Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Κήπος για κάθε χώρο » Ταρατσόκηπος

Πράσινα φυτεμένα δώματα

Πράσινα φυτεμένα δώματα

Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν μια ουσιαστική κίνηση προσέγγισης του φυσικού τοπίου για την δημιουργία υπαίθριων χώρων πάνω σε κτίρια. Ως συνέπεια της εντατικής δόμησης στα αστικά κέντρα, οι υπαίθριοι χώροι εξαφανίζονται και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, είναι αισθητά σε όλους μας. Τα φυτεμένα δώματα ή πράσινες στέγες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Τι είναι όμως ένα φυτεμένο δώμα;
Φυτεμένο δώμα είναι μια πράσινη επιφάνεια που δημιουργείται στην επιφάνεια ενός συμβατικού δώματος κατάλληλα μονωμένου το οποίο σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής φυτεμένου δώματος μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα κτίρια λόγω του μικρού φορτίου με το οποίο επιβαρύνει την πλάκα.

Ειδικές αντιρριζικές μεμβράνες από εύκαμπτη πολυολεφίνη TPO χρησιμοποιούνται για την στεγάνωση του δώματος, οι οποίες παράλληλα προστατεύουν από τη διαβρωτική δράση των ριζών παρέχοντας εγγυημένη προστασία. Τα εξειδικευμένα συστήματα αποστράγγισης τύπου Floradrain® ZinCo προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, καθώς συγκρατούν μέρος του νερού, το οποίο αποδίδουν σταδιακά στα φυτά. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε συνδυασμό με την οικονομία του νερού.  Το μηχανικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών είναι ειδικά μελετημένο για να προσφέρει καλή αποστράγγιση και αερισμό ακόμα και όταν είναι βρεγμένο.

Ένα δώμα με γλάστρες είναι σίγουρα ελκυστικό αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί σαν φυτεμένο δώμα με τις αντίστοιχες ενεργειακές αποδόσεις! Μετά από δεκαετίες ερευνών στις χώρες που πρωτοστατούν στην δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, σήμερα υπάρχει εξειδικευμένη τεχνολογία που εγγυάται την επιτυχημένη εφαρμογή ενός φυτεμένου δώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς κανένα φόβο αστοχίας.

Σχεδιασμός Φυτεμένου Δώματος
Ο σχεδιασμός του φυτεμένου δώματος /πράσινης στέγης γίνεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου (τις ατμοσφαιρικές και κλιματολογικές παραμέτρους και τις λειτουργικές ανάγκες), και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ορίζονται οι επιμέρους χώροι και η αναλογία σκληρού (deck, πλακοστρώσεις) και μαλακού δαπεδοτοπίου (φυτεύσεις), ανάλογα με την χρήση του χώρου.

Η επιλογή κατάλληλων ξηρανθεκτικών φυτών σύμφωνα με τις συνθήκες της περιοχής εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα μεσογειακά  ξηρανθεκτικά είδη έχουν ποικιλία υφών και χρωμάτων με μικρές απαιτήσεις άρδευσης και συντήρησης.

Ο Ελαίαγνος, η Φιλυρέα και η Δάφνη Απόλλωνος μας δίνουν ένα πυκνό φυτικό φράκτη ενώ η Μυρτιά, η Λεβάντα, το Φασκόμηλο, η Αρμπαρόριζα και το Δενδρολίβανο αμβλύνουν τις υψομετρικές διαφορές και ενισχύουν με ευχάριστα αρώματα όλη την εποχή. Τις εντυπώσεις κερδίζει η αιωνόβια ελιά, η φυλλοβόλα ροδιά ή ένα καρποφόρο εσπεριδοειδές δένδρο (Πορτοκαλιά, Λεμονιά) το οποίο με τον κατάλληλο φωτισμό ορίζει χώρους ενώ μας δίνει και τους πολύτιμους καρπούς του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παραπάνω είδη αναπτύσσονται σε συνολικό ύψος συστήματος υποδομής που κυμαίνεται από 20 έως 50εκ.

Γιατί να φτιάξω ένα φυτεμένο δώμα;
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η δημιουργία ενός φυτεμένου δώματος προσφέρει περιβαλλοντικά, ενεργειακά, και οικονομικά οφέλη και συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας τη ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων συμβάλει περιβαλλοντικά στη:
Βελτίωση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών.
Συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων.
Μείωση της ηχορύπανσης, της σκόνης και του νέφους.
Δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα.
Συμβολή στην προστασία και την αύξηση της βιοποικιλότητας.
Δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων πρασίνου και δικτύων «πράσινων/αειφορικών» διαδρόμων στον αστικό ιστό.
Συμβολή στην ισοκατανομή των χώρων πρασίνου ειδικά στις επιβαρυμένες αστικές περιοχές.

Διαχείριση όμβριων υδάτων και πλημμυρικών φαινομένων καθώς συμβάλλουν στην αποφόρτιση των δικτύων.
Ωστόσο πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των φυτεμένων δωμάτων στην εξοικονόμηση ενεργείας και στην προστασία του κτιρίου. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια εκτιμάται στο 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Με την  εφαρμογή μιας πράσινης στέγης μειώνουμε τις ακραίες υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες εντός του κτιρίου. Η θερμομόνωση που παρέχεται από την φυτεμένη επιφάνεια συμβάλει στην εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται για ψύξη/ θέρμανση του κτιρίου.

Τα ολοκληρωμένα συστήματα υποδομής φυτεμένων δωμάτων αυξάνουν την διάρκεια ζωής των υποκείμενων μεμβρανών στεγανοποίησης σε σύγκριση με μια εκτεθειμένη μεμβράνη στην υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους.

Στην προσπάθεια που γίνεται διεθνώς για την δημιουργία ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν την σύγχρονη “πράσινη” λύση για τις αστικές περιοχές .

Μπορούμε να οραματιστούμε μια σύγχρονη πόλη, με λειτουργικούς υπαίθριους χώρους, με φυτεμένα δώματα και πράσινες στέγες σε κάθε κτίριο, που θα αλλάξουν το αστικό περιβάλλον και θα δημιουργήσουν ένα ευχάριστο μικροκλίμα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ποιοτική ζωή των κατοίκων.

 

Πηγή:.gardenguide.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Φαγητό το καλοκαίρι: πόση ώρα αντέχει εκτός ψυγείου;

  Ετοιμάσατε από το προηγούμενο βράδυ το μεσημεριανό που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά, όμως φτάνοντας στο γραφείο...

 2. Γάτες και στο… αφρόγαλα

  Στην Ιαπωνία ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εδώ το latte art εντυπωσιάζει και το αφρόγαλα στον...

 3. Το λίπος αδυνατίζει;

  Το λίπος αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα, που βρίσκει το νόημά του...

 4. Σχετικά με την επαναφορά της απαγόρευσης δόμησης

  Παρελθόν θα αποτελούν διατάξεις που μετέτρεπαν την πολύτιμη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε οικόπεδα, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για...

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κόψιμο και κλάδεμα

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

Μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!

Πρώτες βοήθειες στα φυτά μας, μετά τις διακοπές!

Ήρθε το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στο σπίτι; Εάν τα φυτά σας δείχνουν διψασμένα και ταλαιπωρημένα, δώστε τους τις πρώτες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Επιστροφή στον κήπο μας

Επιστροφή στον κήπο μας

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και οι περισσότεροι ενήλικες επιστρέφουν στη δουλειά - η "κανονική" ζωή επιστρέφει....

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές κηπουρικής σε γλάστρες

Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;

Φεύγω διακοπές : τι να κάνω με τα φυτά μου;

Καιρός για διακοπές και το πότισμα του φυτών, κατά τη διάρκεια της απουσίας από το σπίτι λόγω διακοπών, αποτελεί μεγάλη σκοτούρα για...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron