως διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία του περιβάλλοντος και η εποχή της ανθοφορίας τους.
- Αποφύγετε να πειράξετε τις βελανιδιές τον Απρίλιο, το Μάιο ή τον Ιούνιο. Εάν, ωστόσο, είναι πληγωμένες ή πρέπει οπωσδήποτε να κλαδευτούν αυτούς τους μήνες, εφαρμόστε επίδεσμο στις πληγές του κομμένου ξύλου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε την εξάπλωση των σκαθαριών που προκύπτουν από το μαρασμό άλλων φυτών.
- Για τις μηλιές ιδανική περίοδος είναι από το Φεβρουάριο μέχρι τις αρχές Απριλίου. Κι αυτό γιατί το ανοιξιάτικο ή το καλοκαιρινό κλάδεμα αυξάνει τις πιθανότητες για μόλυνση και εξάπλωση της βακτηριακής ασθένειας Σήψη Πυρκαγιάς. Επίσης, το κλάδεμα το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέντρο.
- Μπορείτε να κλαδεύετε όλα τα είδη του σφενδάμου, τις καρυδιές, τις σημύδες και τις μπλε οξιές, αφού τα φύλλα τους έχουν αναπτυχθεί πλήρως, στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Ποτέ μην αφαιρείτε περισσότερο από το 1/4 του ζωντανού φυλλώματος.
- Τα δέντρα και οι θάμνοι που ανθίζουν νωρίς θα πρέπει να κλαδεύονται αμέσως αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους: βερικοκιές, αζαλέες, κερασιές, δαμασκηνιές, πασχαλιές, μανόλιες κ.ά.
- Οι θάμνοι που αναπτύσσουν κατά κύριο λόγο το φύλλωμά τους και λιγότερο τα άνθη τους (π.χ. οξυάκανθα) θα πρέπει να κλαδεύονται την άνοιξη, πριν αρχίσει η ανάπτυξή τους.
- Τα κωνοφόρα κλαδεύονται την περίοδο που δεν κυκλοφορεί το ρετσίνι στο εσωτερικό τους, δηλαδή χειμώνα ή αρχές άνοιξης.
- Τα καρποφόρα φυτά κλαδεύονται πριν από την ανθοφορία τους.

 

Πηγή:.elle.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

  Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται...

 2. Στο Ναύπλιο δωρεάν ακτινίδια σε μαθητές

  Ο Δήμος Ναυπλιέων διανέμει δωρεάν φρούτα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προέρχονται από ομάδα παραγωγών...

 3. Φυτά και Feng Shui

  Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των...

 4. Θέλει δικαιολογητικά η αναμπέλωση

  Μαζί με την αίτηση οι αμπελουργοί καλούνται να υποβάλλουν 7 δικαιολογητικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης...

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κόψιμο και κλάδεμα

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!

Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!

Ήρθε το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στο σπίτι; Εάν τα φυτά σας δείχνουν διψασμένα και ταλαιπωρημένα, δώστε τους τις πρώτες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Επιστροφή στον κήπο μας

Επιστροφή στον κήπο μας

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και οι περισσότεροι ενήλικες επιστρέφουν στη δουλειά - η "κανονική" ζωή επιστρέφει....

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές κηπουρικής σε γλάστρες

Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;

Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;

Καιρός για διακοπές και το πότισμα του φυτών, κατά τη διάρκεια της απουσίας από το σπίτι λόγω διακοπών, αποτελεί μεγάλη σκοτούρα για...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron