Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Η φύτευση των φυτών

Πώς θα καλλιεργήσουμε δέντρο αβοκάντο από ένα κουκούτσι

Πώς θα καλλιεργήσουμε δέντρο αβοκάντο από ένα κουκούτσι

Είτε έχετε αποκτήσει εμπειρία ως… ερασιτέχνης καλλιεργητής, είτε πρόκειται για την πρώτη σας «απόπειρα» να παράγετε τη δική σας οικιακή «σοδειά», η καλλιέργεια αβοκάντο αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς ως δέντρο δεν απαιτεί την αμέριστη φροντίδα που αποζητούν άλλα φυτά, όπως παραδείγματος χάριν οι ντοματιές.

Αρκεί βέβαια να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αρχή και όσο το δυνατόν πιο συνεπείς στα βήματα που οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να καταφέρετε να «μεγαλώσετε» ένα υγιές δέντρο αβοκάντο από ένα και μόνο κουκούτσι.

Βήμα 1ο: Βγάλτε και καθαρίστε το κουκούτσι
Θα χρειαστεί να βγάλετε το κουκούτσι από το αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το κόψετε), και έπειτα να το καθαρίσετε καλά (συνήθως βοηθάει αν το βυθίσετε για μερικά λεπτά σε νερό και μετά τρίψετε τα υπολείμματα φρούτου από πάνω του). Προσέξτε να μην βγάλετε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.

Βήμα 2ο – Εντοπίστε ποια άκρη είναι «πάνω» και ποια «κάτω»
Κάποια κουκούτσια είναι στενόμακρα, ενώ άλλα είναι σαν τέλειες σφαίρες -όλα όμως, έχουν μια βάση από την οποία βγαίνουν οι ρίζες και μια κορυφή από όπου θα βγει ο βλαστός. Η ελαφρώς μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. Για να κάνετε το κουκούτσι σας να βλαστήσει, θα χρειαστεί να βάλετε το κάτω μέρος στο νερό, και γι αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να καταλάβετε ποια από τις δυο άκρες είναι η σωστή, πριν κάνετε το επόμενο βήμα.

Βήμα 3ο – Τρυπήστε το κουκούτσι με 4 οδοντογλυφίδες
Πάρτε τέσσερις οδοντογλυφίδες και τρυπήστε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό. Προτείνουμε να τις τοποθετήσετε με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλετε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται μέσα στο νερό.

Βήμα 4ο – Τοποθετήστε τον σπόρο του αβοκάντο ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό
Τοποθετήστε το ποτήρι με το κουκούτσι αβοκάντο σε ένα παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει να χρησιμοποιήσετε ένα διάφανο ποτήρι για να μπορείτε εύκολα να δείτε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρετε πότε πρέπει να αλλάζετε το νερό. Πολλοί «οδηγοί» συνιστούν να το αλλάζετε κάθε μέρα, αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως είναι καλύτερα να το αλλάζετε κάθε πέντε μέρες περίπου. Είναι απαραίτητο να αλλάζετε το νερό συχνά για να αποφεύγετε τη μούχλα, τα βακτήρια και τους μύκητες που μπορούν να βλάψουν τον μικρό βλαστό σας.

Βήμα 5ο – Περιμένετε τον σπόρο σας να βλαστήσει
Πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί αναφέρουν ότι η βλάστηση χρειάζεται από 2 έως 4 εβδομάδες, αλλά θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως χρειάζεται τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να βλαστήσει -γι αυτό να είστε υπομονετικοί.

Με το πέρας των ημερών θα παρακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
- Η κορυφή του αβοκάντο θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει μια σχισμή, ενώ το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
- Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
- Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
- Μην αφήνετε το κουκούτσι σας να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – συμπληρώνετε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.

Βήμα 6ο – Φυτέψτε σε χώμα όταν το δεντράκι σας έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά
Όταν το κοτσάνι φτάσει περίπου τα 15 εκατοστά, κόψτε τα 7 εκατοστά -θα το βοηθήσει να ξαναμεγαλώσει. Όταν ξαναγίνει 15 εκατοστά, φυτέψτε το σε ένα πλούσιο σε συστατικά χώμα, μέσα σε μια γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Τοποθετήστε το κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο -τα αβοκάντο αγαπούν πολύ τον ήλιο.

Βήμα 7ο – Ποτίστε το και «καμαρώστε» το να μεγαλώνει
Ποτίζετε συχνά με σταθερούς και βαθείς εμποτισμούς καθώς το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος -σε αυτήν την περίπτωση, αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες.

Βήμα 8ο – Απομακρύνετε τα φύλλα της κορυφής για να ενθαρρύνετε το σχήμα θάμνου
Όταν ο κορμός φτάσει στα 30 εκατοστά, κόψτε τις δυο επάνω σειρές των φύλλων. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού προς τα πλάγια και στο να βγάλει περισσότερα φύλλα, κάνοντάς το πιο θαμνώδες. Κάθε φορά που το φυτό θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά, κόβετε τις δυο νεότερες σειρές φύλλων της κορυφής.

Βήμα 9ο – Ενοχλήσεις από ζουζούνια
Το αβοκάντο συνήθως μαζεύει αφίδες -οι οποίες δεν μπορούν να αντισταθούν στα νόστιμα φύλλα του. Για να απαλλαγείτε από τα ζουζούνια, βρέχετε τα φύλλα του δέντρου με νερό και μόλις απομακρυνθούν τα μικρά παράσιτα, ψεκάζετε με ένα μίγμα από νερό με μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων και μια κουταλιά του γλυκού λάδι από neem (θα το βρείτε σε μαγαζιά με είδη φυτών ή στο διαδίκτυο).

Βήμα 10ο - Ξεχειμώνιασμα
Τα μικρά δεντράκια μπορεί να είναι στα καλύτερά τους σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι αλλά, αν ζείτε σε περιοχή που τον χειμώνα πέφτει πολύ η θερμοκρασία θα πρέπει να τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.

Θα βγάλουν ποτέ καρπό τα δεντράκια μου;
Πολλές φορές τα αβοκάντο αρχίζουν να βγάζουν καρπό μετά από 3-4 χρόνια, άλλα βγάζουν στα 15 χρόνια και άλλα δεν βγάζουν ποτέ. Είναι καλό να έχετε και άλλα δέντρα αβοκάντο για να «βοηθιούνται» με τη γονιμοποίηση. Επίσης, μην περιμένετε ο καρπός να μοιάζει με τον καρπό από τον οποίο πήρατε το κουκούτσι. Τα αβοκάντο του εμπορίου μεγαλώνουν από μπολιασμένα κλαδιά για να ελέγχεται το αποτέλεσμα -ένα φυσικά μεγαλωμένο αβοκάντο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τον πρόγονό του.

 

Πηγή:nez.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αβοκάντο
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Τα νέα τρόφιμα «υπερήρωες»

  Τις ιδιότητες τροφίμων όπως η σπιρουλίνα, το ιπποφαές ή το γκότζι μπέρι τις έχουμε ακούσει όλοι. Στα όσα...

 2. Όταν το φαγητό πέσει στο πάτωμα ...

  Δεν είναι αλήθεια η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου...

 3. Σχετικά με την επαναφορά της απαγόρευσης δόμησης

  Παρελθόν θα αποτελούν διατάξεις που μετέτρεπαν την πολύτιμη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε οικόπεδα, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για...

 4. Νέος ιός απειλεί τους αστερίες και κατά συνέπεια το οικοσύστημα

   Ένας κοινός ιός ο οποίος μεταλλάχτηκε με την πάροδο του χρόνου και προκάλεσε το θάνατο σε εκατομμύρια αστερίες...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron