Η τσουκνίδα περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ. Στη βιολογική καλλιέργεια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό και δυναμωτικό για τα φυτά μας.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκια, είτε να την αποξηράνουμε σε σκιά για να τη χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο. Λόγω του ερεθισμού, πόνου και κνησμού που προκαλεί η τσουκνίδα όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, πολύ σημαντικό είναι να φοράμε γάντια κατά τη διαδικασία συλλογής της. Αν όμως από λάθος ακουμπήσετε τα φύλλα της, μη ανησυχείτε. Πάντα δίπλα από τη τσουκνίδα φύεται η μολόχα. Τρίψτε τα φύλλα της επάνω στο ερεθισμένο δέρμα και τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν !!!
Τσουκνίδα ως εντομοαπωθητικό
Χρόνος προετοιμασίας 24 ώρες. Μέσα σε ένα κουβά ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να βυθιστεί μέσα στο νερό. Με ζεστό καιρό μπορεί και σε 14 ώρες το παρασκεύασμα να είναι έτοιμο, με κρύο καιρό θέλουμε οπωσδήποτε 24 ώρες, όχι όμως παραπάνω.
Μετά το διάστημα αυτό αφού σουρώσουμε το μίγμα που έχουμε κάνει το παίρνουμε αυτούσιο (χωρίς αραίωση) και ραντίζουμε τα φυτά που βρίσκονται στην αρχή της προσβολής από μελίγκρες.
Το ίδιο παρασκεύασμα φτιάχνουμε μετά από 5 ή 8 ημέρες και ξαναραντίζουμε τα φυτά. Αυτό επαναλαμβάνεται άλλες 3 ή 5 φορές ανάλογα με την προσβολή. Μετά τα 5 ραντίσματα τα φυτά έχουν ισχυροποιηθεί τόσο που δεν προσβάλλονται πλέον από μελίγκρες.
Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του
Τσουκνίδας ως δυναμωτικό
Χρόνος προετοιμασίας 10-15 ημέρες. Με τις ίδιες αναλογίες όπως και προηγουμένως, δηλαδή 10 μέρη νερού 1 μέρος τσουκνίδας, φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10 – 14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά με ένα ξύλο.
Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή για αυτό τοποθετούμε το βαρέλι με το παρασκεύασμα σε κάποια άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης από πετρώματα.
Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά 10 ή 14 μέρες, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε το σουρώνουμε και το διάλυμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση. Με το μίγμα αυτό ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το με το τριπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.
Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό π.χ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία.. Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.
Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε
Πηγή:organiclife.gr